Kutup çizgisine yakın bir bölgede, deniz seviyesinden 100 metre yükseklikte ve deniz seviyesinin 150 metre altına kadar inen maden sahasında uygulanan otonom taşıma çözümünde 7 adet tamamen otonom Volvo FH kamyon ve V.A.S.'in kendi geliştirdiği sanal sürücü bulunuyor. Dik eğim, aşırı hava koşulları ve dar, uzun karanlık tüneller gibi zorlu koşullarda çalışan otonom kamyonlar, kireçtaşını madenden kırıcıya taşıyor.

Brönnöy Kalk'ta uygulanan çözüm 2018'den beri geliştiriliyor ve teknolojide büyük bir atılımı temsil etmekle kalmıyor, aynı zamanda araç üreticilerine yeni iş modelleri sağlama imkanı da sağlıyor. Çünkü Brönnöy Kalk, bir kamyon veya makine satın almak yerine V.A.S.'den otonom taşıma kapasitesi satın alıyor.

Mercedes-Benz Türk’ten Yerli Tedarikçinin İhracatına Kolaylık Mercedes-Benz Türk’ten Yerli Tedarikçinin İhracatına Kolaylık

Son yıllarda taşımacılık sektörünün her alanında gündemden düşmeyen kamyon sürücüsü bulma problemi artarken maden gibi kontrollü ve sınırlı bir alanda hayata geçirilen proje, yazılımdan, saha altyapısına, eğitimden operasyonlara kadar bütün süreçleri kapsıyor. 

Brönnöy Kalk projesi
Otonom geleceğe dair önemli ipuçlarını ortaya seren çözümde, 7 Volvo FH çekici, kapalı alanlar için V.A.S. tarafından geliştirilen sanal sürücü, altyapı, eğitim ve kapsamlı bir onarım ve bakım programı içeriyor.
Kamyonlar, tünelleri ve dış ortamı kapsayan beş kilometrelik bir alanda maden ile kırıcı arasında kireçtaşı taşımak için kullanılıyor. Tekerlekli yükleyici operatörü, yükleme için araçları çağırmak ve operasyonu yönetmek için tekerlekli yükleyicideki dokunmatik ekranı kullanıyor.

Editör: Akın Öcal