Yapımına 2017 yılında başlanan ve 18 Mart 2022 tarihinde açılışı gerçekleştirilen 1915 Çanakkale Köprüsü’nün hem yurtiçi hem de uluslararası taşımacılıkta güzergahları değiştirmesi bekleniyor.

İstanbul Boğazını birleştiren 3 asma köprünün ardından Türkiye’nin Ege ile Marmara Denizi’ni birleştiren Çanakkale Boğazı üzerinde inşa edilen 1915 Çanakkale Köprüsü’nün bölgedeki ticari hareketliliği arttırması bekleniyor. Bugüne kadar boğazın farklı noktalarında karşılıklı feribot seferleriyle sağlanan araç ve yolcu geçişleri özellikle turizmin zirve yaptığı dönemlerde uzun bekleme süreleriyle sekteye uğruyordu.

Kuzey Ege ve Güney Marmara’yı hem Avrupa pazarlarına hem de Türkiye’nin en büyük ticaret İstanbul’a kesintisiz bir şekilde bağlayan köprü ve bağlantı yollarından yüzbinlerce kamyon ve çekicinin geçmesi bekleniyor.

Köprüye yakınlığıyla dikkat çeken Ege ve Güney Marmara Bölgesi'nin ihracatı 41 milyar doları aşıyor. Türkiye’nin dış ticaretinde -özellikle Avrupa gibi nispeten yakın pazarlarda- karayolunun güçlü konumu için bu yeni rotanın öncelikli seçenekler arasında olması bekleniyor. Malkara bağlantısıyla Yunanistan ve kuzeye doğru Bulgaristan üzerinden Avrupa’ya açılabilecek olan ağır ticari araçlar bağlantı yolları ve Kuzey Marmara otoyol projesi ile İstanbul yönünde yeni bir güzergahta yol alacaklar.  

Özellikle kamyon ve çekicilerin yoğun olarak kullandığı Gelibolu-Lapseki hattında feribotla 40 dakika süren deniz yolculuğu 6 dakikaya düşüyor. Ancak asıl zaman kaybının yaşandığı belirsiz bekleme zamanlarının da ortadan kalkmasıyla taşımacılar daha iyi bir sefer planlaması da yapılabilecek.

Bugüne kadar Türkiye’nin ihraç mallarını taşıyan araçlar Avrupa ülkelerine Çanakkale Boğazı'ndan feribotla geçerek ya da İstanbul üzerinden ulaşıyordu. 15 Mart Çanakkale Köprü ve otoyol projesinin çevre bölgelerin tarım ve gıda ürünlerindeki güçlü altyapısıyla soğuk zincire süreçlerine olumlu etki yapması bekleniyor.

Çanakkale köprüsü projesine başlanmasından itibaren hem Ege hem de Güney Marmara’da başta gıda olmak üzere çok sayıda yatırım adımı atılırken pek çok ilçede yeni organize sanayi bölgenin hayata geçirildiği ifade ediliyor.

Bölgedeki ticari hareketliliği artıracak olan köprünün sadece karayolu nakliyesini değil başta konteyner trafiği olmak üzere bölgedeki deniz taşımacılığını da güçlendirmesi bekleniyor.

Türk Kamyon Sürücülerine Amerika’dan Davet Türk Kamyon Sürücülerine Amerika’dan Davet

Çanakkale Köprüsü'nün iki ayak aralığı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılına atıfla 2023 metre olarak tasarlandı. İki ayak aralığına ilaveten 770'er metre yan açıklıkları bulunan köprünün 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleriyle uzunluğu 4 bin 608 metreyi buluyor.

Editör: Akın Öcal