Konsept araç olarak sergilenmesinin ardından alınan olumlu geri bildirimler ve karbonsuz araçların dünyanın odağına gelmesiyle bu aracın seri üretime geçirilmesi gündeme gelince o günden beri yoğun bir çalışma başlatan Volkswagen Ticari Araçlar, artık son aşamaya geçti.

5 koltuklu ID. Buzz ve modelin van versiyonu ID. Buzz Cargo’nun ön üretim modelleri Avrupa’da farklı şehirlerde günlük koşullar altında son test çalışmalarında yer alıyorlar.

Volkswagen Ticari Araçlar Araç Geliştirme Bölümü Başkanı Kai Grünitz, yaptığı açıklamada, “Bunlar ID.Buzz’ın tam üretimine başlamadan önce bize nihai araç spesifikasyonlarıyla eşleştirmek için yaptığımız vazgeçilmez girdiler sağlayan son ince ayarlar” dedi.

Model arkadan çekişli olacak

ID. Buzz prototiplerinde tasarımcıların 2017 konsept otomobilinin stilini titizlikle 2022 tam üretim versiyonuna aktardıkları fark ediliyor. Her iki ID. Buzz versiyonu da orijinal Bulli olan efsanevi T1'in stilistik unsurlarından da yararlanıyor. Bu unsurlar arasında, son derece kısa araç gövde sarkıntıları, minimum alan üzerinde maksimum hacim kullanımı, araç gövdesi tasarımının üst ve alt bölüm olarak klasik bölünmesi ve ayrıca V-şekilli yüz yer alıyor. Ayrıca orijinal Bulli gibi, ID. Buzz da arkadan çekişli olarak fabrikadan çıkıyor.

Model serisinin büyük geçmişine rağmen, ID. Buzz, elektrikli otomobil kullanımına yeni bir yüz kazandırıyor. Sıfırdan elektrikli bir araç olarak üretilen ID. Buzz alanında rakibi olmayan bir araç olarak öne çıkıyor.  Mühendislik tarafında ise yeni model serisi, Volkswagen Grubu'nun Modüler Elektrikli Tahrik Kitine (MEB) dayanıyor. Her iki ID. Buzz versiyonu, bu yıl 82 kWh brüt (net: 77 kWh) enerji sağlayan yüksek voltajlı bir lityum iyon pil ile piyasaya çıkıyor. Batarya, aynı zamanda çekiş sağlayan arka aksa entegre edilmiş 150 kW'lık bir elektrik motoru besliyor. Aracın ulaşabileceği en yüksek hız elektronik olarak 145 km/s ile sınırlandırılmış. Ancak menzil için resmi rakamlar henüz açıklanmadı. ID. Buzz elektrik motoru aracın kalkışından itibaren 310 Nm'lik maksimum torku sunuyor. Bu dinamik bileşenlerle, tabanın oldukça altına yerleştirilen batarya etkisiyle, araç çok düşük bir ağırlık merkezine sahip. Tasarımı sayesinde, ID. Buzz 11 metrenin biraz üzerinde dönüş dairesi sunuyor.  

ID Buzz Cargo’da 3,9 metreküp hacim

Beş koltuğa sahip olan ID. Buzz, iş kullanımı için olduğu kadar boş zaman için uyarlanmış. Üç kişilik ID Buzz Cargo ise  sıfır emisyonlu bir van olarak yola çıkıyor. Önümüzdeki yıl boyunca, portföye daha uzun bir dingil mesafesine ve buna bağlı olarak daha geniş bir iç mekan olanakları sunan bir model eklenecek.

Bu yıl piyasaya sürülecek olan ID. Buzz ve ID Buzz Cargo standart dingil mesafesine (2.988 mm) sahip olarak sadece 4.712 mm uzunluğa sahip. Çepeçevre camla donatılan aracın yüksekliği 1.937 mm; van versiyonunda ise şasideki küçük farklılıklar nedeniyle 1.938 mm. Her iki ID. Buzz aracı da yan aynalar hariç 1.985 mm genişliğinde. Bu ölçüyle T6.1'den 81 mm daha geniş.

Yerden tasarruf sağlayan MEB konsepti sayesinde ID. Buzz ve ID. Buzz Cargo, alışılmadık derecede iyi bir alan kullanımı sunmayı vaat ediyor. Beş kişilik ID. Buzz, tüm koltuklar doluyken bile 1.121 litreye kadar bagaj alırken bölme duvarlı ID. Buzz Cargo’nun maksimum yük kapasitesi 3,9 metreküpün üzerine çıkıyor.

Yeni Elektrikli Mercedes eSprinter 440 Km Menzille Tanıtıldı Yeni Elektrikli Mercedes eSprinter 440 Km Menzille Tanıtıldı

Şarj, bağlanabilirlik ve gelişmiş sürüş sistem teknolojileriyle ilgili de pek çok yeniliği sunacak olan ID. Buzz’ın üretimi 2022 içinde başlayacak. Kimliğin ilk öncüsü ID. Buzz 50 yıl önce çıkış yaparak Hannover Ticaret Fuarı'nda tanıtılmıştı. Prototip olarak sergilenen elektrikli model 85 kilometrelik menziline rağmen pratik kullanıma uzak olsa da ID. Buzz’ın atası sayılıyor.

Editör: Akın Öcal