Mercedes-Benz’in 2026 yılında üretime geçmeyi planladığı elektrikli ticari araç platformu ölçeklenebilir Van Elektrik Mimarisi (VAN.EA) öncesi yenilenen Sprinter daha fazla premium stratejisiyle şekillenmiş. 2018 yılında yenilenen platform üstünde geliştirilen Yeni Mercedes-Benz Sprinter’da temel değişiklikler dijital özellikler ve genişletilmiş yardım sistemlerinde gerçekleşmiş.  
 
Geniş kullanım alanı
Yolcu taşımacılığından lojistik operasyonlarda toplama dağıtım faaliyetlerine, belediye ve sağlık hizmetleri araçlarından inşaat faaliyetlerine kadar geniş kullanım alanıyla dikkat çeken Sprinter, 5,5 tona kadar brüt araç ağırlığına çıkabiliyor. Mercedes-Benz’in Citan ve Vito türevleri gibi hafif ticari araç modelleri arasında yüzde 50 ile en büyük paya sahip olan Sprinter satışlarının yüzde 75’i dönüşümlü ve üstyapılı olarak müşterisine ulaşıyor. 

Sprinter’ın panelvan, platform, şasi ve minibüs olarak üç farklı uzunlukta ve ön tekerlekten, arka tekerlekten veya dört tekerlekten çekiş seçenekleriyle sunulması, aracın kullanım alanını genişletiyor. 
MBUX Sprinter’da standart oluyor
Mercedes-Benz hafif ticari araçlarında ilk defa 2018 yılında Sprinter ile kullanılmaya başlanan MBUX (Mercedes-Benz Kullanıcı Deneyimi) multimedya sistemi artık yeni modellerde standart olarak sunulmaya başlanacak. 

26,04 santimetrelik (10,25 inç) dokunmatik ekran ve renkli ekranlı gösterge paneli üzerinden ve yeni çok fonksiyonlu direksiyon simidindeki dokunmatik kontrol panelleri aracılığıyla sezgisel bir şekilde kullanılabiliyor. Sprinter, kabin içinde ticari araç kullanıcılarının en büyük ihtiyaçlarını dikkate alarak şişe, bardak, kağıt ve mobil cihazlar için kullanışlı saklama ve telefonlar için kablolu ve kablosuz şarj noktalarını fazlasıyla sunuyor. 

Gelişmiş standart güvenlik donanımları
Başlangıç ve dönüş esnasında çarpışmaları önlemek için tasarlanan yeni sürücü destek sistemleri Yeni Sprinter'da ek güvenlik ve yardım sistemleri bulunuyor, bunların çoğu standart ekipman olarak sunuluyor ve bazıları da geliştirilmeye devam ediyor. Örneğin, standart Aktif Fren Yardımı artık çapraz trafik fonksiyonunu içeriyor. Bu, dikey olarak kesişen araçlara 60 km/s hızla uyarı verebiliyor ve gerektiğinde acil frenleme yapabiliyor. Ayrıca, yardımcı, dönüş yaparken diğer bir araçla çarpışma riski olduğunda, 40 km/s hızla dönerken fren desteği sağlayabiliyor. Başka bir yeni özellik de örneğin yanlış yönde giden araçlar gibi karşıdan gelen araçların yaklaşması durumunda, 70 km/s hızla acil fren yapabilmesi.
Yeni Sprinter'ın standart ekipmanları arasında Aktif Şerit Takip Asistanı, Kör Nokta Asistanı, Yorgunluk Asistanı (ATTENTION ASSIST), Akıllı Hız Asistanı, Hız Sabitleyici, panelvan ve minibüsler için geri görüş kamerası, şasi modeller için iç dikiz aynası ekranı için ön hazırlık sistemi bulunuyor.

Yeni Sprinter için N2 onaylı (3,5 ton üzeri toplam ağırlığa sahip araçlar) olarak standart olan ve 10 km hızlarda aracın önünde 3,70 metrelik ve yanında 50 santimetrelik bir alanda diğer yol kullanıcılarını algılayarak çarpışmaları önlemeye yardımcı olabilen Movingoff Information Assist ve yolcu tarafında bisiklet veya yaya gibi diğer yol kullanıcılarını algılayarak sürücüyü uyaran Sideguard Assist, diğer araç konfigürasyonları için seçenek olarak sunuluyor. Bu iki teknoloji, Sprinter gibi uzun ve yüksek olmasından kaynaklı kör noktaları fazla olan ticari araçların dar alanlarda ve yoğun trafikli alanlarda hem araç hem de diğer yol kullanıcılarına karşı sürücüyü her zaman uyarması açısından önemli bir yere sahip.


 
Avrupa Birliği Genel Güvenlik Standartları’na (GSR) uygun olarak standart donanımları yenilenen yeni Sprinter’da yeni ön kamera sayesinde Aktif Şerit Takip Asistanı (Active Lane Keeping Assist) sinyalsiz şerit değiştirme tespit ettiğinde, aracı şeride geri yönlendirmek için düzeltici bir direksiyon müdahalesi yapıyor. Yeni Sprinter’da güvenlik artıracak opsiyonlar arasında artık dijital iç dikiz aynası da yer alıyor. Bu özellik arka cam olmasa ya da aracın yüklü olması durumunda aracın arkasının rahat bir şekilde görülmesini sağlıyor. Aracın arka kısmındaki çatı üstünde bulunan HDR (Yüksek Dinamik Aralık) kamerası, Sprinter'ın arkasındaki trafiği arka görüş aynasına iletiyor. 

