Hafif ticariden kamyona binek araçlardan otobüslere kadar gündemi, alternatif yakıtlar konularındaki gelişmeler belirliyor. Menzilden şarj sürelerine batarya ömründen şarj altyapılarına kadar önemli konular farklı platformlarda masaya yatırılırken araç satışlarının hala içten yanmalı motor teknolojilerinin baskın olduğu göze çarpıyor. Avrupa Otomobil Üreticileri Derneği’nin (ACEA) 2020 sonuna göre derlediği veriler alternatif yakıta sahip araçların kısa bir dönemde alması gereken uzun mesafeye işaret ediyor.  

Yeni Mercedes-Benz Elektrikli Sprinter Tanıtıldı Yeni Mercedes-Benz Elektrikli Sprinter Tanıtıldı

Hafif ticaride alternatif yakıtlar

Avrupa Birliği hafif ticari araçlar filosunda ise yüzde 91,2 ile dizelin tartışılmaz baskınlığı devam ediyor.  Dizel motorlu hafif ticari araçlar oranın en düşük olduğu ülke yüzde 40 ile Yunanistan’da görülüyor. Geçtiğimiz birkaç yıl içinde pek çok tamamen elektrikli hafif ticari aracın piyasaya sürülmesine rağmen, 2020 sonu itibariyle sadece yüzde 0,4’lük bir oranda elektrik bataryalı araçları görebiliyoruz. Elektrikli hafif ticari araçlardaki en büyük oran yüzde 1,1 ile Almanya’da görülürken, ardından yüzde 1 ile İsveç geliyor.

Kamyonlarda alternatif yakıtlar

Orta ve ağır sınıf kamyonlara geldiğimizde dizelin hakimiyeti yüzde 96,3’e ulaşıyor. Benzinli kamyon oranı ise yüzde 1’den daha düşük. AB yollarındaki kamyonların yüzde 0,24'ü sıfır emisyonlu bir aktarma organına sahipken, bu oran 2019'da yüzde 0,04'tü. Aslında bu oran bir yıl içinde 6 kata varan bir artışı temsil ediyor ve bu rakamın her yıl daha da büyük oranlarda katlanarak orta ve uzun vadede  AB karbonsuzlaşma planlarıyla kesişmesi bekleniyor.

Otobüslerde alternatif yakıtlar

Dizel otobüsler Avrupa Birliği filosunun yüzde 93,5'ini oluşturuyor. Filonun yalnızca yüzde 0,9'u batarya elektrikli ve yüzde 1,4'ü hibrit elektrikli otobüslerden oluşuyor. Bununla birlikte, yüzde 12,4 ile Hollanda'da elektrikli otobüslerin payları önemli derecede yükselmiş durumda . Ayrıca yüzde 6,6 ile Lüksemburg, Litvanya yüzde 5,3 ve İsveç yüzde 3,5 ile nispeten çok daha yüksek elektrikli otobüs paylarına sahipler.

Binek araçlarda alternatif yakıtlar

Son yıllarda Avrupa Birliği ülkelerinde görülen alternatif yakıt sistemlerine sahip binek otomobil satışlarındaki güçlü artış yaşanıyor. Ancak buna rağmen 2020 sonu itibarıyla toplam binek araç filosunun sadece yüzde 5,3’ü alternatif yakıtlardan güç alıyor. ACEA raporuna göre elektrikli arabalar ve plug-in hibrit araçlar filonun sırasıyla sadece yüzde 0,5 ve 0,6'sını oluştururken, AB yollarındaki tüm arabaların yüzde 1,2'si hibrit elektrikli olarak kayıtlı. Alternatif yakıtlar arasında yer alan ve ülkemizde çok daha geniş kullanım alanı bulan LPG’nin Avrupa binek araçlardaki ortalama payı ise yüzde 2,5. Binek araçlarda benzin motor oranı yüzde 51,7 ile ağırlığı çekerken dizel oranı ise yüzde 42,8.

Editör: Akın Öcal