2022 yılında Ford Otosan’ın Türkiye fabrikasında üretilmeye başlanan E-Transit, hem Ford hem de Türk otomotiv endüstrisinin elektrifikasyon yolcuğunun en önemli köşe taşlarından biri oldu. 

Yine 2022 yılında orta ve küçük van segmentindeki elektrikli modellerini tanıtarak üretim hazırlıklarına başlayan Ford Otosan, Ford’un Craiova-Romanya’daki tesislerini bünyesine katarak burada markanın en çok satan binek modeli Puma’nın yanı sıra yeni nesil Courier’i hem içten yanmalı hem de elektrikli  olarak üreteceğini açıkladı. Ve Avrupa’da orta segment van pazarının en çok satan modeli Transit Custom’ın yeni neslinin üretim hazırlıkları…

Son yıllarda büyümesine hız verecek büyük yatırımlara imza atan Ford Otosan’ın Operasyonlar ve Yatırımlar Lideri Cem Temel, her cevabı ayrı bir haber konusu olan soruları, autoticari.com okuyucuları için yanıtladı.


 
Ford Otosan'ın E-Transit'le başlayan elektrifikasyon yolculuğunda E-Transit'in özellikle ihraç pazarlarda nereye geldiğiyle ilgili detayları alabilir miyiz? 

Ford Avrupa’nın ve Türkiye’nin ilk tam elektrikli ticari aracı olan E-Transit’i 2022 yılının ikinci çeyreğinden bu yana Kocaeli fabrikalarımızda üreterek dünyaya ihraç ediyoruz. 

Dünyanın en çok satan ticari aracının tam elektrikli versiyonu olarak Ford E-Transit, geleceğin bağlı araç teknolojisini ve servislerini sunuyor. Özellikle ileri seviye yazılım, servis ve özelliklerle geleceğin iş hayatını güçlendiriyor. Ford, ticari araç segmentini Avrupa’daki büyüme ve kârlılığında anahtar olarak konumlandırıyor. Ford’un Avrupa’da sattığı ticari araçların yüzde 74 gibi kayda değer bir payını üretmek Ford Otosan’ı Avrupa’nın en büyük ticari araç üreticisi yapıyor. Ford’un Avrupa’da ticari araçlardaki liderliğini sekiz yıldır aralıksız sürdürmesinin ardındaki en güçlü oyunculardan biri E-Transit. 

Piyasaya sunulduğu andan itibaren Avrupa pazarında yüksek talep gören E-Transit’ten 2022 içinde 12.321 adet ürettik. Avrupa’da 2022’nin üçüncü çeyreğinde E-Transit siparişleri 10 bini aşmıştı. İhracat adedimiz Avrupa’da Ford’un araçlarına olan güçlü talebin sürmesiyle yıllık bazda Transit’te yüzde 8 arttı. Toplam ihracatımızın büyük bir kısmı Avrupa ülkelerine gerçekleşiyor. Bunun da ağırlıklı bölümünü İngiltere, Almanya, Batı Avrupa ve Fransa oluşturuyor. Diğer önemli pazarlara da son derece güçlü girişler yaparak buradaki paylarımızı istikrarlı bir şekilde yükseltmeye devam ediyoruz.

E-Transit Türkiye’de hangi sektörlerden en çok talep görüyor?

Transit, Avrupa’nın olduğu kadar Türkiye’nin de en çok satan ticari araç ailesi. Türkiye ticari araç ihracatındaki payımız da yüzde 75; Türkiye’nin ihracat şampiyonu şirketi olarak E-Transit aracımız, bu başarımızda büyük paya sahip. E-Transit de piyasaya girmesini takiben birçok kilit sektörün ilgisini çekti.
Türkiye araç pazarında, ticari filolar da dahil olmak üzere çeşitli sektörlerde elektrikli araçlara yönelik ilgi ve talep giderek yükseliyor. E-Transit'in sıfır emisyon, maliyet etkinliği ve kentsel emisyon standartlarına uygunluk gibi benzersiz özellikleri, sektörlerin sürdürülebilirlik hedefleriyle uyumlu olmasının yanı sıra ulaşım ihtiyaçlarına da uygun olmasını sağlıyor.
Özellikle şehir içi teslimat ve lojistik, son kilometre teslimatı, e-ticaret, filo operasyonları, yiyecek ve içecek, ticaret ile sağlık ve eczacılık gibi sektörlerde E-Transit önemli bir oyuncu olarak öne çıkıyor.


