Tüm ürün gamındaki yenilikleri Avusturya’da yaklaşık 200 gazetecinin katıldığı bir etkinlikle tanıtan ticari araç üreticisi MAN, yeni MAN ve NEOPLAN otobüs serisini de bu etkinlikte test sürüşlerine sundu. 
MAN Truck & Bus Otobüs Ürün Pazarlama Müdürü Heinz Kiess’ın ev sahipliği yaptığı toplantıya MAN’ın Otobüs Biriminden Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Robert Katzer de katıldı. 

Geleceğin mobilitesinin araç üreticilerinden beklentisinin yüksek olduğunu kaydeden Heinz Kiess, otobüslerin sürdürülebilir, bağlantılı, otonom ve özellikle de güvenli olması gerektiğini kaydederek MAN Truck & Bus’ın ilgili teknik gereklilikleri karşılamak için otobüslerinin araç elektroniğini temelden yeniden tasarladığını açıkladı.  Kiess, açıklamasında "Bu şekilde, 2024 model yılı ile birlikte, sürüş ve blişim teknolojileri güvenliği konusunda yaklaşan tüm yasal yenilikleri şimdiden karşılıyor ve aşıyoruz - ve bunu tüm model serilerinde yapıyoruz" dedi.

2025 Uluslararası Yılın Minibüsü Tremonia City 75 Electric 2025 Uluslararası Yılın Minibüsü Tremonia City 75 Electric

MAN ve Neoplan otobüslerinde temek değişiklik olarak tamamen yenilenen yüksek performanslı elektrik-elektronik altyapı öne çıkarken, MAN’ın yeni çekicilerinde kullanılan dijital kokpitlerinin de yeni otobüslerde kullanıldığı göze çarpıyor.

Gelişmiş güvenlik ve konfor özellikleriyle öne çıkan otobüslerde fren ve havalı süspansiyon sistemi de ilk bakışta öne çıkan yeniliklerden. 

Yeni elektronik platform, temel olarak MAN kamyon serisinin denenmiş ve test edilmiş modüler teknolojisine dayanmaktadır. Önceki "Power Train Manager (PTM)" yerini, bilgi işlem gücü eskisine göre iki kat daha yüksek olan "Central Vehicle Manager" (CVM) aldı. Böylece aktarma organlarındaki merkezi kontrol ünitesi ve araçtaki tüm kontrol üniteleri için bir merkez haline gelmiş. Bu değişikliğin yanı sıra kapılar, klima gibi sistemler için kontrol üniteleri yeni komponentlerle değiştirilmiş.

SmartSelect özellikli dijital kokpit 
Tüm MAN ve NEOPLAN otobüslerinde kullanılan yeni elektronik platformla birlikte aracın sürücü odaklı kokpiti de değişmiş. Dijital kokpit, araç kullanımının merkezi konumunda yer alırken ergonomiyle birlikte yalın tasarıma sezgisel kullanıma özen gösterilmiş. 

Tamamen dijital ve net bir HD çözünürlük sunan 12 inçlik sürücü ekranı, anlaşılması kolay bir şekilde düzenin yanı sıra üç boyutlu sofistike bir görünümler sağlamış. 

Yeni MMC bilgi-eğlence sistemi ise otobüs kullanımına özel yeniden tasarlanmış. İlgili tüm medya işlevleri, bir kontrol paneli, sesli kontrol çok fonksiyonlu direksiyon veya MAN SmartSelect aracılığıyla çalıştırılan 7 inçlik renkli bir ekranda görüntülenebiliyor. 

MAN’ın yeni çekicilerinde de kullanılan ve premium binek araçlara benzeyen SmartSelect donanımı  bilgi eğlence sisteminin hassas ve ergonomik şekilde kullanılmasını sağlıyor. Giriş, döner/basmalı halkalar ve dokunmatik yüzey kullanılarak yapılırken, katlanabilir bilek desteği uzun sürüşlerde sürücüyü yormamak üzere tasarlanmış. 

MAN’ın Lions Coach ve NEOPLAN otobüslerindeki bir diğer değişiklik ise çok işlevli direksiyon simidi olmuş. Yeni direksiyon, bireysel ayarlara, tüm kontrol düğmelerinin başparmak yarıçapı içinde işlevsel bir şekilde gruplandırılmasıyla sürücünün dikkatinin dağılmasını en aza indirmek üzere tasarlanmış. 

Hareketsiz sürücüye otobüs müdahalesi 
2024 model araçlarda gerçekleşen yenilikler yeni genişletilmiş yardımcı ve güvenlik sistemlerini de kapsıyor. Araçta tamamen değişen yeni elektronik platformun genişletilmiş teknik imkanlarına dayanan bu teknolojiler arasında MAN SafeStop Assist de yer alıyor. Sağlık sorunlarından veya uyku gibi sebeplerden dolayı sürücünün artık otobüsü aktif olarak yönlendiremeyeceğini algılayan araç, böyle bir acil durumda, sistemin sınırları dahilinde aracı otomatik ve kontrollü bir şekilde durma noktasına kadar frenleyebiliyor. 

Basıncın yanında lastik sıcaklığı da ölçülecek
Avrupa’yla birlikte Türkiye’de de sorunlu hale gelen Lastik basıncı izleme sisteminin (TPMS) MAN otobüslerde sunulan yeni bir özelliği, tüm tekerlekler için ölçülen hava basıncına ek olarak 12 inçlik ekranda gösterilen sıcaklık göstergesi. Bu sistem, alev alabilecek kadar ısınan bir lastiğin daha başlangıçta tespit edilerek büyük bir güvenlik katkısı yaptığı anlamına geliyor. 

