Borusan Grup şirketlerinden Borusan Cat’in temsil ettiği Caterpillar, Cat MineStar Command çözümleri ile donatılan ve otonom hale gelen Cat kamyonlarıyla son 9 senede 5 milyar ton materyal taşıdı. 2013’ten bu yana 200 milyon kilometre yolu geride bırakan otonom kamyonlar böylelikle Dünya’dan Mars’a olan ortalama uzaklığı da (225 milyon kilometre) neredeyse kat etmiş oldu. 
Türkiye'nin yanı sıra Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Uzak Doğu Rusya’da Borusan Cat’in temsil ettiği Caterpillar, otonom kamyon operasyonlarının sayısını son iki yılda yüzde 40 oranında artırdı. Command ile donatılmış, madenciliğe yönelik hali hazırda 500’ün üzerine Caterpillar otonom kamyonun, yıl sonuna kadar 1.4 milyar ton materyali taşıması, böylelikle 2022’nin otonom araçlarla en fazla materyalin taşındığı yıl olması bekleniyor.

MAN İçten Yanmalı Hidrojen Kamyonları Sunan İlk Üretici Oluyor MAN İçten Yanmalı Hidrojen Kamyonları Sunan İlk Üretici Oluyor


İlk olarak Avustralya’da yer alan Solomon ve Jimblebar demir maden sahalarına otonom çözümlerin entegrasyonunu sağlayan Caterpillar, bugün dünya genelinde 13 müşterisinin, birbirinden farklı 23 lokasyondaki iş sahasına otonom çözümler sunuyor. Farklı tonajlardaki Caterpillar otonom kamyonları Cat 789D, 793D, 793F, 797F ve elektrikli sürüşe sahip 794 AC ve 798 AC lityumdan kömüre farklı madenleri kolaylıkla taşıyabiliyor. Şili’de bulunan Escondida madenine entegre edilecek yeni elektrikli Cat 798 AC’nin, iş sahasının karbonsuzlaşmasına da önemli katkı ısunması hedefleniyor. 
Caterpillar otonom kamyonlara yönelik büyük bir ilgi olduğunu belirten Caterpillar Genel Müdür Yardımcısı ve Maden Endüstrisi Müdürü Sean McGinnis, otonom teknolojiden ilk olarak yararlanan büyük iş sahalarının yanı sıra küçük madenlerin de bu teknoloji ile birlikte önemli bir ekonomik kazanç elde etme potansiyellerinin olduğunu söylüyor.
 

Editör: Akın Öcal