 
Romanya entegrasyonuyla ilgili süreçle ilgili bilgi alabilir miyiz? 

Romanya entegrasyon süreci tüm hızıyla devam ediyor. Entegrasyonu şu şekilde değerlendiriyoruz: Bu sene Romanya’da yeni nesil Ford Courier aracın devreye alımı ile birlikte kapasiteyi 250 bin adetten 272 bin adede çıkarmayı hedeflemiştik. 2024’te hem Puma hem de Courier’nin elektrikli modellerinin devreye alınmasını planlamıştık. Tüm projeler plana uygun şekilde başarıyla devam ediyor. 

Diğer yandan da Ford Otosan’ın dünya ölçeğinde çok başarılı bir ortak iştirak olmasını sağlayan mühendislik, tasarım, dijital fabrika, sürekli iyileştirme yetkinliklerini Craiova’ya taşıyoruz. Ayrıca Ford’un en başarılı üretim merkezlerinden biri olan Craiova operasyonlarından biz de çok şey öğreniyoruz. Örneğin Craiova fabrikası Ford Otosan'ın ticari araç tasarımı, mühendisliği ve yapımındaki kapsamlı deneyimi sayesinde geniş bir beceri ağından ve bilgi aktarımından faydalanıyor. 

Özellikle elektrifikasyon alanındaki uzmanlığımızı Kocaeli operasyonlarından Craiova fabrikasına aktif olarak aktarıyoruz. Bu uzmanlık transferi, Craiova fabrikasının yeteneklerini geliştirerek Ford Otosan'ın Avrupa'daki elektrikli ve ticari araç büyüme planlarında önemli bir rol oynamasını sağlamayı amaçlıyor. Transit'te görülen elektrifikasyon uzmanlığımız ve bilgi birikimimiz, Craiova fabrikasının üreteceği elektrikli araçlarda da hayat bulacak. Böylece yeni nesil araçlardaki konumumuzu güçlendiriyoruz. 

Ford Otosan'ın en büyük pazarı olan Avrupa'da üretim yapmasının avantajlarından bahseder misiniz? 

Craiova fabrikası da halihazirda Ford’un Avrupa’da en çok satan binek aracı Puma’nın elektrikli olması  ve yanına ticari araç Courier’in eklenmesi ile Ford’un Avrupa operasyonları ve Ford Otosan için çok önemli bir role sahip oluyor. Romanya bizim için yurt dışı operasyonlara açılmak adına stratejik bir adres haline geldi. Romanya'da üretime başlanması pek çok stratejik ve lojistik avantajı da beraberinde getiriyor. Ülkenin elverişli coğrafi konumu, geniş Avrupa pazarına erişimi kolaylaştırarak dağıtım verimliliğini optimize ediyor ve nakliye maliyetlerini düşürüyor. Elektrikli ve ticari araçlar da dahil olmak üzere üretim portföyünün çeşitlendirilmesi, Ford Otosan'ın farklı müşteri ihtiyaçlarını karşılama kapasitesini artırıyor. Bu genişleme özetle Avrupa'daki rekabetçi konumumuzu güçlendiriyor ve bizi sürdürülebilir büyüme için elverişli bir şekilde konumlandırıyor.

Yeni nesil Transit Courier üretimi hem içten yanmalı hem de elektrikli olarak ne zaman başlayacak?

