Volkswagen ID.Buzz Türkiye’de Satışa Sunuluyor Volkswagen ID.Buzz Türkiye’de Satışa Sunuluyor

Fotoğraf: uaw.org

Ford, General Motors ve Chrysler markalarına ait bazı montaj tesislerinde gerçekleşen grevde 13,000’e yakın çalışan iş bırakırken, grev, ülkede aynı anda 3 otomotiv üreticisine karşı gerçekleştirilen ilk eylem olarak dikkat çekiyor. Hala COVID-19 öncesi üretim ve satış rakamlarına ulaşamayan Amerikan otomotiv endüstrisi, tüm küresel endüstriyi etkisi altına alan çip krizinden de darbe yemişti. 

Amerika'daki sendikalı otomobil işçilerinin yaklaşık 10'da birinin katıldığı grevde Birleşik Otomobil İşçileri Sendikası, yüzde 40 ücret artışı ve şirketlerin elde ettiği gelirden pay talep ederken, işveren tarafından yapılan tekliflerde maaşlara yüzde 20 oranında artış teklif ediliyor.

2019’da 40 günlük UAW greviyle karşılaşan General Motors’a rağmen, Ford’a karşı 1970’lerden beri grev düzenlenmiyordu. Grevin 10 gün devam etmesi durumunda 25,000 daha az üretileceği ve Amerikan ekonomisine 5 milyar dolarlık bir zarar vereceği hesap ediliyor.

Grevler şimdilik Wentzville’deki GM fabrikası, Michigan'daki Ford fabrikası ve Toledo, Ohio'da Stellantis tarafından işletilen Jeep fabrikasında üretimi etkiliyor. 

Otomotiv üreticilerine karşı sert çıkışlarıyla dikkat çeken UAW Başkanı Shawn Fain, sendikanın şimdilik geniş kapsamlı bir genel grevden uzak duracağını, ancak yeni sözleşmeler üzerinde anlaşmaya varılmaması halinde tüm seçeneklerin açık olduğunu söyledi.

Greve giden süreç nasıl ilerledi?
Geleneksel Amerikan otomotiv endüstrisinin merkezi olan Detroit’te üretim yapan Ford, General Motors ve Chrysler markalarını çatısı altında bulunduran Stellantis’e karşı yapılan grev süreci, Shawn Fain’in 25 Mart 2023’te UAW başkanlığı yarışını kazanmasının ardından Detroit'li 3 otomobil üreticisine karşı sert bir tutum takınacağına söz vermesiyle başladı.
 
Sendika 13 Temmuz'dan itibaren Detroit'li 3 otomobil üreticisi ile sözleşme görüşmelerine başlayacağını ve adil bir anlaşma olmadan otomobil üreticilerinden herhangi birinde grev yapmaktan çekinmediğini açıkladı.

Taleplerini ilk önce Stellantis’e sunan UAW, sendikanın Detroit 3'ten çift haneli ücret artışları ve tüm işçiler için tanımlanmış emeklilik maaşı dahil olmak üzere iddialı sosyal yardım artışları istediğini açıkladı. 

Daha sonrasında General Motors ve Ford Motor Company’e sözleşme taleplerini sunan sendika, oy kullanan üyelerin yüzde 97'sinin 14 Eylül'den önce bir anlaşmaya varılamaması halinde Detroit 3'te grev kararı alınmasından yana olduğunu açıkladı.

Editör: Akın Öcal