Ford Ranger Raptor Ford Ranger ailesinin arazideki en agresif modeli Raptor, bu yıl tamamen yenilenerek Avrupa pazarına sunuldu. Türkiye’ye 2023 yılının Mayıs-Haziran  aylarında gelmesi beklenen Ranger Raptor, yeni nesliyle de arazide yüksek hızlara ulaşarak sınıfının en iddialı modeli olmak üzere tasarlanmış. 
Yeni nesliyle Ford Ranger’dan önce Avrupa’da müşterilere sunulan Raptor’un ilk sürüş organizasyonu İspanya’da Barcelona yakınlarında özel ve zorlu bir offroad alanında düzenlendi. Ford Performance tarafından geliştirilen ve şasisinden motoruna ve sürüş sistemlerine kadar tamamen yenilenen Ranger Raptor, başta 292 PS güç ve 491 Nm tork sunan çift turbo 3 litrelik EcoBoost V6 motoruyla dikkat çekiyor. 
1982 yılında ilk defa yollara çıkan Ford Ranger, Eylül 2022 itibarıyla Avrupa pick-up pazarındaki liderlik konumunu daha da pekiştirirken, önceki yılın aynı döneminde yüzde 41 olan pazar payını yüzde 53,4’e çıkararak yeni bir rekor kırarken yeni nesliyle de bu konumunu pekiştirmeyi hedefliyor. 


Raptor’da benzinli motor devri başlıyor
Raptor performansının kalbinde çift turbo 3.0 litre EcoBoost V6 motor yatarken bu motor geleneksel dökümlerde kullanılan demirden yaklaşık yüzde 75 daha güçlü ve yüzde 75’e kadar daha sert bir malzeme olan sıkıştırılmış grafit demir silindir blokuyla dikkat çekiyor. İlk kez Ford GT yol otomobili ve Focus ST’de kullanılan, yarış otomobili esintili geliştirilmiş gecikme önleme (Anti lag) sistemi de istendiğinde daha çabuk hızlanmayı mümkün kılıyor.
Yeni gecikme önleme sistemi, sürücü gaz pedalı üzerindeki baskısını azalttıktan sonra turbo şarjların üç saniyeye kadar dönmesini, tekrar gaz pedalına bastığında da viraj çıkışlarında veya vites geçişlerinde daha çabuk hızlanmayı sağlıyor. Motorun, önceki nesil Raptor’da da başarıyla kullanılan ancak daha geliştirilmiş ve hafifletilmiş 10 vitesli otomatik şanzımanı her vitesi için ayrı bir turbo şarj takviye profili ile programlanması sayesinde performans daha da yüksek seviyelere çekilmiş. 
Avrupa’da ve ülkemizde satılacak Raptor’da, aracın bugüne kadar sağladığı başarıda önemli rolü olan verimli  2.0 litrelik bi-turbo dizel motorun da 205 PS ve 500 Nm tork özellikleriyle 2023'ten itibaren Yeni Nesil Ranger Raptor'da sunulacağı kaydedildi. 

Bütün sürüş sistemi en yüksek offroad performans için yenilenen Ranger Raptor, otomatik güç dağılımı, ağır arazi modunda ön ve arka diferansiyel kilidi ve teknik offroad sürüşleri için mekanik ve elektronik sistemlerin uyumlu bileşimiyle yarışa hazır bir araç olarak satın alınabilecek. 


Her yol koşuluna ayrı sürüş modu
652 kilogram taşıma ve 2,500 kilogram çekme kapasitesi sunan yeni Ranger Raptor’la farklı zeminlerde sunulan performansa uyum sağlamak için, elektronik olarak kontrol edilen ve motor sesini dört seçilebilir modda yükselten  aktif egzoz sistemi de aracın en dikkat çekici özelliklerinden biri olarak öne çıkıyor. Raptor, offroad yarış modu Baja’da en güçlü ve agresif sesle dikkat çekerken sessiz, normal veya spor modlarında araçlarını ortam koşullarına göre kullanabilecekler. Aracın sesiyle ilgili tek özellik egzozla sınırlı kalmıyor; aracın ses sistemi kaliteli ürünleriyle bilinen Bang Olufsen tarafından tasarlanmış. 

Isuzu D-MAX Pick-Up Elektrikleniyor Isuzu D-MAX Pick-Up Elektrikleniyor


Süspansiyon ve amortisörde yeni çağ
3270 mm aks aralığına sahip olan Raptor daha iyi yaklaşma (32 derece) ve uzaklaşma açılarıyla (24-27 derece) teknik offroad sürüşlerindeki iddiasını daha da arttırırken, aracın bütün detaylarında yenilikler göze çarpıyor. Özel tamponunun yanı sıra, amortisör kulesi ve arka amortisör braketi için kullanılan çerçeveler aracın altyapısını güçlendirirken, yeniden tasarlanan süspansiyonda hafif ve güçlü alüminyum üst ve alt kontrol kolları, uzun mesafeli ön ve arka süspansiyonda Watt bağlantısıyla arazide 180 çok yüksek hızlarda bile kontrolün sizde olmasını sağlıyor. 
Raptor’da sunulan yeni nesil FOX 2.5 inç bypass valfli amortisörler, konuma duyarlı sönümleme özelliğiyle şu an dünyadaki en ileri kontrol teknolojisini sunuyor. Her bir tekerlek yakınındaki sensörler yol koşullarını uygun amortisör sertliğini sağlıyor. Örneğin trafiğe kapalı test alanında olduğu gibi yüksek bir hızla arazide aracın teması yerle kesilirse bu sensörler milisaniyeler içinde aracın yere ineceğini hesaplayarak uygun amortisör koşullarını tekerlekler yere değmeden sağlayabiliyor. 


