Henüz gerçek şartlarda kullanımda olmasa da otonom sürüş elektrikli araçlarla birlikte üreticilerin yoğun çalışma gösterdiği alanlardan biri. Anadolu Isuzu, otonom sürüş teknolojileri alanındaki çalışmalarına Leo Drive girişimi iş birliği ile devam ediyor. Anadolu Isuzu Ar-Ge ekibinin, Leo Drive uzmanları ile iş birliği otonom sürüş teknolojilerinde ölçeklenebilir yazılım, donanım ve algoritma çözümleri üzerinde gerçekleşiyor.

Proje kapsamında Anadolu Isuzu’nun 8 metrelik tam elektrikli otobüsü Novociti Volt bir sürücüsüz araç platformuna dönüştürüldü. Yüksek teknolojili LiDAR kameralar, sensörler, özel işlemci ve kontrolörler ve bağlantılı sürüş sistemleri ile donatılan NovoCiti Volt test aracı yolculu ve yolcusuz birçok farklı senaryoda test edildi.  

Iveco Finansal Verilerini ve Gelecek Stratejini Açıkladı Iveco Finansal Verilerini ve Gelecek Stratejini Açıkladı

Gebze Teknik Üniversitesi kampüsünde gerçekleştirilen test sürüşlerinde elde edilen veriler geliştirilen otonom sürüş çözümünün en iyi hale getirilmesinde kullanıldı. 3. seviye otonom araç olarak kabul edilen NovoCiti Volt otonom test aracı, farklı trafik koşullarında yol üzerindeki işaretlere ve trafik ışıklarına uygun olarak, karşıdan karşıya geçen yayalarla ya da hareket halinde veya durmakta olan araçlarla uyumlu, güvenli bir sürüş yeteneği sergiledi. 
Proje, herkes için otonom sürüş teknolojisi sağlamayı hedefleyen ve bunun için açık kaynak tabanlı çözümleri destekleyen kar amacı gütmeyen bir organizasyon olan Autoware Foundation işbirliği ile yürütülüyor.
2015 yılında kurulan ve faaliyetlerini YTÜ Yıldız Teknopark bünyesinde sürdüren Leo Drive girişimi, kısa süre önce Japonya merkezli otonom araç teknoloji şirketi Tier IV'ten yatırım aldı. 
Leo Drive’a yatırım yapan Japonya merkezli TIER IV şirketi de, güvenli otonom sürüş sistemleri geliştirmek amacıyla açık kaynak olarak geliştirdiği dijital ikiz çözümü tabanlı otonom sürüş simülatörünü   (Scene Simulator for Autoware - AWSIM) bu projede etkin biçimde kullandı. 

Editör: Akın Öcal