Orta segmentte (1 ton) Avrupa’nın en çok satılan ticari aracı olan Ford Transit Custom yenilendi. İlk defa 2012 yılında tanıtılmasının ardından 2013 Uluslararası Yılın Ticari Ödülü alan, sonrasın PHEV teknolojisiyle 2020 yılında bu ödüle tekrar layık görülen Ford Transit Custom tamamen yenilenerek pazara çıkıyor. 

Ford Transit Custom Türkiye’de üretiliyor 
2015 yılından beri orta segment van pazarının lideri olan model Daha önce olduğu gibi Ford Otosan’ın Türkiye fabrikalarından üretilmeye devam edilecek. Ford ve Volkswagen iş birliğinin de ortak modelleri arasında katılan modelin teslimatlarının ülkeden ülkeye değişse de 2023 yılı bitmeden başlayacağı kaydedildi.

Chep: “En iyisini daha iyi yaptık"
Ford’un elektriklenme sürecine paralel olarak dizel motor seçeneğinin yanı sıra PHEV hibrit ve tam elektrikli modelleri de pazara hazırlanan Transit Custom ve Tourneo Custom tanıtımı Belçika’da Ford test alanında gerçekleştirildi. Test sürüşlerinin Belçika-Hollanda-Belçika arasındaki halka açık yollarda gerçekleştirdiğimiz yeni nesil Transit Custom’ın tanıtımında konuşan Ford Pro Avrupa Genel Müdürü Hans Chep, sınıfının en iyisi ve en çok satan aracını yenilemenin kendileri için kolay olmadığını söyleyerek uzun çalışmalar sonucu aracı daha da iyi hale getirdiklerini vurguladı.  
İlk olarak Cargo Van, Double Cab in Van, Kombi Van ve Tourneo Custom gövde modelleriyle tanıtılan 2024 yılında Camper Donor ve Multicab gibi seçeneklerle genişlemesi hedeflenen Transit Custom ailesinde çok önemli yenilikler var. 

Daha alçak, daha hafif, daha sağlam
Yüzde 30 daha sağlam bir yapıyla 100 kg daha hafif hale getirilen yeni Transit Custom’ın hava direncinde ise yüzde 13’lük bir iyileşme sağlanmış. Toplam yüksekliği 2 metrenin altına çekilen modelde araca binme-inme ve yükleme özellikleri de geliştirilmiş. 
İçten yanmalı modellerde önden çekiş ve dört tekerlekten çekiş, PHEV modelde önden çekiş ve elektrikli modelde arkadan çekiş tahrik seçenekleri sunan Transit Custom’da tamamen yeni arka bağımsız süspansiyon, yeni elektrik mimarisi araçta öne çıkıyor. 

Satışları Artan Maxus e-Deliver 3 Pazar Lideri Oldu Satışları Artan Maxus e-Deliver 3 Pazar Lideri Oldu

Dizel, elektrikli veya PHEV hibrit
Transit Custom içten yanmalı modellerinde daha önceki nesilden tanıdığımız 2 litrelik EcoBlue motor görev yapıyor. Bu verimli motor, 6 ileri manüel vites seçeneğinde 110, 136 ve 150 bg güç seçenekleri ve yine modelde ilk defa kullanılmaya başlanan 8 ileri otomatik şanzımanda ise 136 ve 170 bg güç seçenekleriyle müşterilere sunulacak. 
Daha sonra tanıtımı yapılacak PHEV versiyonda ise 232 beygir gücüne sahip 2,5 litrelik Atkinson benzinli motorun yer alacağı bilgisi verildi. 
Modelin elektrik versiyonunu ise 64kWH kullanılabilir kapasiteli batarya 100 ve 160 kW güç seçenekleriyle arkadan çekişli olarak göreceğiz. 

Ön tekerleklerin daha ileri alındığı yeni nesil Transit Custom’da bu değişiklik daha iyi hava giriş ve çıkış imkanı sunmasının yanı sıra sürücüye daha iyi bir görüş sağlıyor. Sürücü kabininde 125 mm daha alçalmış düz bir zeminle kabin içindeki hacim artarken kabin içindeki geçiş ve hareket imkanı da arttırılmış. 
Yine kabin içinde elektrikli el freni, direksiyon sütununa yerleştirilmiş otomotiv vites kolu ve elbette kareyi andıran yeni direksiyon simidi göze çarpan değişikliklerden. Yine yolcu tarafında aracın tavanında konumlandırılmış hava yastığı ve bol/pratik saklama alan çözümleri kabinin cazibesini arttırıyor. 

Bağlanabilir ve dijital
Dijital çağa ayak uydurmanın ötesinde sınıfının en gelişmiş teknolojilerine yer veren modellerden biri olan Transit Custom standart olarak SYNC 4 13 inçlik bir dokunmatik merkez ekranla birlikte sunulmaya başlanacak. Transit Custom yine dijital bir gösterge, anahtarsız araca giriş ve çalıştırma, kablosuz Apple Car Play ve Android Auto, Alexa yapımı bir yapay zeka, uzaktan güncelleme yapabilen standart 5G modem ile yüksek bağlantı özellikleri sunacak. 