Güvenliği ve konforu arttıran genişletilmiş yardımcı sistemler
2024'ten itibaren Avrupa genelinde zorunlu olan alkol kilidi MAN ve NEOPLAN otobüslerde araçta teknik bir hazırlıkla standart olarak kablolama ve sabit montaj yerleri ile donatılmış. Böylece Alcolock test cihazları MAN servis noktalarında çok az bir çaba ile entegre edilmesi hedefleniyor. 

60 km/s'lik bir hızdan itibaren direksiyon davranışı, şeritte kalma, sürüş süresi gibi ilgili sürüş parametrelerini sürekli olarak analiz eden MAN AttentionGuard, bu verilerle sürücünün sürüşe uygunluğu hakkında sonuçlar çıkarıyor. Sistem anormallik sezmesi durumunda sürücüyü otomatik olarak görsel ve işitsel olarak uyarıyor. 

MAN ve NEOPLAN seyahat otobüslerindeki en önemli gelişmelerden biri, otobüsün sağ tarafı için her iki tarafta da isteğe bağlı şerit değiştirme yardımcısı ile birleştirilebilen radar tabanlı dönüş yardımcısı olarak gösterilebilir. Yeni dönüş asistanı, yanal alanda 4,5 metreye kadar uzaklıktaki sabit nesneleri algılayarak potansiyel hareket yollarını önceden hesaplıyor. Bu şekilde; sistem durumu önceden değerlendirerek gerekirse üç aşamada sürücüye görsel ve sesli uyarı veriyor.


 
MAN otobüsler araç hareketsizken ve düşük hızdayken aracın önündeki alanı algılayarak olası engelleri ve riskleri tespit edebilen Yaya algılamalı çarpışma uyarı sistemi de bu durumda sürücüyü uyarıyor. 
Tüm MAN ve NEOPLAN otobüslerinde standart olarak Trafik işareti tanıma özelliği sunuluyor. Ön camdaki kamera, yol üzerindeki trafik işaretlerini algılayarak sınıflandırıyor ve bunları dijital sürücü ekranında gösteriyor. 

Yoğun trafikte gaz ve frenlemeyi otomatik yapıyor
Ayrıca, sürüş için gerekli ışığı ayarlayan otomatik ışık kontrolü ve uzun far asistanı, 60 km üzerinde aktif olan şeritten ayrılma uyarısı, sinyalsiz şerit değiştirmede direksiyon yönlendirmesiyle otobüsü şeride geri yönlendiren Şeritte Kalma ve Şerit Dönüş Asistanı, 50 km’ye kadar hızlarda yaya algılama özelliğine sahip genişletilmiş Acil Fren Desteği de 2024 yılı itibariyle MAN ve NEOPLAN otobüslerinde sunulmaya başlanıyor. 

Bir başka önemli yenilik ise Adaptif Hız Sabitleyici ve Trafik Sıkışıklığı Asistanı olmuş. Otobüsün önündeki yeni uzun menzilli radar, şeridi izler ve otomatik olarak mesafeyi koruyor. Ek Stop & Go fonksiyonu ile sistem aracı durma noktasına kadar frenleyebiliyor ve ardından sürücünün müdahale etmesine gerek kalmadan iki saniye içinde otomatik olarak tekrar hareket ettirerek sürücünün üzerindeki yükü hafifletiyor. Ancak yine de bu sistemi kullanırken özellikle kavşaklarda aracın önünün birden boşalması durumunda dikkatli olmak gerekiyor. 

Yeni fren ve havalı süspansiyon
2024 model yılı ve yeni elektronik platform ile gelen bir diğer önemli yenilik de yeni havalı süspansiyon sistemi: “Araç Havalı Süspansiyon Kontrolü" (VASC) olmuş. Teknik değişiklikler bir yana sistem saatte 70 km’nin üzerinde otomatik olarak aracın ön süspansiyonlarına müdahale ederek aracın ön tarafının kademesiz ve hassas bir şekilde alçalmasını ve daha aerodinamik bir sürüş sağlıyor. 

Yeni motor daha güçlü daha tasarruflu
Yenilediği otobüslerde pek çok gelişmiş teknolojiyi sunan MAN, yeni araçlarında motor değişikliğine de giderek Euro 6e emisyon seviyesindeki MAN D26 otobüs motoru kullanmaya başlamış. Önceki motora göre 10 bg daha fazla güç ve yaklaşık 50 Nm daha fazla tork sunan 12,4 litrelik yeni motorun, toplamda yüzde 2,5'e kadar daha az yakıt tükettiği açıklandı. 

Ayrıca MAN ve NEOPLAN Topografik EfficientCruise 3 vites değiştirme programı da daha da geliştirilmiş. Bu program sadece MAN TipMatic 12 vitesli otomatik şanzımanla birlikte MAN ve NEOPLAN seyahat otobüsleri için opsiyonel olarak sunuluyor. Bu akıllı, GPS tabanlı vites değiştirme programının üçüncü nesli ile yakıt tüketimi, önceki sisteme kıyasla yüzde bire kadar azaltılabiliyor. Sistem, güzergahın yokuş iniş ve çıkışlarını daha proaktif bir şekilde işliyor ve artık gelişmiş algoritmada üç kilometre ilerisine kadar kazalar, çıkışlar veya kavşaklar gibi altyapı etkilerini de hesaba katıyor. 

Bu hesaplamalarla sistem, trafik durumu ve vites değiştirme stratejisi açısından en ekonomik sürüş tarzını otomatik olarak belirliyor. Yine de otobüs sürücüsü, sistemin topografik olarak optimize edilmiş araç hızına ve motor torkuna müdahale etme şansı da bulunuyor. 
 

Editör: Akın Öcal