İngiltere’nin en köklü ticari araç üreticilerinden olan Leyland, 1950’li yıllarda Morris, 1970’li yıllarda Sherpa modelleriyle tanınmıştı. Morris ve Leyland modellerinin BMC tarafından Türkiye’de üretilmesi ise markayı ülkemizde tanınır hale getirdi. 1981 yılında yine İngiliz Rover Grup bünyesine giren 1987’de ise Hollandalı DAF Trucks’a satılan markanın adı 1993 yılında LDV olarak değişti. LDV tarafından ilk Maxus hafif ticari araç 2004 yılında tanıtıldı. 
2009 yılında ise Çinli SAIC Maxus’un fikri mülkiyet haklarını satın aldı ve önce içten yanmalı 2014 yılından sonra da elektrikli ticari araç modellerini Avrupa pazarına sunmaya başladı. 

Avrupa elektrikli hafif ticari araç pazarına ilk giren markalardan biri olarak öne çıkan Maxus, yıllar içinde bu alanda kendisine önemli bir yer edindi. Sıfır emisyonlu şehir alanlarının genişlemesiyle talebin arttığı Avrupa’da diğer üreticilerin de göreceli olarak geç hareket ettiği dönemde araçlarını başta Birleşik Krallık ve İskandinav ülkelerine sunan Maxus, 2022 yılında Avrupa’da yaklaşık 19.000 araç satışına imza attı. 

Türkiye’de ise Doğan Trend Otomotiv’le ilk araç tanıtımını Maxus e-Deliver 3 ile geçtiğimiz haziran ayında gerçekleştirdi ve Ford E-Transit’in ardından ülkemizde satışına başlanan ikinci elektrikli hafif ticari araç modeli oldu. 
1615 kg boş ağırlığıyla 910 kg taşıma kapasitesine sahip olan Maxus e-Deliver 3, aslında boyutlarıyla küçük ve orta segment ticari araçların arasında konumlanıyor. 

Iveco Group’da Yeni CEO Olof Persson Olacak Iveco Group’da Yeni CEO Olof Persson Olacak

Motor ve batarya 
Şehir içinde menzili fabrika değeri olarak 371 kilometre olan WLTP döngüsündeki karma menzil değeri ise 259 kilometre olan model, 50,23 kWsa batarya kapasitesine sahip.  118 kw (Yaklaşık 160 beygir gücü) motor gücüne sahip olan modelin torku ise 225 Nm.

Batarya verimliliği için normal modda en yüksek 120 kilometre hıza ulaşabilen ekonomik modda ise hızı saatte 90 km ile sınırlandırılan Maxus e-Deliver 3, sıfırdan 100’e 12 saniyede çıkabiliyor. 

Hızlı (DC) ve normal (AC) olarak şarj edilebilen Maxus e-Deliver 3, normal akımda yüzde 5’ten 100’e 5,6 saatte şarj edilebilirken, DC şarj (90KW) ile 45 dakikada yüzde 80’e kadar şarj olabiliyor.

Sürüş deneyimi 
İstanbul yollarında yüksüz olarak deneyimlediğimiz e-Deliver 3, gerek şehrin dik yokuşlu dar yollarında gerekse de çevre yollarında performans olarak tatmin edici sonuçlar verdi. Sessiz sürüşüyle içten yanmalı rakiplerinden öne çıkan test aracımızın yüksüz kullanımın ve arka süspansiyonda kullanılan makasların da etkisiyle özellikle bozuk yollarda ve kasislerde yol etkisini yeterince hissettirdiğini söylemek gerek. 

Zemine yerleştirilmiş batarya modüllerinin de etkisiyle aracın yüksekliğine rağmen yüksek hızlarda bile yol tutuşu ve kontrolü ise gayet tatmin ediciydi. 

Araçta seçilebilen frenlemeden enerji kazanmak için 3 farklı mod bulunuyor. Bu modlardan en hafifi özellikle açık yollara uygunken yüksek geri kazanım modunun yarattığı ani fren etkisinden dolayı mod seçimlerini iyi yapmak gerekiyor.
 
Menzil 
İstanbul’un en soğuk günlerinde kullandığımız test aracı teslim aldığımızda yaklaşık yüzde 90 dolulukla 200 kilometre menzil gösteriyordu. 130 kilometrelik kullanımın ardından 75 kilometre daha menzille test aracımızı teslim ettik. Soğuk havanın da menzil üzerindeki olumsuz etkisiyle koltuk ısıtma ve klima kullanımlarıyla birlikte 100 kilometrede yaklaşık 24 kW enerji tükettik. 

Araç ölçüleri ve yük alanı
Tek gövde seçeneği ve uzunlukla satışa sunulan e-Deliver 3, 4555 mm uzunluğa, 1780 mm genişliğe ve 1900 mm yüksekliğe sahip. 2910 mm aks aralığına sahip olan aracın yerden yüksekliği ise 144 mm. 

Sadece panelvan olarak satılan e-Deliver 3, yükleme alanında 4,3 metreküp hacim sunuyor. Yük alanında 2180 mm uzunluğunda yüklerin taşınmasını mümkün kılan aracın yük alanı genişliği ise 1665 mm. 1330  mm yük alanı yüksekliği ve arka davlumbazlar arası 1220 mm genişlik sunan araç 2 Europalet yük taşıyabiliyor.  

Yük alanında 1,330 mm yükseklik sunan araç, 180 derece açılabilir arka kapıları ve 710x1280 boyutlarındaki yolcu tarafında kayar yan kapı özelliği ve yan duvarları kaplanmış yük alanında bağlama kancalarıyla dikkat çekiyor.

Sürücü kabini ve donanım
Otomatik klima, ısıtmalı koltuklar, arka park sensörü ve kamera, hız sabitleme, lastik basınç monitörü gibi zengin standart donanımlarıyla öne çıkan Maxus e-Deliver 3, özellikle sürücü kabininde Avrupalı rakiplerinin biraz gerisinde hissettiriyor.

Sürücü ve yolcu koltuğu olmak üzere 2 koltuk seçeneğine sahip e-Deliver 3’te her iki koltukta da kolçaklar yer alıyor. Bu iki koltuk arasında farklı ebatlarda saklama alanları yer alıyor. Klima fonksiyon tuşlarının altında cep telefonu için bir saklama gözü bulunuyor. 

Malzeme kalitesinin yanı sıra bazı göstergede yer alan yol bilgisayarının kullanım zorluğu, analog hız göstergesinin gece ışıklandırması olmaması, torpido gözünde kapak olmaması gibi bazı eksiklikler araç kabininde göze çarpıyor. Ancak hızlı bir şekilde devreye giren çevirmeli vites kontrolünün aracı harekete geçirmede pratik bir kullanım sunduğunu da bu noktada belirtmek gerek.

Editör: Akın Öcal