Teslimata özel otomatik donanım
Aracın sürücülere ve filo yöneticilerine kulak verilerek geliştirilen mobil ofis gibi yeniliklerinin yanı sıra Transit Custom’la ilk defa sunulmaya başlanacak olan Teslimat Asistanı (Delivery Asist) şehir içi teslimatlarda el frenini otomatik olarak çekerek, motoru durduruyor, camları kapatarak aracın dörtlülerini yine otomatik olarak çalıştırıyor ve aracı kilitliyor. Sürüye teslimat operasyonu sırasında zaman kazandırarak yorgunluğunu azaltmayı amaçlayan bu donanım müşterinin veya sürücünün ihtiyaçlarına göre konfigüre edilebiliyor. 

Yük alanı özellikleri
Yük taşıma özellikleri de geliştirilen Transit Custom’da araç mimarisinin değişmesiyle elde edilen daha düşük yükleme eşiği, yeni entegre yan basamak dikkat çekiyor. Sınıfının en geniş yan yükleme aralığı olan 1030 mm x 1301 mm, standart uzunluk ve yükseklikte (L1H1) 5,8 metreküp yük hacmi ve 1,327 kilograma ulaşan taşıma kapasitesi ve opsiyonel otomatik açılan yan kapı yük alanında öne çıkan özelliklerden. 
Zemin ve yan panellerde kullanılan yeni malzemelerin yanı sıra yeni arka kapı kilit mekanizmaları da değişen Transit Custom Van, yük alanında yeni led lambalar ve uzun şaside sürücü kabinene açılan donanımla 3,45 metre uzunluğunda yüklerin de taşınmasına imkan sağlıyor. 


Transit Custom, yeni GSR düzenlemesine uygun olarak; standart olarak ön çarpışma asistanı, şeritte tutma asistanı, trafik işareti tanıma, akıllı hız asistanı, otomatik uzun far, ön-arka park yardımı, geri görüş kamerası gibi sürücü destek sistemlerini sunuyor.
Opsiyon olarak Akıllı ACC  ve otomatik araçlarda Stop&Go, Çapraz Trafik Asistanı, Ters Fren Asistanı, ilk defa tanıtılan Çıkış Asistanı, Aktif Park Asistanı ve 360 Derece Kamera gibi güvenlik sistemleri de Transit Custom ailesinde sunuluyor. 

Ford Transit Custom Van izlenim ve ilk test sürüşü 
Avrupa pazarında segmentinin en çok modeli olmasının yanı sıra Türkiye’de üretilmesinin de getirdiği etkiyle özel bir yere sahip olan Ford Transit Custom’ın van versiyonunu inceleme ve Hollanda-Belçika arasındaki yollarda test etme imkanı bulduk. 

Aracın yeni alçak mimarisi sayesinde sürücü kabinine giriş çıkış çok daha kolay hale gelmiş. Yine aracın orta gövdesindeki önceki serinden bildiğimiz açılabilir bardaklık, yine aracın ön gövdesinin iki ucunda bulunan bardaklıklar, sürücü tarafında torpido güzünün üstünde konumlandırılmış özellikle dosya vb malzemelerin kullanımı için derin dolap çok işlevsel. 
150 beygir gücünde 6 ileri manüel şanzıman donanımlı test aracında dışardan göze çarpan en büyük değişiklik, aracın yüksekliğinin azalmasından kaynaklanan tasarımın daha aerodinamik bir yapıya kavuşması oldu. Daha yatay bir tasarım sürücü kabinine de yansırken pek çok fonksiyonun dokunmatik ekrana alınmasıyla diğer fonksiyon tuşlarının konumlandırmasını da daha sade hale getirmiş. 

Özellikle A sütununda bir önceki neslin izleri görülürken teknolojik ve dijital enstrümanların hafif ticari araç tasarımın temel elementleriyle uyumu dikkat çekiyor. Gelişmiş, detaylı ve hızlı navigasyon 5G özellikleriyle etkileyici derecede yardımcı oluyor. 


Aracımızda bulunan normal, ekonomi, kaygan zemin ve spor olmak üzere 4 sürüş modu merkezdeki dokunmatik ekranın altında tek tuşla ayarlanabiliyor. Yine ana ekran altında yer alan elektrikli park freninin konumu biraz şaşırtsa da kullanım kolaylığına hemen alışılıyor. 

Aracın mimarisiyle birlikte ağırlık merkezinin aşağı çekilmesi özellikle otoyol kullanımlarında tatmin edici bir sürüş keyfi sunuyor. Yük alanında yer alan 500 kg yükün de etkisiyle binek pek çok binek modelden daha yüksek konfor ve emniyet hissi veren 150 beygirlik manüel şanzımanlı aracın yol tutuşu standartları yüksek olan sürücüleri bile kolayca ikna edebilir. Aracın ses yalıtımında yapılan iyileştirmelerin etkisi, koltuk ergonomisi ve kumaş kalitesi gibi unsurların dijital donanımla birleşmesi de dikkat çekiyor. 


 

Editör: Akın Öcal