Treyler ve ağır ticari sektörlerinden üretici ve tedarikçilerinden önemli isimlerinin konuşmacı olduğu  6. Ağır Vasıta ve Treyler Zirvesi güçlü bir katılımla başladı. “Geleceğin Treyleri, Türkiye’de Treyler Üretiminin Geleceği” başlığıyla yapılan bu seneki zirvenin ilk konuşmacısı TREDER Başkanı Yalçın Şentürk oldu. 

Türk treyler endüstrisinin Cumhuriyetin 100. yılını rekorla kapattığını kaydeden Şentürk, konuşmasında şunları söyledi: “Tarihimizde ilk defa 60 bin adedi geçtik. Yurtiçinde 37 bin, ihracatta yaklaşık 25 bin adetle tüm zamanların en yüksek adetlerine çıktık.

TREDER’i kurarken en büyük amacımız; Türkiye’yi Avrupa’nın üretim merkezi haline getirmekti. Bu yolda çok büyük aşama kaydettik. Almanya’dan sonra Avrupa’nın ikinci büyük üretim yapan ülkesiyiz. 

Türkiye, üretim anlamında önemli bir ivme yakaladı. Treyler kadar, parça üretiminde de büyük mesafe kaydettik. Tedarikçilerimizin başarıları, sınırları aşıyor. Fren sistemleri haricinde -onun yatırımı da eli kulağındadır- tüm parçalar Türkiye’de üretilmeyi başlandı. Net ihracatçı bir sektörüz. Bunu söylemekten gurur duyuyorum, sizler de gurur duyun. Ülkemiz, üstyapı ve treyler ihtiyacını neredeyse tamamını Türkiye’de üretilen ürünlerden karşılıyor.”

Saltık: “”Treyler sektürü 800 milyon dolar ihracat yaptı”
Daha sonra söz alan Kaan Saltık ise TREDER olarak üretim, kalite ve ihracat kapasitesini geliştirmek ve sektörün kalıcılığını sağlamayı hedeflediklerini kaydetti. 

Birlikte çalışarak Türkiye’yi treyler üretiminde lider ülke konumuna getirebileceklerini belirten Saltık, net olmamakla birlikte 25-30 bin arasında treyler ihraç ettiklerini açıkladı. Saltık sözlerine şöyle devam etti: “Standardizasyonun kalıcı olmasını destekleyen çalışmalarla birlikte, treyler sektöründe üretim kalitesinin artırılması ve maliyetlerin düşürülmesine yönelik adımlar atmaktayız. Vizyonumuz ise, ülkemizi Avrupa Birliği ve çevre ülkeler için bir treyler üretim merkezi haline getirmek ve ihracatımızı milyar dolarlık rakamlara çıkarmaktır. Bu hedefler doğrultusunda, sektörümüzün sürdürülebilir büyümesini sağlamak ve global pazarda rekabet gücümüzü artırmak için yenilikçi ve kaliteli üretim anlayışımızla hareket ediyoruz.

TREDER üye sayısının  32 olduğunu kaydeden Saltık, “Bu sayı sektörümüzün birlik ve beraberlik içinde hareket etmesinin en büyük göstergesidir. Avrupa’da yıllık toplam üretim sayısı olarak ikinci sırada yer alan Türkiye, büyük bir başarıya imza attı. Treyler sektörü Cumhuriyetin 100. yılında 60 bin adetlik üretim gerçekleştirdi. Üretim hacmimiz, sektörümüzün gücünü ve kapasitesini açıkça ortaya koymaktadır. 2023 Türkiye İç Pazarındaki toplam 36.500 adetten, TREDER olarak 30.861 adet römork/yarı römork satışımız ile yerel pazarın ihtiyaçlarını karşılamada önemli bir rol oynarken, pazar payımız ile sektördeki lider konumumuzu pekiştirmekteyiz.

Ana sanayi olarak 800 milyon yan sanayimizle 1,2 milyar dolarlık ihracat yaptık. Net ihracatçı bir sektörüz. Dernek olarak 50’den fazla yurtiçi yurtdışı ziyaret gerçekleştirdik. Tedarik ve üretim uyumu çok önemli olduğu için yabancı tedarikçilerin Türkiye’de üretim yapmalarını destekliyoruz.

12 ilimizi etkileyen depremlerde çok üzüldük. Depremle birlikte sadece sektörel değil sosyal bir birlik olduğumuzu da gösterdik. Afet treylerini hızlı bir şekilde üreticilerimiz ve tedarikçilerimizle birlikte hayata geçirdik ve bu treyleri yardım taburuna bağışladık.”

