2040 hedefi, Avrupa Birliği ülkelerini, AB'nin mevcut 2030 iklim hedefi ile 2050 yılına kadar net sıfır emisyona sahip olma ve Avrupa'nın iklim değişikliğine etkisini sona erdirme yönündeki uzun vadeli hedefi arasında tutmayı amaçlıyor.
Avrupa Birliği’nde sera gazı emsiyonları 2022 yılında 1990 yılına göre yüzde 33 seviyesinde azaltıldı. Taslağa göre 1990’dan beri her yıl ortalama yaklaşık yüzde 1 azalan sera gazı emisyonlarının 2040’a kadar azalma hızının katlanarak artması gerekiyor. 

Türkiye’de Kamyon Pazarı Küçülürken Avrupa’da Büyüdü Türkiye’de Kamyon Pazarı Küçülürken Avrupa’da Büyüdü

Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA), yaptığı açıklamada kamyon ve otobüs üreticilerinin Avrupa Birliği’nin iddialı karbonsuzlaştırma gündemini tamamen desteklediğini, ancak üzerinde mutabık kalınan uygulama takviminin, şartlardan dolayı son derece zorlayıcı olduğunu belirtti.

ACEA Genel Müdürü Sigrid de Vries, yaptığı açıklamada "Elektrikli şarj ve hidrojen dolum altyapısı, kapsamlı karbon fiyatlandırma planları ve taşıma operatörlerine anlamlı destek tedbirleri: bunlar taşımacılık operatörlerinin hızla yatırım yapmaları ve sıfır emisyonlu araçlar için temel bileşenlerdir" dedi.

Vries sözlerine şöyle devam etti: “Araç üreticileri için cesurca iddialı hedefler belirlemeye ve bunun ardından hızlı ve sorunsuz bir uygulama beklemeye devam edemeyiz. Sıfır emisyonlu modellere -özellikle de öngörülen zaman çizelgesinde- yönelik talebi destekleyecek elverişli bir çerçeve olmadan, hedeflere ulaşmak imkansız olacaktır."

ECEA’ya göre 2030'a kadar hedeflere ulaşmak için 400.000'den fazla batarya-elektrikli ve hidrojenle çalışan aracın yollarda olması ve tüm yeni satışların en az üçte birinin sıfır emisyonlu modeller olması gerekiyor. Araç-dolum istasyonu denklemin işlemesi için Avrupa'nın çoğunluğu megawatt şarj sistemleri olmak üzere en az 50.000 şarj ve en az 700 hidrojen istasyonuna ihtiyacı olduğu kaydediliyor. 

Editör: Akın Öcal