Faaliyete giren yeni merkezle birlikte Tofaş, Stellantis dünyasındaki farklı marka ve modeller için mühendislik, sanal/fiziksel doğrulamalar yapılması, prototiplenmesi gibi birçok farklı alanda üstlendiği sorumlulukları, otomotiv yazılımı alanında daha da ileri bir boyuta taşıyacak. Yeni merkez; veri bilimi ve yapay zekâ uygulamaları ile akıllı araç mimarisi, otonom/sürücüsüz araç çözümleri, bağlanırlık çözümleri, otomotiv siber güvenliği ve filo  yönetim ve optimizasyon algoritmaları üzerinde çalışacak. Yeni merkezde Tofaş; Fiat Connect uygulaması ile pazara sunduğu bağlanırlık çözümlerini yeni nesil araç platformları üzerinde geliştirerek, müşterilerinin araçlarla etkileşimini artırmaya devam edecek.
Yeni çalışma kültürüne uygun esnek çalışma modeliyle kurgulanan merkezle Tofaş’ın, mühendislik ekosisteminin gelişmesine de katkı sağlaması hedefleniyor. 

Eroldu: "Yeni merkezle küresel ihyaçlara da yanıt verilecek"

Konuyla ilgili açıklama yapan Tofaş Ceo’su Cengiz Eroldu, yazılımın ürün geliştirme sürecindeki yeri ve önemi her geçen gün arttığına vurgu yaparak, müşterilerin araçlarla olan etkileşiminin gelişen dijital teknolojiler ve yazılım ile şekillendiğini kaydetti. Eroldu, sözlerine şöyle devam etti: “Araçların kesintisiz bir bağlanırlık ortamı sunmaları, daha akıllı ve sürücü tercihlerinin farkında olmaları bekleniyor. Bu gelişime bağlı olarak, Ar-Ge yeteneğimizin bağlanabilirlik, bilgi eğlence, tahrik sistemleri kontrol yazılımları ve ileri sürüş desteği alanlarında gelişmesini, Tofaş’ın Ar-Ge stratejisinin temel unsurları olarak benimsedik. Bu bakış açısıyla Türkiye’de bağlanırlık alanında attığımız öncü adımları, Ar-Ge merkezimizin otomotiv alanında bir yazılım merkezi olarak büyümesiyle sürdürüyoruz. İzmir’de faaliyete başlayan Otomotiv Yazılımları Geliştirme Şubesi ile  Stellantis’in  yazılım merkezli büyüme stratejisinin bir parçası olarak küresel ihtiyaca yanıt vermeyi de planlıyoruz. Makine, mekatronik, kontrol, otomotiv, bilgisayar, elektrik/elektronik, havacılık-uzay mühendislikleri alanlarında eğitim almış, yazılım algoritması tasarlayabilen, model tabanlı gömülü yazılım geliştirme konusunda yetkin gençlerimizi projelerimizde değerlendirecek ve uzmanlıklarını geliştireceğiz.”
Cengiz Eroldu, sözlerine şöyle devam etti: “Yeni yeteneklerin gelişimi için öğrenim aşamasında endüstriyel alan deneyimini aktaracak programlar ve teknoloji gelişimi için akademik çalışmalara katkıda bulunacağız. Üniversitenin çevresinde gelişen yenileşim ortamı ile etkileşimimizi kuvvetlendireceğiz. Bunun için otomotiv yazılımları alanında hem bağımsız çalışmak isteyen yeteneklerle hem de daha geniş kapsamlı sorumluluklar alacak mühendislik şirketleriyle yaptığımız çalışmaları yaygınlaştıracağız. Tofaş Ar-Ge’nin iç ve dış kaynaklardan oluşan mevcut 800 kişilik kadrosunu 5 yıllık plan içerisinde mühendislik şirketleri ve serbest yazılımcıları dahil ederek büyütecek, çok daha geniş bir Ar-Ge ekosistemi ile çalışma  ve Ar-Ge ihracatımızı arttırma yolunda ilerleyeceğiz.” 

Atlas Ailesi 2 Yeni Modeliyle 15 Tona Ulaştı Atlas Ailesi 2 Yeni Modeliyle 15 Tona Ulaştı

Tofaş Ar-Ge Merkezi
Doblo, Fiorino ve Egea gibi ülke ihracatına ciddi katkılar sunan küresel modellerin ürün geliştirme çalışmalarında önemli rol üstlenen Tofaş Ar-Ge Merkezi; oluşumundan bu yana pek çok ürün geliştirme projesi üzerinde çalıştı. Sıfırdan komple araç geliştirme bilgi birikimine ve yetkinliklerine sahip olan Tofaş Ar-Ge, Tofaş Fabrikası’nda üretimi gerçekleşen modellerin yanı sıra Stellantis bünyesindeki farklı modellerin ürün geliştirme süreçlerinde görev alarak Stellantis’in önde gelen Ar-Ge merkezlerinden biri olarak faaliyet gösteriyor.  Tofaş Ar-Ge’nin T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri Performans Endeksi Ödülleri’nde Türkiye’de En İyi İkinci Ar-Ge Merkezi, otomotiv Ar-Ge merkezleri arasında en üst sırada yer aldığı kaydediliyor. 

Editör: Akın Öcal