Şimdi Avrupa’nın en çok satan ticari araç ailesi Transit’in en yeni üyesi, yeni nesil Courier’i hem elektrikli hem de içten yanmalı motor alternatifleriyle burada hattan indireceğiz. Yeni Courier'in tasarımını Dunton ve Köln'deki Ford tasarım ekipleriyle geliştirdik. Mühendisliğinin ve üretiminin ise tüm sorumluluğunu üstlenmekten büyük gurur duyuyoruz. Dizel ve benzinli motorlu modellerin üretimine 2023’ün üçüncü çeyreğinde Craiova’da başlıyoruz. Tümüyle yenilenen, tamamen elektrikli ve tam bağlantılı E-Transit Courier de 2024'ün sonlarında yine Craiova fabrikasında üretilecek.

Courier üretiminin Romanya'ya taşınmasının Türk otomotiv yan sanayi endüstrisine etkileriyle ilgili görüşleriniz nelerdir?

Üretimin Romanya'ya taşınmasının Türk otomotiv yan sanayi üzerindeki etkisi düşünüldüğünde aşamalı bir yaklaşım öngörüyoruz. Başlangıçta Craiova fabrikası mevcut kaynaklardan parça tedarikini sürdürecektir. Ancak sonraki aşamada hem Romanya hem de Türkiye'den tedarikçilerin kullanımının artmasını bekliyoruz. Bu ikili tedarik yaklaşımı her iki ülkedeki tedarikçiler için yeni fırsatlar yaratacaktır. Böylece Türkiye ve Romanya otomotiv yan sanayileri arasında iş birliğini ve büyümeyi teşvik edecektir. 

Bu stratejik hamle sadece Ford Otosan'ın üretim kapasitesine fayda sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda hem Türkiye’nin hem de Romanya'nın daha geniş ekonomik kalkınmasına katkıda bulunuyor, istihdam fırsatları yaratıyor ve otomotiv sektörlerinde teknolojik ilerlemeyi teşvik ediyor. 

Yeniköy fabrikasında üretimine başlanacak olan E-Transit Custom'la ilgili dikkat çekici detaylar verebilir misiniz?

Yeniköy fabrikamızda üretilecek olan E-Transit Custom, ticari bir aracın neler yapabileceğini yeniden tanımlıyor. Araç ve yük güvenliğini artıran yeni teknolojilerine ek olarak kabin içini bir mobil ofis çalışma ortamına dönüştürebilecek devrimsel çözümleriyle ticari hayatı yeni bir dijital çağa taşıyor. Aynı zamanda benzersiz bir müşteri deneyimi ve maksimum üretkenlik vadediyor.

Avrupa’nın en çok satan ticari aracının tam elektrikli versiyonu olan yeni E-Transit Custom, 1 tonluk araç segmentindeki müşterilere yenilikçi ve verimliliği artıracak yeni çözümler sunmak üzere sıfırdan tasarlandı. Dizel, şarj edilebilir hibrit ve tam elektrikli seçenekleri ile müşterilerimizle buluşacak.

Maxion Hafif Ticari Araçlar İçin BIONIC Jantları Geliştirdi Maxion Hafif Ticari Araçlar İçin BIONIC Jantları Geliştirdi

Yeni nesil batarya teknolojisiyle 370 km’ye varan sürüş menzili, sınıfının lideri olarak 2.000 kg çekiş kapasitesi ve 1.100 kg’a varan yük taşıma kapasitesi ile farklı müşteri ihtiyaçları için üstün performans sunacak. 
E-Transit Custom, gelişmiş elektrikli araç teknolojisini tek bir platform üzerinden Ford Pro yazılımı, şarj, servis ve finansman çözümleriyle destekleyerek işletmelerin sahiplik maliyetini düşürmelerine, daha verimli çalışmalarına ve elektrikli araçlara geçişlerini kolaylaştırmaya yardımcı olacak.

Editör: Akın Öcal