MAN Yenilenen Araçlarını Avusturya’da Tanıttı MAN Yenilenen Araçlarını Avusturya’da Tanıttı

Küresel ölçüde tüm segmentlerde 23,3 milyar Euro karlılık sağlayan Stellantis’in net kazancı yüzde 26’lık artışla 16,8 milyar Euro oldu. 2022 yılında 7,1 milyar Euro endüstriyel serbest nakit akışı yakalayan Stellantis, yaklaşık olarak 5,0 milyar Euro net nakit faydası elde etti. Bütün bunların yanı sıra 61,2 milyar Euro’luk kullanılabilir güçlü bir likiditeye sahip olan Stellantis’in hissedar onayına tabi olarak ödeyeceği temettü miktarı 4,2 milyar Euro oldu.
Ocak 2021 tarihinde kurulan ve Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroen, Dodge, DS Otomobiles, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot, Ram ve Vauxhall markalarını çatısı altında bulunduran Stellantis’in CEO’su CEO’su Carlos Tavares; “Finansal sonuç rekorlarımızla, Dare Forward 2030 stratejik planına odaklanmış bir şekilde, elektrikliye geçiş stratejimizin Avrupa’daki etkinliğini kanıtladık. Artık, 2023 yılından itibaren Kuzey Amerika’da ilk tamamen elektrikli araçlarımızla aynı dönüşüm yolculuğuna liderlik edecek teknolojiye, ürünlere, hammaddelere ve batarya ekosistemine sahibiz. Daha sürdürülebilir bir geleceğe katkılarından dolayı her bir çalışanımıza ve ortaklarımıza derin şükranlarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.
Mart 2022 yılında tanıtılan, Dare Forward 2030, şirketin net gelirlerini 2030 yılına kadar (2021’e kıyasla) ikiye katlayarak 300 milyar Euro’ya çıkarma ve aynı zamanda 10 yıl boyunca çift haneli Düzeltilmiş Faaliyet Geliri (AOI) marjlarını sürdürme hedefini sağlayacak üç temel sütun üzerine inşa ediyor.
Stellantis’in 2021 yılına kıyasla 2030 yılına kadar karbon emisyonlarını yarı yarıya azaltma ve 2038 yılına kadar karbon net sıfıra ulaşma hedefi bulunuyor. Şirket, 2022 yılında endüstriyel ve gayrimenkul (Kapsam 1 ve 2) karbon ayak izini yüzde 11 azalttı. Stellantis, son kullanıcıya aracını teslim ettikten üç ay sonra araç kusur oranlarında yaklaşık yüzde 30'luk bir azalma kaydetti. 
Elektrikli ticari araç satışlarından Avrupa lideri
Stellantis'in elektrikliye geçiş hamlesi, global batarya elektrikli araç (BEV) satışlarında yıldan yıla yüzde 41 artışla 2022'de 288.000 araca ulaştı. Şu anda sunulan 23 BEV araç ile BEV ürün gamı 2024 yılının sonuna kadar ikiye katlanarak 47'ye ulaşacak. Şirket, 2030 yılına kadar dünya genelinde 75’in üzerinde BEV model ve dünya genelinde 5 milyon BEV satışı hedefliyor. Stellantis, Avrupa Birliği’nde batarya elektrikli ticari araç satışlarında 1. ve genel BEV satışlarında 2., Fransa'da Peugeot e-208 ile 1. oldu. 


Şirket, Automotive Cells Company, Samsung SDI ve LG Energy Solution ile birlikte beş gigafabrika (üçü Avrupa'da ve ikisi Kuzey Amerika'da) kurmak üzere konumları onayladı. Hammaddelerin dikey entegrasyonu odak noktası olmaya devam edecek. Ayrıca Vulcan Energy, Controlled Thermal Resources, Alliance Nickel Limited (eski adıyla GME Resources Limited), Element 25 ve Terrafame ile ayrı anlaşmalar imzalandı.
Stellantis, Archer ile stratejik ortaklığını derinleştiriyor. Şirket, Archer'ın amiral gemisi elektrikli dikey kalkış ve iniş (eVTOL) uçağı olan Midnight'ı kentsel ulaşımı hafifletmeye yardımcı olmak üzere birlikte üretme planlarını açıkladı. Şirket, hidrojenle çalışan çözümlerin gelişimini hızlandırmak için sıfır emisyonlu hidrojen ulaşımında dünya lideri Symbio’dan hisse satın almayı planladığını açıkladı. Stellantis Ventures ayrıca 10 adet start-up yatırımı yaptı. 2023 yılında üç proje pazara sunulacak.
Stellantis'in yazılım geliştirmeleri, Amazon, Foxconn ve Qualcomm ile derin ortaklıklar, 1.500’ün üzerinde yazılım mühendisinin işe alınması ve Yazılım ve Veri Akademisi'nden yaklaşık 700 mezunla sağlam bir zemin kazandı. Bu arada STLA Brain, STLA SmartCockpit ve STLA AutoDrive yazılım platformlarının geliştirilmesi de devam ediyor. Prototip yol testleri 2023'ün ikinci yarısına kadar devam edecek ve teknoloji üretimine ise 2024'ün sonunda başlanacak. Stellantis, aiMotive'in satın alınmasıyla yapay zekâ ve otonom sürüş çekirdeği teknolojisini geliştirdi. Satın alma, BMW ve Waymo ile mevcut çalışmaları tamamlıyor.

Editör: Akın Öcal