Önceden olduğu gibi Volkswagen Commercial Vehicles ailesinin bir üyesi olmaya devam eden yeni Amarok, Volkswagen ve Ford arasındaki iş birliğiyle Almanya ve Avustralya’da geliştirildi. Güney Afrika’da üretilen yeni Amarok, 2022’nin sonlarından itibaren pazara sunulmaya başlanacak.
Volkswagen Ticari Araçlar (VWCV), Avrupa, Avustralya, Yeni Zelanda, Afrika, Kuzey Asya ve Güney ve Orta Amerika'da 830.000'den fazla birinci nesil Amarok sattı. İkinci nesliyle daha büyük, daha güçlü, daha atletik hale gelen yeni nesil Amarok Life ve Style donanımlarının yanı sıra en üst versiyon olarak offroad için PanAmericana ve özel tasarım Aventura donanımlarıyla gelecek.
Dört kapılı çift kabin versiyonunun yanı sıra çift kapılı (SingleCab) versiyonuyla da sunulacak olan Amarok’ta siluet olarak eskisi gibi yarım yuvarlak olan çamurluk davlumbazları özellikle her iki versiyonda da dikkat çekiyor. 21 inç'e kadar alaşım jantların üzerindeki kanatlar güçlü bir görünüme sağlarken tekerlek davlumbazlarının etrafı sağlam plastikle kaplanmış.
Daha iyi arazi kabiliyeti
5.350 milimetre ile yeni Amarok, önceki neslinden 96 mm daha uzun. 3.270 mm'lik dingil mesafesinde ise 173 mm'lik bir artış meydana gelmiş. Bu artışın özellikle çift kabinin ikinci koltuk sırasında daha fazla alan sağladığı kaydediliyor. Dingil mesafesi toplam uzunluktan daha fazla uzamış olması aracın gövde sarkıntılarını da kısalmasını sağlarken bu da daha iyi yaklaşma açıları sayesinde araca daha fazla arazi kabiliyeti kazandırmış. Birçok pazarda standart olarak dört tekerlekten çekişe sahip olacak olan Amarok'un artan arazi yetenekleri arasında sudan geçiş derinliği 500 mm’den sınıfının en iyi değerlerinden olan şimdi 800 mm’ye çıkması da yer alıyor.
Premium iç tasarım
Amarok’un dijital göstergelere sahip iç mekanında dijital kokpit özellikleri donanıma göre değişen 12 inçe kadar uzanan tablet dokunmatik ekranlar yer alıyor. Amarok'ta kullanımı kolay, dijital işlevler ve ergonomik olarak yapılandırılmış basmalı veya döner düğmeler karışımı kullanılmış. Bilgi-eğlence sisteminin ses seviyesi ve dört tekerlekten çekiş sisteminin ayarları, bu tür sabit tuşlarla kontrol edilmiş. Spesifikasyona bağlı olarak, premium görünümlü özellikler alüminyum çerçeve içine alınmış.
Amarok PanAmericana ve Ventura'da standart olan ve diğer donanımlar için opsiyon olarak sunulan Harman Kardon ses sistemi gibi diğer özelliklerin sadece Amarok'ta kullanılan bir sistem olduğu vurgulanıyor. Aynı şekilde Amarok PanAmericana ve Aventura'da standart olarak bulunan zarif kontrast dikişlere sahip deri görünümlü gösterge paneli de aracın Premium algısını güçlendirmiş. Amarok'un sürücü ve ön yolcu koltuğu daha yüksek özelliklerde elektrikli olarak birden çok konuma ayarlanabilen ergonomik tasarımla sunuluyor.
1,16 tona kadar taşıma kapasitesi
Hem çift hem de tekli kabinli versiyonda yük eski nesle göre yük alanı büyümüş görünüyor. Yük alanında tekerlek davlumbazları arasındaki kargo yatağı, enine yüklenen bir Euro palet için yeterli alana sağlıyor. Tek kabinli versiyon ise yan yana yüklenen iki paleti taşıyabiliyor. Yük, her biri 500 kilograma kadar yük alabilen kargo yatağındaki halkalarla sabitlenebiliyor. Bu yüksek yük kapasitesine paralel olarak, yeni Amarok’ta maksimum taşıma kapasitesi 1 tondan 1,16 tona yükselmiş. Kargo kutusu, elektrikle çalışan ve araç içinden veya anahtarla kontrol edilen bir kapak kullanılarak güvenlik altına alınabiliyor.
Geniş motor yelpazesi
Önceki neslinde tek bir motor seçeneğiyle sunulan Amarok, yeni neslinde dünya pazarlarına dört turbo dizel (TDI) motor ve bir turboşarjlı benzinli (TSI) motor ile sunulacak. Örneğin Afrika pazarı için temel teknik özelliklere sahip motor olarak 110 kW (150 PS) sağlayan dört silindirli, 2.0 litrelik bir TDI motor kullanılırken, dünyanın birçok pazarı için bir sonraki motor, 125 kW (170 PS) üreten 2.0 litrelik dört silindirli bir TDI motor olacak. Üçüncü seviyede ise, 2,0 litre kübik kapasiteli ve çift turboşarjlı dört silindirli TDI motor; 150 kW (204 PS) veya 154 kW (209 PS) ile sunulacak. Bir üstte ise 3.0 litrelik bir V6 TDI motor yer alıyor. Bu motor piyasasına göre 177 kW (241 PS) veya 184 kW (250 PS) güç çıkışıyla sunulacak. Geleneksel benzinli motor pazarları için ise 222 kW (302 PS) 2.3 litre turbo benzinli motor tamamen yenilenen Amarok kaputu altında yer alacak. Yeni Amarok 2.0 litre TDI 209 PS (154 kW) ve 3.0 litre V6 TDI 250 PS (184 kW) motor seçenekleriyle Türkiye pazarına sunulacak.
10 vitesli otomatik şanzıman ve 4MOTION
154 kW'lık bir güç çıkışından itibaren, tüm Amarok versiyonları, bir e-shifter aracılığıyla sunulan yeni 10 vitesli otomatik şanzımanla standart olarak piyasaya çıkacak. 150 kW versiyonu için bu otomatik şanzıman opsiyonel olarak sunulacak. Bu yeni 10 vitesli şanzıman, önceki modelin 8 vitesli otomatik şanzımanının yerini alırken 6 vitesli otomatik şanzıman ve 6 veya 5 vitesli manuel şanzımanlar da yeni Amarok’ta bulunacak.
Birçok pazarda Amarok, standart olarak dört tekerlekten çekiş (4MOTION) ile sunulacak. Bölgeye ve motora bağlı olarak burada iki farklı 4MOTION sistemi sunulacak. Bunlarda biri seçilebilir dört tekerlekten çekişli ve diğeri sürekli dört tekerlekten çekişli olacak. Tahrik sistemi teknolojisiyle motor versiyonuna bağlı olarak Amarok’un 3,5 tona kadar çekmesine izin verdiğini ifade ediliyor.
20'den fazla yeni sürücü destek sistemi
Kaygan zeminlerden zorlu arazi koşullarına kadar altı farklı sürüş modu bulunan yeni Amarok'un sürüş yardım sistemleri de sürüşü kolaylaştırdığı kaydediliyor. 20'den fazla sürüş sistemi arasında ACC+ Adaptif Hız Sabitleyici (kamera aracılığıyla yol işaretlerindeki otomatik hız kontrolü) ve 'IQ.LIGHT – LED matris farlar’ da yer alıyor.