Türkiye’de Satılan İlk Elektrikli Hafif Kamyon: eCanter Türkiye’de Satılan İlk Elektrikli Hafif Kamyon: eCanter

Ticari araç dünyasının en köklü ve prestijli ödülü olarak kabul edilen Uluslararası Yılın Ticari Aracı Ödülü’nü (IVOTY) 2022 yılında Hannover’de düzenlenen IAA Transportation fuarında Volkswagen ID. Buzz kazandığı açıklanmıştı. 
Sadece elektrikli platform üzerinde yükselen ilk Avrupalı hafif ticari araç modeli Volkswagen ID. Buzz’a verilen ödülün ülke takdimi Volkswagen Ticari Araç Genel Müdürü Tolga Senyücel’e, autoticari.com Yayın Yönetmeni ve IVOTY Ödülü Türkiye Jüri Üyesi Akın Öcal tarafından 20 Haziran 2023 tarihinde gerçekleştirildi. 
Konsept bir araçtan hızlı bir şekilde seri üretime geçerek Avrupa’da büyük ilgi gören elektrikli Volkswagen ID. Buzz modelini 2024 yılının ortasından itibaren Türk tüketicisiyle buluşturmayı istediklerini söyleyen Volkswagen Ticari Araç Genel Müdürü Tolga Senyücel, modelin hem binek hem de kargo versiyonlarını Türkiye’ye getireceklerini kaydetti. 


Volkswagen ID. Buzz 2024’te Türkiye’ye gelecek
Avrupa’da araçlara uzaktan erişimi engelleyen güvenlik yazılımı güncellemesinden dolayı aracı Türkiye’ye 2024 yılının ortasında müşterileriyle buluşturacaklarını söyleyen Senyücel, “Sektörde genel olarak içten yanmalı araçların  elektrikli araca dönüştürülmüş versiyonlarını görüyoruz. Ancak ID. Buzz, tamamen elektrik bir araç olarak elektrikli araç platformuyla üretilerek, sürüş dinamikleri, menzili ve tasarımıyla Avrupa’da büyük talep alıyor. Geçtiğimiz günlerde tanıtılan uzun şasi versiyonu tanıtıldı. Yine performans odaklı GTX modeli de 2024 yılında tanıtılarak bu aracın yelpazesi daha da genişleyecek” bilgisini verdi. 
Ticari araç pazarında son 12 yılın rekoru kırıldı
Senyücel, autoticari.com için Türkiye hafif ticari araç pazarında yaşanan gelişmeleri şöyle değerlendirdi: “Türkiye hafif ticari araç pazarı, 2023’ün ilk 5 ayında bir önceki yıla göre yüzde 66 büyüdü. Yaklaşık 105 bin aracın satıldığı pazarın böyle devam etmesi durumunda 2023 ticari araç pazarı 200-230 bin bandında kapanabilir. 2011 yılında ilk 5 ayda kırılan 107 bin adetlik satışın ardından son 12 yılın rekoru diyebiliriz.  Özellikle pandemi sürecinden bugüne yaşanan tedarik sıkıntıları talebi sürekli canlı tuttu ve seçim öncesi bir an önce araç alma isteği, seçim sonrası kurlardaki değişim beklentisi nedeniyle artan talep bu canlılığa sebep oldu. Bu canlılığın biraz yavaşlaması beklense de yüksek talebin devam edeceğini düşünüyoruz.


Yaklaşık 2,5 yıldır tedarik sorunu olmayanın araç sattığı bir dönemden geçiyoruz. Aslında rekabetten ve başarıdan bahsedebileceğimiz bir durum yok. Sonuçta bugün bütün markalar üretim adetlerinde zorlanıyorlar. Özellikle ana üretici markalar adetlerini başka ülkelere ayırırken o ülkelerdeki karlılığa da bakıyorlar. Yani karlılığın yüksek olduğu ülkeleri tercih ederek daha karlılık optimizasyonu yaptıklarını görüyoruz. Arzla talep dengesizliğinin devam ettiği bu süreçte hiçbir markanın ‘yüksek karla satalım’ ‘müşteriyi sıraya sokalım’ stratejisi ve isteği yok. Önümüzdeki dönemde arz talep dengesinin biraz daha oturacağını düşünüyoruz.” 
Ticari araç segmentinde en büyük segmentin yüzde 36 pay ile Caddy modelinin yer aldığı A segmenti olduğunu kaydeden Senyücel, bu segmentteki modellerin hem ticari hem de bireysel kullanımları karşılaması ve Türkiye’deki KOBİ sayısının da fazla olmasıyla geçmiş yıllarda yüzde 30-35 arasında olan payının yüzde 36’ya ulaştığını kaydetti.
İlk 5 ayda hafif ticari araç pazarında en hızlı büyüyen segmentin (Fiat Fiorino ve Ford Transit Courier’in bulunduğu) A0 segmenti olduğunu açıklayan Senyücel, geçtiğimiz yıllarda yüzde 22-23 civarında paya sahip olan bu segmentin payının yüzde 31’e çıkmasında küçük işletmelerin fiyat odaklı küçük araçlarla, işlerini yürütmeye çalışması olduğunu söyledi. 


