Avrupa’nın en büyük ticari araç üssü olan Ford Otosan tesislerinde üretilen E-Transit 7 Mart 2022 tarihinde törenle hattan indirildi. İlk olarak Avrupa pazarına ihraç edilecek olan model, Türkiye’nin tamamen elektrikli ilk ticari olmasının yanı sıra motor gücü ve menziliyle de Avrupa’nın da en önemli modelleri arasında yerini alacak.

Ford Otosan Gölcük fabrikasında düzenlenen törene, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Y. Koç, Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı Haydar Yenigün, Ford Otosan Genel Müdürü Güven Özyurt ve Ford Otosan çalışanları katıldı.

Düzenlenen törende ilk konuşmayı Ford Otosan Genel Müdürü Güven Özyurt yaptı. Ford Otosan’ın tedarikçileri ve ekosistemiyle birlikte büyüdüğünü söyleyen Özyurt, Transit’in 7 yıldır Avrupa pazarının lideri olduğunu belirterek, “650 bin kapasiteyle Transit üretim merkezine dönüşüyoruz. Tam elektrikli ve hibrit modellerle rekabet gücümüz artıyor. Kocaeli’nde yeni Transit Custom elektrikli modellerini ve Romanya’da Courier ve Puma’nın da elektrikli modellerini üreteceğiz” dedi.

Chep: “E-Transit 5,000 adet ön sipariş aldı”

Yeni Renault Master’ın Seri Üretimi Başladı Yeni Renault Master’ın Seri Üretimi Başladı

Tören için video mesaj gönderen Ford Pro Avrupa Genel Müdürü Hans Chep ise törenin küresel otomotiv dünyası için özel bir gün olduğunu belirterek Ford olarak ticari araçlarda 2022 yılının ilk aylarında Avrupa liderliğinin devam ettiğini vurguladı. Chep, 2024 yılında Transit serisinde 4 elektrikli modelleri olacağını da kaydederek, “Büyük filolar E-Transit’e büyük ilgi gösteriyorlar. 5000 ön sipariş aldık ve bu ilgi büyümeye devam ediyor” diyerek Ford Motor Company, Koç Topluluğu ve devlet kurumlarına teşekkür etti.

Koç: “Otomotivdeki köklü dönüşüme ayak uydurmayanın ayakta kalması zor”

Ford Otosan’ın Gölcük fabrikasında düzenlenen hattan iniş töreninde konuşan Koç Holding Başkan Vekili Ali Koç ise Güven Özyurt ve Haydar Yenigün’e yeni pozisyonları için başarılar dileyerek başladığı konuşmasında bu törenin Türk otomotiv sanayisinin elektrikleşme yolcuğunda önemli bir köşe taşı olduğunu kaydetti. Yolculuklarının genç Türkiye Cumhuriyeti’nin gelişimine paralel olarak 1928’de bir kasa bir masayla Ford bayiliğiyle başladığını belirten Koç, konuşmasına şöyle devam etti: Ford’un Avrupa’daki ilk elektrikli ticari aracını yüzde 100 yeşil enerjiyle üretiyor olmanın gururunu yaşıyoruz. Koç Topluluğu olarak sanayileşmeyi önceliğimiz olarak konumlandırdık. Devletten gördüğümüz desteği ve çalışanlarımızın emeğini unutmadık. Bu süreçte iş ortaklarımız da bize ve ülkemize güvendiler. 1956 yılında Ford Motor Company ilk defa bir bayisine montaj hattı kurma hakkı verdi. 1960 yılında otomobil ve kamyon ve hemen sonrasında ticari araç üretimine başladık. Genellikle iç pazara yönelik üretimimiz Gümrük Birliği anlaşmasıyla başka bir sürece girdi. O dönemde geleceğimize yol vermek için çalıştığımız danışmanlar Otosan’ın otomotivden çıkmasını önerirken Rahmi Koç buna karşı çıktı. 1997 yılında Ford Otosan ismiyle yüzde 50-50 joint venture bir ortaklık ile küresel önceliklerle buradaki yatırımlarımıza başladık. 1999 depreminde fay hattının fabrika alanından geçmesiyle yatırımın tamamlanması uzadı. O zorlu dönemlerden sonra bugün Türkiye ticari araç üretimin yüzde 74’ünü tek başına yapıyoruz. 1997 yılında 667 adet ihraç edilirken geçen yılı 288.500 araç ihracatıyla tamamladık ve 6,2 milyar dolarlık ihraç gerçekleştirdik.”

Geleceği doğru okumanın önemine dikkat çeken Koç, televizyonda benzer bir değişim yaşandığını ve geçmişte üretim yapan pek çok markanın piyasada olmadığına dikkat çekerek otomotivde de bu kadar köklü olmasa da benzer bir süreç yaşanabileceğini söyledi.

Ford Transit’in 1967 yılında Otosan tesislerinde üretilmeye başlandığını da hatırlatan Koç, “Transit’i Anadolu’nun her köşesinde görebilirsiniz. Bu ikonik modelin 1967 tılından beri Türkiye’de üretilmesi ülkemiz için de bir onur göstergesidir. Transit’i elektriklendirerek geleceğe daha güçlü bir adım atıyoruz. Transit Custom’ın elektrikli modellerini de bu fabrikada üreteceğiz” dedi.

Varank: “Ford Otosan Türkiye’nin gözbebeği”

E-Transit törenine katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, AR-Ge ve teknoloji merkezleri ve özel sektöre devlet iş birliklerine dikkat çekti. Bakanlık olarak pek çok projeyi destekleyerek innovasyon ekosisteminin gelişmeye devam ettiğini ve Türkiye orijinli patent başvurularının Avrupa'da önceki yıla yüzde 21 arttığını açıkladı. Varank, Türkiye otomotiv sektörüyle Avrupa’nın elektrikli araç üssü olacaktır. Bu adımlar da bu hedefin köşe taşı olacaktır. Ford Otosan sadece Kocaeli’nin değil Türkiye’nin de gözbebeğidir” dedi.

Sonbahar başında Türkiye’de de aracın pazara sunulacağını açıklanırken özellikle sıfır emisyonlu operasyon hedefleyen veya karbon ayak izlerini azaltmayı amaçlayan işletmeler tarafından ilgi görmesinin bekleniyor. 315 kilometre menzile ve 269 beygir gücüne ulaşan kapasiteyle E-Transit'in elektrikli ticari araçlarda standartları yükseltmesi bekleniyor. 

Editör: Akın Öcal