Strategy&’in, yıllık Dijital Otomotiv Raporu’nun 10’uncusuna göre; tüm bölgelerdeki mobilite altyapı pazarı potansiyeli 2035’te 161 milyar Euro’ya ulaşacak. Günümüzün internet bağlantılı araç hizmetleriyle gelecekte değer yaratmak zorlaşırken, elektrikli güç aktarma ve batarya pazarı 2035’te Avrupa’da 238 milyar dolara, Çin’de 314 milyar dolara ulaşacak.

TEMSA Teknofest’te Mikromobilite Araçlarını Tanıtacak TEMSA Teknofest’te Mikromobilite Araçlarını Tanıtacak


Strategy& Şirket Ortağı Kağan Karamanoğlu raporla ilgili şunları söyledi: “Araç üreticileri için mobilitede değer yaratmak, internet bağlantılı araçların ötesine geçerek bir yanda mobilite ve ulaşım hizmetlerine, diğer yanda ise mobilite altyapısı sağlanmasına kadar uzanıyor. Her iki alanda da kazanan stratejiyi oluşturmak için belli bir bakış açısına sahip olmak gerekiyor. 2035 yılına kadar tüm bölgelerdeki mobilite altyapı pazarı yaklaşık 161 milyar Euro’ya yükselirken gelirler, altyapı geliştirmeden abonelikle satış sistemine geçecek. Mobilite sektöründe faaliyet gösterenlerin mevcut konumlarına göre yeteneklerini yeniden gözden geçirmeleri gerekecek. Örneğin, otomobiller için orijinal ekipman (OEM) üretenlerin entegrasyon kapasitelerini yazılım açısından geliştirmeleri; tedarikçilerin ise, parça tedarikinden çözüm sunumuna yönelmesi gerekecek. Ulaşım sektörünün geleneksel oyuncuları; mevcut sistemlerini ve altyapılarını, akıllı ve B2B hizmetleri satan noktalara dönüştürerek büyüyebilecek. Akaryakıt istasyonları ve geleneksel şarj istasyonları ise, daha çeşitli mobilite hizmetleri sunmak için mevcut etki alanlarından faydalanabilecek.” 
Günümüzün internet bağlantılı araç hizmetlerinde Avrupa, ABD ve Çin’de toplam pazar değerinin 2035 yılında 66 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Talep üzerine sunulan bazı araç özellikleri ise ek hizmet geliri elde etmek için fırsat sunuyor ancak bu durum kısmen araç satışlarına mal olabiliyor. 
Gelirlerin yüzde 75-80’i bataryadan
Elektrikli güç aktarma gereçleri ve batarya pazarları, özellikle AB ve Çin'de güçlü bir şekilde büyüme potansiyeline sahip olarak görülüyor. 2035 yılında pazarın değerinin Avrupa’da 238 milyar dolara, ABD’de 128 milyar dolara, Çin’de ise 314 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bu gelirlerin yüzde 75 -80’i batarya ve batarya modüllerinden elde edilecek. 
Robot takside inanması güç tahmin
Rapora göre ilk düzenli robot taksi uygulaması 2023 yılı başlarında Avrupa’da başlayacak ancak uygulamanın gelişmesi için 5 yıl geçecek. 17 kullanım senaryosuna ve talebe bağlı olarak 2035 yılına kadar yılda 2,4 milyon robot taksinin satılacağı tahmin ediliyor. Araçların, otonom sürüş teknolojisinin ve ilgili hizmetlerin maliyeti düştükçe; robot taksilerin her birinin maliyeti ve kilometre başına ücreti de zaman içinde düşmesi bekleniyor. Bu teknolojinin sağlamlaşması ve araçların herhangi bir kısıtlama olmaksızın, kötü hava şartları altında da çalışabilmesi halinde robot taksilerin, geleneksel taksilerin yerini alması bekleniyor.
2030 yılına kadar robot takside kilometre başına maliyetin 1 Euro’nun altına düşmesiyle, büyük şehirlerdeki robot taksilerin hizmet gelirlerinin, 2030 yılındaki 31 milyar Euro seviyesinden 2035 yılında 400 milyar Euro seviyesine çıkması bekleniyor. Robot taksi satışlarına ilişkin OEM gelirlerinin de bu pazarın dörtte birini (103 milyar Euro) oluşturması bekleniyor.
Avrupa’da şarj pazarı 75 milyara yükselecek
Altyapıyla ilgili üçüncü değer havuzundaki elektrikli araç şarj pazarının da gelişme potansiyeli hayli yüksek. Tek başına Avrupa pazarının ise 2021 yılındaki 4,5 milyar Euro seviyesinden 2035 yılında 75,5 milyar Euro seviyesine çıkması bekleniyor.

Editör: Akın Öcal