2021 yılında pandemi döneminde İzmir Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nde sıfırdan kurduğu AR-GE merkezinde attığı hızlı adımlarla çekici modelini geliştiren Habaş, Busworld 2023’te 4 yeni otobüs modelinin tanıtımını gerçekleştirdi. 


Otobüslerin tamamını kendi tasarlayan Habaş, ilk olarak 300 beygir gücünde DAF motoru kullandığı 12 metrelik dizel otobüsün geliştirmesini tamamlamış. Otobüs ürün gamını her geçen gün pazar payı artan elektrikli modellerde genişletmeyi seçen üretici, bataryasını kendi ürettiği ve Voith elektrikli motor kullandığı 3 elektrikli otobüsle model sayısını dörde çıkarmış. 

IVECO BUS Busworld’de 3 Modelini Sergileyecek IVECO BUS Busworld’de 3 Modelini Sergileyecek

Habaş Otomotiv Genel Müdürü Hüseyin Urkun, Brüksel’de düzenlenen dünyanın en büyük otobüs fuarı Busworld 2023’te autoticari.com’a yaptığı açıklamada araçlarıyla ve Habaş’ın otomotiv yatırımlarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
 
Habaş çekiciler aktif olarak kullanılıyor
İlk üretilen pilot parti çekicilerin Habaş’ın alt yüklenicileri tarafından lojistik operasyonlarda aktif olarak kullanıldığını kaydeden Hüseyin Urkun, 1,5 yıl içinde bu alanda uzman ve tecrübeli bir ekiple ürettikleri çekiciyle ilgili şu detayları verdi: “Bu araçlar Aliağa ile İstanbul arasında 44 ton yük taşıyor. Çekicimizde 330 KW 450 beygir gücünde DAF motor bulunuyor. Ayrıca 12 ileri 2 geri ZF Traxon 12 PX retarderlı şanzıman kullanıyoruz. Efe Endüstri’nin akslarını kullandığımız araçlarda fren sistemi olarak Knorr-Bremse çözümleriyle çalışıyoruz.”

Manisa’da 100 bin metrekarelik fabrika kuruluyor
Kamyon ve otobüs üretimi için Manisa’da 2024 yılının ilk çeyreğinde tamamlanması beklenen fabrikanın zaman içinde 10,000 adet kapasiteye ulaşacağını belirten Urkun, otobüs ürün gamıyla ilgili ise şunları söyledi: “Biz araç konseptlerini pazarın ihtiyaçlarına göre oluşturduk. 8 metrelik otobüslerimizden biri alçak tabanlı ve 3 kapılı, diğeri ise lüks tip olarak tanımlanabilir.

35 kişilik lüks tip ve 5 metreküp bagajı olan bu aracın Busworld fuarında bir benzeri yok. Rakip şirketlerden arkadaşlarımız da bu aracı yakından inceliyorlar. Bu araç Avrupa’daki bayi adaylarımız tarafından en çok istenen araç. Bu araç hem şehirler arası hem turizme çalışabilir ayrıca şehirlerin büyük araçların girmesinin yasak olduğu bölgelerine girebilir.”

Dizelden daha hafif elektrikli otobüs
Sergiledikleri 12 metrelik elektrikli kent içi otobüsün en büyük özelliğinin üzerindeki 300 KW bataryaya rağmen dizel bir araçtan daha hafif olduğunu vurgulayan Urkun, bu hafifliği tasarımdaki teknik detaylarla ve kendi üretimleri olan ve normalde 3 ton olması gereken üniteyi 2 tona kadar indirdikleri bataryayla sağladıklarını sözlerine ekledi.  
180 kw’lık bir güç ünitesiyle 2 saatte aracı şarj edilebildiğini ve tek şarjla 450-500 kilometre menzil sunduğunu açıklayan Urkun, “Bundan sonraki ilk otobüs ihalelerinde bizi göreceksiniz. Ayrıca otobüslerimiz Avrupa tip onayına sahip oldukları için 2024 yılının başından itibaren Avrupa ihalelerine de katılacağız” dedi. 

İddialı satış hedefleri 
Üretime başlayacakları ilk yıl olan 2024’te 200-250 adet otobüs, çekicide ise piyasanın durumuna göre 300-500 arasında satışa ulaşmayı planladıklarını ifade eden Hüseyin Urkun, yurt içinde bayilik ve servis ağımızı oluşturmak adına çalışmalarının devam ettiğini kaydetti. Çekicide satışları kendilerinin yaptığını ve bakım onarım ve tamir için DAF noktalarıyla anlaştıklarını hatırlatan Urkun, “DAF servisi olmayan şehirlerde kendi servis ağımızı kuracağız. Habaş’ın daha öncesinde kendi araçları için bakım onarım servislerini de kullanmaya başlayacağız. Merkez servis olarak şu an İzmir’de üretim yaptığımız kısmı kullanıyoruz.  Otobüs için bu konuda uzmanlaşmış servislerle anlaşma ihtimali de seçeneklerimiz arasında yer alıyor” dedi. 

Editör: Akın Öcal