İstanbul’da 6’ncısı düzenlenen Ağır Vasıta ve Treyler Zirvesi’nin son paneli olan TAİD oturumunun moderatörlüğünü TAİD Başkanı Burak Hoşgören gerçekleştirdi. 

Iveco Türkiye Genel Müdürü Hakkı Işınak ve Kassbohrer Yönetim Kurulu Üyesi İffet Türken’in konuşmacı olarak katıldığı panelde ağır ticari araç ve treyler endüstrilerini etkileyen genel trendlere yer verildi. 

Ticari araç olarak karbonsuzlaşma ve verimliliği artırmak adına büyük çalışmalar yapıldığını kaydeden Hoşgören, elektrikli-hidrojenli araçların öne çıktığını ve bağlantılı sistemlerle verimliliği sağlamak adına önemli yatırımların yapıldığını kaydetti. Hoşgören, çekici ve treylerin bir bütün olduğunu ve birbirlerinden bağımsız hareket etmediğinin altını çizdi.

Iveco Türkiye Genel Müdürü Hakkı Işınak
Karbonsuzlaşmada en büyük sorunun her zaman ikmal olduğunu aktaran Iveco Türkiye Genel Müdürü Hakkı Işınak, “Optimum seviyede elektrikli bir çekici 500 km menzile sahip.  Bunu 1000 kilometreye çıkardığınız zaman taşıma kapasitesi düşüyor. Elektriğe ara bir çözüm olarak bakmak lazım. Hidrojende ise araç üreticileri içten yanmalı ve yakıt hücresi olmak üzere iki teknoloji üzerinde çalışıyor. Ancak hidrojenli çalışan araç sürecinin yakıt istasyonlarıyla desteklenerek uygulanabilir hale getirilmesi gerekiyor” dedi. 

Renault Trucks’ın “Good Move” Belgeseline 3 Ödül Renault Trucks’ın “Good Move” Belgeseline 3 Ödül

2025 yılında hafif ticari araçlarda, 2027 yılında ise ağır ticari araçlarda Euro 7’nin geldiğini hatırlatan Işınak, güvenlik ve verimlilikle ilgili şunları söyledi: “Çeşitli sensörler ve bunları okuyan akıllı teknolojilerin arıza tespitlerini veri akışı değerlendirmelerle arıza önleyici tavsiyelerde bulunuyor. GSR Temmuz’da geliyor. Binek araçlardaki sürücü yorgunluğu ve alkol tespiti, kör nokta tespit gibi sistenler standart hale geliyor.”

Bahsedilen teknolojilerin değişmesinin büyük maliyetler getirdiğini belirten Işınak, bu yüksek maaliyetlere karşı ülkeye faydasının net olması ve teşvik edilmesi gerektiğini belirtti. 

Kassbohrer Yönetim Kurulu Üyesi İffet Türken
Kassbohrer Yönetim Kurulu Üyesi İffet Türken ise yaptığı konuşmada VECTO uygulamasından bahsetti. Lastik, dingil ve boş ağırlığın VECTO’nun ana unsurları olduğunu aktaran Türken, binekten başlayarak hafif ticari araç ve ağır ticari araçlara uzanan elektrifikasyon sürecinin treylere doğru geldiğini aktardı.

Daha az karbon salımı ve verimlilik için Avrupa’da daha uzun daha büyük treylerlerle sürücü ve sefer verimliliğinin sağlanmasının gündemde olduğunu hatırlatan Türken, “Treyler akıllı bir kutu, her türlü veriyi depolayan çekiciyle daha fazla örtüşen bir yapıya kavuşuyor. Yeşil Mutabakat kapsamında Avrupa’da toplam taşımaların yüzde 75’inin su yolu ve demiryoluna aktarılması hedefleniyor. Sürücü sorununu da düşününce bu ve benzeri daha fazla çözümler de gündeme gelecek” dedi. 

Editör: Akın Öcal