Yeni nesil MBUX ile Sprinter daha akıllı
Mercedes-Benz’in hafif ticari araçlarında ilk olarak 2018 yılında Sprinter’da kullanmaya başladığı MBUX multimedya sisteminin yeni nesli de yeni Sprinter’da kullanılıyor. Daha hızlı hesaplama gücünün yanında menüde daha rahat gezinmeye imkân veren Sprinter’da konuşma tabanlı ses asistanı da daha akıllı hale geliyor. Artık belirli eylemler "Hey Mercedes" aktivasyon terimi olmadan da kullanılabiliyor. Ses asistanı, isteğe bağlı konforlu tavan kontrol panelindeki mikrofonları kullanarak hangi ön koltuktan konuşulduğunu algılıyor ve koltuk ısıtmasını dolu koltuğa göre etkin hale getiriyor. "Hey Mercedes", araç fonksiyonlarını açıklıyor ve örneğin Bluetooth arayüzü aracılığıyla akıllı telefonunuzu bağlamaya da destek sağlıyor. İsteğe bağlı olarak akıllı telefon entegrasyonu aracılığıyla Apple CarPlay ve Android Auto'ya kablosuz bağlantı gelecekte mümkün olabilecek. Özellikle pratik bir başka MBUX işlevi de arka taraftaki boş alanın gösterilmesi. Sistem, arka görüş kamerasını kullanarak arka kapıların açılabileceği bir alanı merkezi ekranda gösteriyor. Mesafe programlanabiliyor ve bu sayede yükün boyutuna göre ayarlanabiliyor. Bu, yük yüklerken ve boşaltırken konforu artırıyor. Sürücüler, dışarı çıkmadan yeterli alan olup olmadığını görebiliyor ve arka kapılar açıldığında, kamera görüntüsü aynı zamanda merkezi ekrana aktarılıyor.

Tek motorla geniş güç seçeneği
Yeni Sprinter'ın kaputu altında markanın bir süredir kullandığı 2,0 litrelik dizel motor (OM 654) bulunuyor. Bu motor, model ve sürüş varyantına bağlı olarak 84 kW-112 bg, 110 kW-150 bg, 125 kW-170 bg ve 140 kW-190 olmak üzere dört farklı güç seviyesinde sunuluyor: 190 bg motorlu tüm modellerde dört tekerlekten çekiş mevcut. Sprinter’da 9G TRONIC otomatik şanzıman veya altı ileri manuel şanzıman kullanılıyor. 

Yeni Sprinter yük özellikleri
Panelvanda üç uzunluk ve iki yükseklik seçeneğiyle satılacak olan Yeni Sprinter, en büyük versiyonunda 3 ton yük taşıyabiliyor. Maksimum 15,5 metreküp yük taşıma kapasitesine sahip olan yeni Mercedes-Benz Sprinter, bu hacmi 7,37 metreye ulaşan ekstra uzun ve yüksek tavanlı versiyonunda sunuyor. 
5,93 metre uzunluğundaki standart Sprinter’ın yük alanında sunulan hacim ise 9,5 metreküp. Yine aynı uzunluktaki yüksek tavanlı versiyonda ise yükleme hacmi 11 metreküp.  
Yeni Sprinter’ın uzun şasili (6,97 metre) yüksek tavanlı versiyonu ise 14 metreküp yük hacmine sahip. 

Anadolu Isuzu IAA’ya Elektrikli BIG.e İle Katılacak Anadolu Isuzu IAA’ya Elektrikli BIG.e İle Katılacak

Yeni Mercedes Sprinter test sürüşünden notlar:
Mercedes-Benz Sprinter’daki yenilikler daha çok aracın güvenlik ve dijital teknolojilerinde gerçekleşmiş. Segmentindeki en güncel platformlardan birinde üretildiği için aracın iç ve dış tasarımındaki değişiklikler aracın gövde rengi ızgara çerçevesi, krom kaplama radyatör ızgarası, yüksek performanslı LED ön farlar, yeni hafif alaşım jantlar gibi daha kozmetik düzeyde kalmış. 

Yeni Sprinter’ın kabin içinde yeni fonksiyonlu ve ısıtmalı direksiyon, dijital iç dikiz aynası, kablosuz şarj alanını da içeren akıllı telefon saklama alanları ve en son MBUX multimedya sistem erişimi sağlayan 10,25 inçlik dokunmatik ekran öne çıkıyor. 

Frankfurt’ta gerçekleşen test sürüşünde Sprinter’ın ülkemizdeki satılmayan koltuklu modeli Sprinter Tourer’ı kullandım. Orta seviyedeki 8+1 koltuklu 150 beygir gücüne sahip motorlu otomatik şanzımanlı test aracımız kolay kullanımıyla öne çıktı. Sakin kullanımlı şehir içi ve bağlantı yollarında 100 kilometrede 8,5 litrelik ortalama yakıt tüketimiyle sınıfının ortalama yakıt tüketimine sahip modellerinden biri olan yeni Mercedes-Benz Sprinter, rafine sürüş ve yüksek teknolojili güvenlik özellikleriyle öne çıkıyor. 
 

Editör: Akın Öcal