Transporter Türkiye’de segmentinin lideri
“Bizim T serisi -Transporter, Caravelle- ile yer aldığımız B segmenti, ilk 5 ayda yüzde 11-12 seviyesinden yüzde 13’e yükseldi. Bunun arkasında bazı markaların yeni modellerle bu segmente girmesi yatıyor. Biz bu segmente adını veren modelimiz Transporter ile segment liderliğimizi sürdürüyoruz” diyen Senyücel, Volkswagen Ticari Araç olarak kendi performanslarını şöyle değerlendirdi: “Volkswagen Ticari Araç olarak biz yılın ilk 5 ayında 7,500 araç sattık ve 6 ay sonunda 8,500 araç satmış olacağız. Marka adına tedarik sıkıntılarının en yoğun yaşandığı geçen yıl 10 bin 700 seviyesinde bir adetle kapatmıştık. Yılın geri kalan kalanını da benzer bir performansla geçirerek 17-18 bin adet araç satışıyla tamamlamayı planlıyoruz.”


Türk pick-up pazarı Amarok’la büyüyecek
Yaklaşık 3 yıllık bir adan sonra tamamen yenilenen Amarok ile döndükleri pick-up pazarıyla ilgili de bilgi veren Senyücel, geçen bu dönemde rekabette büyük değişikliklerin yaşandığına dikkat çekerek, pazarla ilgili şu detayları verdi: “Emisyon kaynaklı olarak Nissan Navara ve Mitsubishi L200 gibi pazarın bazı önemli oyuncuları pazardan çekildiler. Segmentteki oyuncu sayısı 4’e kadar düştü. Normalde pick-up segmenti geçmişte hafif ticari araç pazarında yüzde 7-8 oranında pay alırken bu gelişmelerle yüzde 4’lere kadar düştü. Biz Amarok’la bu segmenti büyütmeye geldik. 2016 yılında yüzde 25 pazar payıyla Türk pick-up pazarının lideri olmuştuk. 2018’den sonraki dönemde 3 litrelik V6 motorlu seçeneğinde karşımıza çıkan yüksek motorlu araçlar vergisi talebi bir miktar azaltmıştı. 
Amarok’la Türkiye’ye özel donanım paketi
Fakat şimdi yeni Amarok ile hem 2 litrelik hem de 3 litrelik modellerimizde dört çekerimiz var. Bütün modellerimizi otomatik vites olarak sunuyoruz. Bu anlamda geniş bir ürün yelpazesiyle müşteri taleplerine cevap vermeye çalışıyoruz. Sattığımız model gamı içerisinde Life ve Style paketlerimiz var.  Bu konuda Volkswagen’in de verdiği büyük destekle Türkiye özelinde Style Plus adı altında 3 litre Aventura’da sunduğumuz ekipman seviyesine yakın bir modeli 2 litrede de sunabiliyoruz. 3 litrelik Amarok’ta ise Style, PanAmericana ve Aventura isimli 3 tane modelimiz var. Bu segmentte ilk defa 6 alt model ve kadar geniş seçenekle Türk tüketicinin istek ve taleplerine yanıt vermeye çalışıyoruz.”
Mayıs ayı içinde pazara sunulan neni Amarok’la kısa sürede 400’ün üzerinde satışa ulaştıklarını söyleyen Senyücel, 2023 yılı boyunca 3000-3500 adet aracı müşterilerine teslim etmeyi hedeflediklerini de açıkladı.


Türkiye’nin tek fabrikasyon motokaravanlarına büyük ilgi
Volkswagen Ticari Araç’ın 2022 yılında ÖTV’si yüzde 45’e düşürülmesiyle Türkiye’de sunmaya başladığı motokaravan modelleriyle açıklama yapan Senyücel, “Bu özel alanda Volkswagen’in köklü deneyimini yansıtan California ve Grand California modellerini 2022 yılında 27 gibi sınırlı sayıda müşteriyle buluşturduk. Bu modellerle Türkiye’de fabrikasyon motokaravan sunan tek markayız. 2023 yılının ilk 5 ayında neredeyse aldığımız tüm ürünleri satmış durumdayız ve 70’e yakın Transporter tabanlı California ve Crafter’dan üretilen Grand California satışımız oldu. Bu ürünler hem fiyat hem de fayda özellikleriyle tüketicilerin de büyük beğenisini kazandı. Yaklaşık 2,5 yıl önce ilk defa geliştirilen Grand California, sunduğu duş-tuvalet gibi imkanlarıyla, 6 metrelik boyuyla 4 kişilik konforlu bir yaşam alanıyla öne çıkıyor. Doğada yoğun olarak kullanılan modelleri Türkiye’ye 4 çeker özelliğiyle getiriyoruz” dedi.


Temmuz ayında PHEV Multivan’ın da Türkiye’ye geleceğini sözlerine ekleyen Senyücel, hem elektrikli hem de içten yanmalı motorla kullanılabilen çok amaçlı kullanım sunan yeni hibrit Multivan yakıt tüketiminin bileşik olarak 1,7 litre olduğunun altını çizdi.  
 

Editör: Akın Öcal