Güney Koreli otomotiv üreticisi Kia, şirketin 2022 CEO Yatırımcı Günü çevrimiçi etkinliğinde 2030 yol haritasını masaya yatırdı. Bu özel etkinlikte Kia Başkan ve CEO’su Ho Sung Song, Kia’nın sürdürülebilir mobilitede lider olma konusundaki stratejik taahhüdünü geliştirdiğini açıklayarak markanın ürün yelpazesinde elektriklileşme programını da net bir şekilde ortaya koydu.

Kia’nın 2030 için dört temel iş hedefi arasında yer alan maddeler şu şekilde sıralanıyor: Elektrifikasyonu hızlandırmak ve 2030 yılına kadar yıllık 1,2 milyon batarya elektrikli araç (BEV) satışına ulaşmak; 2030 yılına kadar 2 milyondan fazlası çevre dostu model dahil olmak üzere yıllık 4 milyon araç satışına ulaşılması; bağlı araç özelliği ve otonom sürüş teknolojilerinin tüm yeni araçlara uygulanmasını sağlamak; ve 2030 yılına kadar küresel amaca yönelik araç (PBV) pazarında bir numaralı marka haline gelmek.

2022 yılında 3,15 milyon adetlik yıllık küresel satış hedefiyle yola çıkan Kia, 2030'da Kia'nın 2022 hedefinden yüzde 27 artışla 4 milyon adede ulaşmayı amaçlıyor.

Bu rakamsal büyümenin bir parçası olarak şirket, elektrifikasyon çalışmalarını etkinleştirerek ve hızlandırarak çevre dostu araçların (BEV'ler, plug-in hibrit elektrikli araçlar (PHEV'ler) ve hibrit elektrikli araçlar (HEV'ler) dahil) satışlarını da artırmayı planlıyor. Kia, çevre dostu otomobillerin 2022'de yüzde 17 olan küresel satışlarının oranını 2030’da yüzde 52'ye

Volkswagen Amarok’ta Kasım’a Özel Kredi Kampanyası Volkswagen Amarok’ta Kasım’a Özel Kredi Kampanyası

2023'ten itibaren yılda en az iki batarya elektrikli araç piyasaya sürmeyi ve 2027 yılına kadar 14 BEV'lik tam bir ürün yelpazesi oluşturmayı planlayan Kia, yeni planına göre iki elektrikli pick-up modelini de araç yelpazesine ekleyeceğini açıkladı. Bu elektrikli pick-up modellerinden biri dedike bir model olarak geliştirilecek; diğer pick-up ise özellikle gelişmekte olan pazarlar için stratejik bir model olarak üretilecek.

Batarya teknolojileri

Artan elektrikli araç satışları nedeniyle talebin 13GWh'den 2030'da 119GWh'ye çıkması beklendiğinden, Kia bir pil arz ve talep stratejisi oluşturmayı ve pil teknolojisini yükseltmeyi planlıyor. Kia, Endonezya'daki batarya hücresi ortak girişiminden pil tedarik etmeyi ve aynı anda küresel batarya şirketlerine dış kaynak sağlayarak bir pil arz ve talep sistemi kurmayı planlıyor. Ayrıca şirket, 2030 yılına kadar pil enerji yoğunluğunu yüzde 50 artırmayı ve sistem maliyetlerini yüzde 40 düşürmeyi, böylece hem performans hem de fiyat rekabet gücünü artırmayı planlıyor.

Editör: Akın Öcal