Atlas Ailesi 2 Yeni Modeliyle 15 Tona Ulaştı Atlas Ailesi 2 Yeni Modeliyle 15 Tona Ulaştı

Avrupa’da satışları katlanarak artan elektrikli kamyon/çekici modelleriyle ilgili yeni model ve teslimat haberleri hızlanırken Türkiye’de ilk elektrikli çekici yatırımı Sarp Intermodal’dan geldi.  
Sarp Intermodal, yeşil lojistik stratejileri doğrultusunda Türkiye’nin ilk yüzde yüz elektrikli çekici yatırımını Volvo Trucks ile yaptığını duyurdu. Volvo Trucks aldığı sipariş ve yaptığı teslimatlarla Avrupa'da elektrikli çekici pazarının lideri konumunda. 
Hızlı (DC) şarj ile 2 saat içinde tam şarj olan çekici, kullanıma ve taşınan yükün ağırlığına göre 300 kilometrenin üzerinde menzil sunuyor. 
Sarp Intermodal CEO’su Onur Talay, karbon emisyonlarını azaltma ve iklim değişikliğiyle mücadelenin artık herkes için acil ihtiyaç haline geldiğine dikkati çekerken, sıfır emisyon, azaltılmış gürültü kirliliği ve düşük maliyetlerin, söz konusu yatırımlarında önemli rol oynadığını vurguladı.
Elektrikli araç ekosistemine şirket olarak uzak olmadıklarını dile getiren Talay, uzun yıllardır saha ekiplerinin ve yönetim kadrolarının farklı modellerde elektrikli otomobiller kullandığını söyledi. Talay, elektrikli ağır ticari araçlar pazara çıkmaya başladığı anda bunu değerlendirmek istediklerini ifade ederek, “Geçen yılın ikinci yarısında bu yatırıma karar verdik. İsveç’te Volvo yetkilileri ile bir araya gelerek Volvo FH yatırımı kararı aldık. Biz bu ekosisteme inanıyoruz ve bu alanda yatırımlara devam etmeyi planlıyoruz" dedi. 
Temiz elektrikle şarj edilecek
Elektrikli araçlar için menzilin ve şarj istasyonlarının hayati öneme sahip olduğunun altını çizen Talay, özellikle otoyol tesislerindeki şarj üniteleri sayısının kısa sürede artacağına inandıklarını belirtti.


Talay, Sarp Intermodal’in genel merkezindeki ve Şekerpınar’daki garajlarında çekiciler için şarj üniteleri konumlandırdıklarını anlattı. Güneş enerjisinden de faydalanacaklarını kaydeden Talay, genel merkez binalarının çatısını tamamen güneş panelleri ile kaplamaya başladıklarını, bu sayede yakın zamanda araçları güneş enerjisiyle şarj etmeye başlayacaklarını açıkladı.
İntermodal ağırlıklı taşımacılıkla karbonsuzluğa katkı
Talay, geçen yıl gerçekleştirdikleri intermodal taşımalar sayesinde 2 milyon 330 bin ağacın absorbe edebileceği karbon salımının önüne geçtiklerinin altını çizdi. Bu yılı 70 bin taşımayla kapatmayı hedeflediklerine dikkat çeken Talay, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu taşımaları kara yoluyla yapsak 2.500 adet çekici ve sürücü ihtiyacımız olacaktı. Oysa biz taşımalarımızın yüzde 90’ını intermodal ile yaptığımız için kaynaklarımızı en verimli şekilde kullanarak, sürdürülebilir büyümemizi de en yüksek düzeye çıkarıyoruz. Avrupa’da birçok marka artık yeşil lojistiği ön plana alan iş ortaklarıyla çalışıyor. Dolayısıyla biz de şirket olarak Avrupa’da giderek daha çok tercih ediliyoruz.”

Editör: Akın Öcal