1998 yılında, o zamanki adıyla Daimler-Benz AG Mercedes-Benz Atego'yu Amsterdam'daki RAI Uluslararası Ticari Araç Fuarı'nda tanıtmıştı. LK (hafif sınıf) model serisinin yerini alan Atego’nun branda veya kutu gövdeli modelleriyle başta dağıtım görevleri olmak üzere, inşaatla ilgili alanlarda platform ve damperli araçlara, belediye hizmetleri için özel ekipmanlı modellere uzanan bir platform olarak kullanılması hedefleniyordu. 

Atego başlangıçta, hafif ve orta hizmet kamyon segmentinin çeşitli gereksinimlerini karşılamak için 6,5 ton ile 15 ton arasında izin verilen brüt ağırlığa sahip segmentte 25 temel tip, altı güç çıkışı kategorisi ve dört kabin varyantından oluşuyordu. Müşteriler OM 904 LA model serisi dört silindirli sıralı dizel motorlar ve OM 906 LA model serisi altı silindirli sıralı dizel motorlar arasında seçim yapabiliyordu. Bu motorlar sırasıyla 4,25 ve 6,37 litre hacimden 90 ila 205 kW (122 ila 279 hp) güç ve 470 ila 1.300 Nm tork üretirken, maksimum güç 1.200 ila 1.600 motor devri arasında elde ediliyordu.

Atego’nun ilk tanıtımından altı ay sonra, Daimler-Benz, daha yüksek bir şasi, büyük kapasiteli ve daha da güçlü altı silindirli sıralı OM 926 LA motorla ve 18 ila 26 ton arasında izin verilen brüt araç ağırlıklarıyla ağır hizmet Atego’u pazara sundu. Şirket, bu modelle ağır hizmet tipi Actros model serisiyle arasındaki boşluğu kapatmış oldu. 

1999 Uluslararası Yılın Kamyonu Ödülü’nü kazanan Atego, 2004 yılındaki ilk makyajla birlikte yeni ve çığır açan bir şanzımanla donatıldı. ABS ve ASR güvenlik sistemlerinin yanı sıra Fren Destek sistemi BAS'ı da içeren Telligent otomatik vites değiştirme sistemine sahip G85-6, sürüş konforunu daha önce sadece Mercedes-Benz ağır hizmet kamyonlarının ulaşabildiği bir seviyeye yükseltirken, bu özelliklerle yol güvenliğini de arttırmış oldu. 

Bu yenilemeyle motor yelpazesi de geliştirildi ve BlueTec SCR emisyon teknolojisi sayesinde araç, Euro IV ve V veya EEV emisyon standartlarının gerekliliklerin yerine getirdi. 

2010 yılında BlueTEC Hybrid 1222L modeli, dizel-elektrik paralel hibrit tahrikli ve AB homologasyonuna sahip ilk seri üretim kamyon oldu. 12 tonluk araç, 160 kW (218 hp) OM 924'e ek olarak 44 kW (60 hp) maksimum güç çıkışı sağlayan su soğutmalı bir elektrik motoruyla donatılmıştı. Bu ünite kamyonu düşük hızlarda tamamen elektrikle çalıştırabiliyordu. Dizel motor daha yüksek hızlarda ve yüksek yük gereksinimlerinde devreye giriyordu.

2013 yılında, Mercedes-Benz Atego’nun ikinci nesli, OM 934 LA ve OM 936 LA model serilerinden Euro VI uyumlu motorlarla, piyasaya sürüldü. Bu motorların en yeni versiyonları bugün hala Atego'ya güç veriyor. Yüksek emisyon regülasyonlarına rağmen, motorların önceki nesle kıyasla tüketimi ortalama yüzde beş oranında azaltıldı. 

İÇDAŞ 10 Adet Scania Super Çekici Aldı İÇDAŞ 10 Adet Scania Super Çekici Aldı

Nisan’da Atego’ya yeni güvenlik teknolojileri ekleniyor
Atego, Nisan 2024'ten itibaren yeni Genel Güvenlik Regülasyonları’na uyum sağlamak için yeni güvenlik destek sistemleriyle donatılacak. Bunlar arasında Aktif Fren Asistanı 6 (ABA6) acil frenleme asistanı ve Aktif Yan Koruma Asistanı 2 (ASGA 2) dönüş asistanı bulunuyor. Bunun temelinde yeni bir elektronik platform ve buna bağlı olarak radar ve kamera verilerini birleştirerek önden ve yandan daha geniş bir görüş sağlayan sensör füzyonu yatıyor. 

Daimler Truck, güvenlik destek sistemleri ile birçok alanda yasal gerekliliklerin de ötesinde frenleme sürecine aktif olarak müdahale edebilen ve 60 km/s'ye kadar hızlarda sadece duran araçlar için değil, aynı zamanda karşıdan gelen veya karşıya geçen gelen yol kullanıcıları ile şerit değiştirenler için de otomatik olarak fren yapabilen sistemi de sunacak.

Editör: Akın Öcal