Ford, Türkiye'de üretilerek Avrupa’da önemli satış rakamlarına ulaşan E-Transit için hidrojenin yakıt olarak kullanılmasıyla ilgili öncü bir proje yürütüyor. 
Ford tarafından yapılan açıklamada projenin hidrojen yakıt hücresi teknolojisinin, maksimum yükle, soğutucu ünite gibi ekipmanlarla ve sınırlı şarj imkanlarıyla uzun mesafeler kat eden yoğun kullanımlı E-Transit müşterilerine daha fazla sıfır emisyonlu menzil sunup sunamayacağını belirleyeceği kaydedildi. 
Ford'un altı otomotiv teknolojisi lideri ve filo operatörü ortağından oluşan konsorsiyumu, gereken destekleyici hidrojen yakıt ikmali altyapısını belirlemeye yardımcı olacak.
57 yıllık Birleşik Krallık van pazarı lideri Ford, hidrojen yakıt hücreli E-Transit projesinde APC ve Ocado Retail dahil olmak üzere filo operatörleriyle çalışacak. Projedeki diğer ortaklar ise hidrojen kullanımı ve altyapı gereksinimlerini belirleyen bp; yanma, yakıt hücresi sisteminin test edilmesi; hidrojen depolama sistemlerini tasarlayan Viritech ve basınçlı kapların karbon fiber takımlarını sağlayan Cygnet Texkimp.

Renault Trucks’ın “Good Move” Belgeseline 3 Ödül Renault Trucks’ın “Good Move” Belgeseline 3 Ödül


Hidrojen yakıt hücreleri, yerleşik bir tanktaki hidrojeni oksijenle birleştirerek elektrik üreterek sıfır emisyon, daha uzun menzil ve daha hızlı yakıt ikmali sunuyor. 1990'lardan beri yakıt hücresi teknolojisini araştıran ve birçok prototip üreten Ford, 2021'deki CENEX Düşük Karbonlu Araç Fuarı'nda birinci nesil E-Transit yakıt hücreli aracını sergilemişti.
2025'e kadar olan üç yıllık proje boyunca 8 yakıt hücreli Ford E-Transit'ten oluşan düşük hacimli bir test filosu, altı aylık dönemler boyunca çalışarak veri sağlayacak. 
 

Editör: Akın Öcal