Türk ve Avrupa hafif ticari pazarının lider markası Ford, Ford Otosan mühendisleri tarafından geliştirilen yeni, tam elektrikli E-Tourneo Courier'i tanıttı. 

Ford’un Avrupa’da en çon satan modeli Puma platformu üzerinde yükselen ve SUV'den ilham alan tasarımıyla öne çıkan ve macera için tasarlanan çok amaçlı Tourneo Courier, beş koltuğuyla yolculara geniş alan sunuyor. 

Ford'un 2013 yılında tanıtarak en küçük van pazarından önemli bir pay alarak ülkemizde ve Avrupa pazarında payının artmasını sağlayan modellerden olan Courier, yeni nesli ve elektrikli versiyonuyla bu iddiayı geleceğe taşımayı hedefliyor.
Ford CEO’su Jim Farley, "E-Tourneo Courier gibi heyecan verici yeni araçlar Ford'un Avrupa'daki geleceği. Elektrikli, eğlenceli ve macera ihtiyacından besleniyor. Yeni tam elektrikli çok amaçlı aracımız, müşterilerimiz için bağlantılı, vazgeçilmez araçlar sunmak üzere yaptığımız küresel yatırımın en son göstergesi" dedi.

E-Tourneo Courier, Ford’un 2024 yılına kadar Avrupa'da sunmayı taahhüt ettiği on tam elektrikli modelden biri. 2035’te tüm araç satışlarında net sıfır emisyonu hedefleyen Ford, bu kapsamda 2026 yılı sonuna kadar 2 milyondan fazla tam elektrikli aracı kullanıcılarla buluşturmak üzere küresel çapta 50 milyar dolar yatırım yapıyor.

Geniş ve işlevsel bir araç yaratmak için geliştirilen E-Tourneo Courier, dinamik ve kompakt bir tasarıma sahip. Dış tasarımda kısa burun ve sade çizgiler görsel genişlik hissini ve sağlamlığı güçlendirirken, Ford’un imzası olan krom elmas ızgara ile elektrikli araçlara özgü uçtan uca farlar markanın özellikle Amerika pazarındaki modellerini hatırlatıyor. 

Tam elektrikli E-Tourneo Courier, 60-40 oranında bölünmüş arka koltuk ve mevcut Tourneo Courier'den yüzde 44 daha büyük olan bagaj alanıyla dikkat çekiyor. Şu anda satılan Courier’e göre daha geniş ve uzun olan model, geliştirilmiş omuz ve baş mesafesinin yanı sıra yapılandırılabilir orta konsol, gizli bagaj bölmesi ve 44 litrelik bagaj dahil olmak üzere bir dizi kullanışlı saklama alanı seçeneğinden de yararlanıyor.

Araç içi dijital deneyimler ise, tam dijital gösterge paneli ile 12 inçlik geniş dokunmatik ekran aracılığıyla kontrol edilen SYNC 4 bilgi-eğlence sistemini kapsayan ‘digiboard’ gösterge paneli çevresinde toplanıyor. Tam bağlantılı kabin, kablosuz Android Auto ve Apple CarPlay entegrasyonunun yanı sıra hareket halindeyken bağlantıda kalmayı sağlamak üzere bir telefon şarj pedi5 sunuyor. Kablosuz yazılım güncellemeleri, servise gitmeyi gerektirmeden zaman içinde işlevselliği artırmak üzere planlanabiliyor.

E-Tourneo Courier; kontrast tavan rengi, çamurluk kemeri çıtaları ve tavan barları gibi SUV modellere gönderme yapan seri opsiyonlarla sunulacak. 

Yücetürk: “Hafif Ticari ve Pick-Up’ta Ülke Liderliğini Geri Aldık” Yücetürk: “Hafif Ticari ve Pick-Up’ta Ülke Liderliğini Geri Aldık”

100 kW güç; 35 dakikada yüzde 80 şarj

E-Tourneo Courier'in 100 kW (136 PS) gücündeki e-motoru, seçilebilir tek pedallı sürüş moduyla konfor sunarken sınıfının en kapsamlı gelişmiş sürücü destek sistemleriyle günlük sürüş ve uzun yol seyahatlerinde konfor ve güvenlik vaat ediyor. Sürücüler yine SUV modellerinde olduğu gibi Normal ve Eko sürüş modlarının yanı sıra Kaygan zemin kullanımını seçebiliyor. 

E-Tourneo Courier, AC'de 11kW ve DC'de 100 kW olmak üzere iki farklı şarj seçeneğiyle sunuluyor. Ford'un uçtan uca tasarladığı evde şarj çözümü, kullanışlı şarj uygulaması ve geceleri daha uygun elektrik tarifesinden yararlanmak üzere geliştirilen zamanlama özelliği ile şarj yönetimini kullanıcılar için daha kolay hale getiriyor. AC şarj özelliğiyle araç, 5,7 saatte yüzde 10-100 arası şarj sağlanıyor.  Halka açık şarj cihazlarını içeren E-Tourneo Courier’in DC hızlı şarj özelliğiyle kullanıcılar sadece 10 dakikada 87 km menzil ekleyebiliyor. Ayrıca evden uzakta hızlı bir şarja ihtiyaç duyduklarında 35 dakikadan kısa sürede yüzde 10-80 arasında şarj sağlayabiliyorlar.

Ayça Odabaşı Uyanık: “Courier’i müşterilerimizi dinleyerek tasarladık”

Ford Otosan Tasarım Müdürü Ayça Odabaşı Uyanık, autoticari.com için yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Mevcut Courier modelimiz, yeni Courier modeline göre daha küçük bir ürün. Yeni Courier’i tasarlarken müşterilerimizle sürekli görüşme halindeydik. 

Hem ticari beklentileri hem de ürünün ön tasarımının çekici görünmesi için hem de yeni elektrikli versiyon tasarım unsurlarını da eklemek bizim için önemliydi. Ford Motor Company’nin İngiltere ve Almanya merkezleriyle olan iş birliklerimizle ürünler arası yeni teknoloji ve tasarım ögelerinin uygun bir şekilde dağıtılabilmesine dikkat ettik.

Ford tasarımını markanın en küçük ticari modeli olan Courier’e aktarabilmek için tam bir iş birliğiyle bu tasarımı gerçekleştirdik. Elektrikli Courier ile içten yanmalı motora sahip olan yeni Courier’in yükleme eşikleri, tavan yüksekliği ve aks aralıkları aynı. Bu aracı ilk baştan hem elektrikli hem de içten yanmalı motor seçenekleriyle tasarladığımız için iki teknolojiyi de aynı boyutlarda kullanmak sorun olmadı.”

Editör: Akın Öcal