Engebeli arazilerin sert şartları için Raptor’un gövde altı korumaların daha da güçlendirildiği kaydedilen bilgiler arasında yer alıyor. Raptor ön gövde altı koruması, standart Ranger’ın karterinin yaklaşık iki katı büyüklükte ve 2,3 mm kalınlığında yüksek mukavemetli çelikten üretiliyor. Bu koruma plakası, motor alt koruması ve ara şanzıman koruması ile birlikte radyatör, direksiyon sistemi, ön travers, motor karteri ve ön diferansiyel gibi önemli parçaları  alttan gelebilecek darbelere karşı koruyor. 
Arazideki en zor sürüş koşullarında dahi Raptor’un güvenle ilerlemesini sağlayan bu teknolojiler kabin tarafında ise gelişmiş bir arayüz ve seçilebilir sürüş moduyla karşılık buluyor. 
Her seçilebilir sürüş modu; motor ve şanzımandan ABS duyarlılığı ve kalibrasyonuna, çekiş ve denge kontrollerinden egzoz valfi çalıştırmaya, direksiyon ve gaz ayarına kadar çeşitli unsurların ayarlanmasını sağlarken, gösterge paneli ve merkezi dokunmatik ekrandaki ölçekler, araç bilgileri ve renk temaları da seçilen sürüş moduna göre değişiyor. 


Raptor’la kayalara tırmanmak
Arazide gerçekleştirdiğimiz test sürüşünde de kayalık kuru dere yatağında deneyimleme şansı bulduğumuz kaya tırmanış modu özellikle çok yavaş sürüşte bütün sistemleri sizin için optimize ederek bir pick-up için imkansız görülen tırmanmayı sağlıyor. Ayrıca kum veya derin karda vites değişimlerini ve güç aktarımını optimize eden Kum modu, aracın ivmesini koruyan Çamur modu, ve arazide yüksek hızda en iyi performans için tüm sistemleri en üst seviye sunan Baja modu bu sistemi tamamlıyor. Raptor’un ünlü offoad organizasyonu Baja yarışlarında, araçtaki yarışa uygunluk için yapılması gereken güvenlik eklemeleri hariç neredeyse fabrika çıkışı özellikleriyle, yarıştığını da dip not olarak eklemek gerek.  
Sadece arazide değil, yol koşullarında da kullanıcının isteğine veya yok koşullarına göre konfor ve yakıt verimliliği için Normal, dinamik asfalt sürüşü için Spor ve kaygan zeminler için daha güvenli sürüş sağlayan Kaygan moduna da sahip olduğunu belirtelim. 


Azaride cruise control: Trail Control
Arka diferansiyel kilidine ek yeni özellik olarak ön diferansiyel kilidinin de ilk defa sunulduğu yeni Raptor’da ayrıca arazi sürüşü için bir tür hız sınırlayıcı olan Trail Control özelliğine de kullanıcılara sunulmaya başlandı. Bu özelliğin devreye girmesi için sürücünün 32 km/saatin altında bir hız seçmesi yeterli oluyor. Bunu yaptıktan sonra ister zorlu biri tırmanma veya dik bir iniş olsun sonra araç kendi hızlanmasını ve frenlemesini yönetebiliyor. Bu fonksiyon aktifken sürücünün sadece yola konsantre olarak direksiyon kontrolünü sağlaması yeterli oluyor.


Gelişmiş sürüş destek sistemleri 
Yüksek standart donanımlarıyla dikkat çeken Yeni Raptor, gelişmiş sürüş destek sistemlerine da sahip. Aktif şeritte tutma yardımcısı, yayayı tespit eden ön çarpışma yardımcısı, aracın yoğun trafikte de kullanılmasını sağlayan ACC, şerit ortalama, aktif park asistanı, arka fren yardımcısı, römorku da içine alan kör nokta sistemi, ön ve arka park sensörleri, 360 derece kamera 9 hava yastığını içeren pasif güvenlik sistemi bu sistemler arasında öne çıkıyor. 


Ranger Raptor tasarımına dair detaylar
Genişleyen çamurluk kenarları ve C kelepçeli far tasarımları, ön taraftan Raptor’un genişliğini vurgularken ızgaradaki kalın F-O-R-D harfleri ve sağlam ayrı tampon görsel karakteri kuvvetlendiriyor. Arka tarafta ise biri aracın sağ diğer sol tampon tarafında konumlanan çift egzoz bu tasarımı destekliyor. 
LED gündüz farlı matrix LED farlar, Ranger Raptor’un aydınlatma performansını yeni boyutlara taşıyor. Tahmine dayalı viraj ışıkları, göz kamaştırmayan uzun farlar ve otomatik dinamik yükseklik ayarlama gibi özellikler Ranger Raptor sürücülerine ve diğer yol kullanıcılarına daha iyi görüş sağlıyor.
Genişleyen çamurluklar, Raptor’a özel 17 inç alaşım jantlı, yüksek performanslı arazi lastiklerini çevreliyor. İşlevsel menfezler, aero özellikler ve antrasit döküm alüminyum yan basamaklar, Raptor’un görünümünü destekliyor.
İç mekanda ise jet uçaklarından ilham alan yeni ön ve arka spor koltuklarla kabinin konforu artırılırken yüksek hızlı virajlarda yanlardan daha fazla destek sağlanıyor.
Gösterge paneli, döşeme ve koltuklardaki turuncu detaylar, Ranger Raptor’un iç mekanını amber rengine büründüren ortam aydınlatmasına da yansıyor. Deri kaplama, ısıtmalı spor direksiyon simidi, parmak çıkıntıları, ortalanmış işaretlemeleri ve döküm magnezyum direksiyondan kumandalı vites kolları ile sportif hissi tamamlıyor.

Editör: Akın Öcal