Hoşgören: “Ticari araç ve treylere olan talep artıyor”
Zirvede konuşan TAİD Başkanı Burak Hoşgören ise konuşmasına artan e-ticaret, verimli taşımacılık çözümleri olan talebin ve malların uzun mesafelerde taşınmasını kolaylaştırmak için treylere ve ağır ticari araçlara olan ihtiyacı artırdığını söyleyerek başladı. 

Hoşgören, Türkiye’nin coğrafi konumu ile treyler ve ağır ticari araç pazarı için önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirterek şunları söyledi: “Son 20 yılda ciddi derecede büyüyerek üretim merkezi haline gelen Türkiye, seri üretim gücü ve farklı ihtiyaçları karşılayacak çeşitliliği, inovatif ve kaliteli ürünleri sayesinde müşteri portföyünü dünya çapında giderek genişletiyor.

Cumhuriyetimizin 100. yılında 60 bin adedi geçen üretimi ve gerek yurt içinde gerekse yurt dışında rekor satış adetleriyle treyler ve ağır ticari araçlar sektörümüzde büyüme rüzgarını dinecek gibi görünmüyor.

Aynı zamanda bugün lojistik ve taşımacılık tarihinde son derece önemli bir dönüşüm dalgası yaşıyoruz. İklim krizinin yarattığı zorlukları ele almak adına dünya, karbon nötr olma hedefine kararlılıkla ilerliyor. Bunun paralelinde, teknolojideki ilerlemeler de mobiliteyi radikal bir biçimde dönüştürüyor; bu da yenilik, verimlilik ve güvenlik açısından bizlere benzersiz fırsatlar sunuyor.

Elektrikli ve otonom araçlar gibi gelişen teknolojiler, sürdürülebilir uygulamalara duyulan acil ihtiyaçla birleşerek iş yapış tarzımızı yeniden şekillendiriyor. Akıllı lojistik çağında bağlanabilirlik kilit önemde. Gelişmiş telematik, yapay zekâ ve veri analitiğinin entegrasyonu treyler ve ağır ticari araçların tasarlanma, üretilme ve işletilme şekillerinde devrim yaratıyor. 

Geleceğin treyleri ve ağır ticari araçları; daha hafif ve daha dayanıklı, daha çevre dostu olacak, bağlantılı teknolojilerle donatılacak.
Türkiye'de treyler ve ağır ticari araç üretiminin geleceğini keşfederken, çeviklik ve uyarlanabilirliğe öncelik vermeliyiz. İster malzeme bilimi ister enerji verimliliği veya dijitalleşme olsun, ortaya çıkan trendleri hızla benimseme becerisi başarının ayırt edici özelliği olacaktır.

Geleceğin treylerleri ve ağır ticari araçları hangi teknolojileri kullanacak? 3D baskı, nanoteknoloji gibi yeni üretim trendleri treylerleri nasıl etkileyecek? Hafif ve dayanıklı malzemelerin tasarımdaki kullanımını keşfedebilir miyiz? Treylerler ve ağır ticari araçların karbon ayak izi nasıl azaltılabilir? Geleceğin treylerleri ve ağır ticari araçları lojistik sektörünü nasıl etkileyecek? İlke ve gerekliliklere uyum sağlama konusunda sektörün karşılaştığı başlıca zorluklar neler? Yeni pazarlar ve iş modelleri neler olacak? Treyler ve ağır ticari araç üreticileri ve tedarikçileri için yeni fırsatlar neler? Hangi politika önlemlerine, teşviklere ve düzenlemelere ihtiyaç duyuyoruz?”

Daha sonra söz alan TSE Genel Sekreteri Aykut Kırbaş ise TSE olarak treyler ve ticari araçlara yönelik verilen hizmetlerden bahsederek bu alanda değişen ihtiyaçlara uygun bir şekilde TSE hizmetlerinin de değiştiğini vurguladı. 
Açılış oturumunda İstanbul Vali Yardımcısı Cengiz Karabulut ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Osman Boyraz da birer konuşma yaptılar. 

Iveco’dan Gruppo Smet’e 100 Biyoyakıtlı S-WAY Iveco’dan Gruppo Smet’e 100 Biyoyakıtlı S-WAY

Açılış oturumunun son konuşmasını ise Eski Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen gerçekleştirdi. Tüzmen, konuşmasında henüz az görünse de treyler endüstrisindeki ihracat rakamlarındaki katma değerin yüksekliğine dikkat çekti. 

Editör: Akın Öcal