Ford’un hafif ticari araçlarda küresel elektriklenme stratejisinin ilk aracı olan E-Transit, 2022 yılında tanıtılarak önce modelin en büyük pazarı Avrupa’da yılın sonlarında ise Türkiye’de satışa sunulmuştu. Türkiye’de Ford Otosan tesislerinde üretilerek özellikle Avrupa’da önemli filo teslimatlarıyla elektrikli büyük van pazarında kendine yer edinen model, Türkiye’de satılan ilk elektrikli ticari araç olarak da tarihte yerini şimdiden aldı. 

İlk yatırım maliyetinin öne çıktığı Türkiye’de -akaryakıt fiyatlarıyla da ilişkili olarak- toplam sahip olma maliyet matematiğinin güçlenmesiyle daha yüksek satış adetlerine ulaşması beklenen Ford E-Transit’le 2 gün süren bir sürüş deneyimi yaşadık. Yoğun iş gündemi ve kısıtlı zaman içinde yüklü olarak test etme imkanı bulmadığımız Ford E-Transit’i hem İstanbul Kartepe (Kocaeli) otoyolunda hem de Maslak-Kadıköy-Şişli sokaklarında deneyimledik.

Fabrika değerlerinde (WLTP döngüsüne göre) 317 km'ye kadar menzil sunan E-Transit’le 22-28 derece sıcaklıkta 1 sürücü ve 2 yolcu ile şehir içi ve otoyolda -aracın yasal hız limitlerini de zorlayarak- yaptığımız sürüşte 230 kilometrelik bir sürüş sağladık. Bu sürüşün WLTP döngüsüne çok uygun olmadığını ve gaz pedalına her yüklenmenin -içten yanmalı motorlara sahip araçlarda olduğu gibi- tüketimi fazlasıyla arttırdığını da belirtelim. 

Fabrika verilerine göre 115 kW hızlı şarj seçeneği ile 68 kWh bataryanın yüzde 80'e kadar dolumu 34 dakika gibi kısa bir sürede gerçekleşebiliyor. Biz 60 kW hızlı şarj güç ünitesinden 1 saati biraz aşan gibi bir sürede yüzde 35’ten yüzde 100 doluluğa ulaştık.  

Yeterli hacim ve taşıma kapasitesi 
1,758 kilograma kadar yük taşıma kapasitesi sunan Ford E-Transit aracımız 198 kW (265 bg) maksimum güç seçeneğiyle 430 Nm tork sağlıyor. E-Transit, Farklı uzunluk ve çatı yüksekliğe sahip panelvan, çift kabin ve şasi modelleriyle satışa sunulan E-transit modelleri 3,5 ile 4,25 ton arası brüt ağırlık seçenekleri sunarak pek çok lojistik veya hizmet operasyonu için 15 metreküpe ulaşan yüksek hacim ve taşıma kapasitesi sunuyor. Daha önce Ford E-Transit için katılma şansı bulduğumuz fabrika etkililiğinde araç şasisi içine yerleştirilen bataryalardan dolayı aracın yükleme eşiğinin arkadan çekişli dizel versiyona göre 10 cm kadar daha yüksel olduğunu da burada hatırlatmak gerek. 

Fonksiyonel ticari araç tasarımı
Ford E-Transit kabinine girdiğiniz zaman Ford mühendislerinin Transit geleneğine sadık kaldıklarını ve dizel modellerinde olduğu gibi ticari araç kullanıcılarının temel ihtiyaçları olan dosya, belge ve şişeler için bol saklama alama sade tasarım ve fonksiyonlara kolay ulaşım ve kolay kullanım prensiplerine sadık kaldıklarını hissediyorsunuz. Sürücü kabininde merkezde yer alan SYNC 4 yazılıma sahip 12 inçlik dokunmatik ekran neredeyse bütün bilgi-eğlence ve fonksiyon kontrollerini bir araya toplamış durumda. 

Her koşulda dengeli sürüş
Ford E-Transit bütün modellerinde gücünü aracın arka tarafını yerleştirilen elektrikli motordan alıyor. Arka bağımsız süspansiyonların ve aracın geniş tabanına dengeli bir şekilde konumlandırılan ağır bataryaların da etkisiyle E-Transit, araçta yük yokken bile gerek şehir içi yollarda gerekse de otoyolda güven verirken, hızlanmalarda da dengesini koruyor. 
E-Transit’te standart olarak sunulan Pro Power On Board, sistemi ise jeneratöre gerek duymadan 2,3 kW güç üretiyor. Bu sistem elektriğin olmadığı alanlarda yük alanın arkasında yer alan 230 voltluk prizle 
Özellikle ilk aşamada sundukları menzil ve şarj altyapısı nedeniyle şehir içi mal toplama ve teslimat gibi görevler için uygun olan Ford E-Transit, büyüklüğüne rağmen kolay kullanımı ve şehir içindeki manevra kabiliyetiyle dikkat çekiyor. 

Yeni Renault Master İnceleme ve Test Sürüşü Yeni Renault Master İnceleme ve Test Sürüşü

Sessiz ve konforlu çalışma ortamı
Ayrıca aracın elektrikli olmasından gelen sürüşte ve bekleme anlarındaki sessizliğiyle sürücü konforunu da önemli ölçüde artırdığını da not etmek gerek. Araç, sadece hızlı giderken az da olsa kabine yol ve rüzgar sesi alıyor ancak ses hafif olduğu için araçtaki sürücü ve yolcuların birbirleriyle -dizel versiyonlarda olduğu gibi yüksek sesle konuşmasını gerektirecek kadar değil. 
Sürüş deneyiminden bahsederken arasın orta konsolunda yer alan bir döner seçiciden vitesi seçmeniz yeterli sonrasında gaz pedalına basmanız yeterli. Geri vitese aldığınız zaman araçtaki 360 derecelik çevre izleme, geri kamera ve sensörlerle uyumlu bir şekilde çalışarak dar alanlarda bile manevra sağlamayı kolaylaştıran görsel ve sesli uyarıları size sunarak günlük kullanımda büyük van kullanmayan bir sürücüyü bile stresten kurtarmaya yardımcı oluyor. 

Farklı koşullara özel 3 sürüş modu
Araçta hem sürüş şartlarına hem de frenden elde edilen enerjiyi geri toplamayı ayarlayan 3 sürüş modu bulunuyor. Normal mod günlük kullanım için idealken, özellikle yüklüyken zorlu hava şartlarında kaygan mod devreye alabilir. Menzil-şarj kaygısını daha fazla taşıdığınız anlarda ise yüzde 10’a kadar avantaj sağladığı kaydedilen ve aracın gücünü elektronik olarak sınırlayan Eko modu seçme şansı bulunuyor.
 

Editör: Akın Öcal