2020 yılında kurulan ve Silikon Vadisi’nden aldığı yatırımla ikinci yılında 7 kat üçüncü yılında 4 kat büyüyen dijital taşıma platformu Kamion, 2024 sonunda 2 kat büyüme bekliyor. Kamion Kurucusu Berkay Adlım, düzenlediği basın toplantısıyla sektörle ve şirketle ilgili bilgi verdi. 

Ekol Lojistik Filosuna 150 Mercedes-Benz Actros Ekol Lojistik Filosuna 150 Mercedes-Benz Actros

Türkiye'de lojistik sektörünün 100 milyar dolar üzerinde bir büyüklüğünün olduğunu belirten Berkay Adlım, “Türkiye’deki taşımaların yüzde 90'ı karayoluyla gerçekleşiyor. Bu oran, Avrupa'daki en yüksek oranlardan biri. Kara taşımacılığı 40 milyar dolar gibi bir hacim kaplıyor. Türkiye’de SRC belgesine sahip 1.2 milyon kamyoncu, yollarda 960 bin civarında kamyon bulunuyor. Günde ortalama 480 bin adet tam kapasite taşıma gerçekleşiyor. Bu rakamlar ve ülkemizin coğrafi konumu dikkate alındığında lojistik sektörü oldukça olumlu bir tablo sergiliyor. Türkiye güçlü altyapısı ve yatırımcılardan aldığı destekle, bu sektörde gelişmeye açık bir perspektif sunuyor” dedi.


 
Sürdürülebilir yeşil lojistik konusunun önemine vurgu yapan Adlım, sözlerine şöyle devam etti: “Yollarda seyreden her 100 kamyondan 35’inin boş olduğunu görüyoruz. Bu da Türkiye ekonomisine yılda 14 milyar USD’ye mal oluyor. Bu boş taşımaları yüzde 1 azaltmak bile ülkemize yılda 400 milyon USD’lik bir katkı sağlar ki, Kamion olarak buraya hizmet etmeyi önemsiyoruz.  Ayrıca bu boş kamyonların karbon salınımını dengelemek için her yıl 215 milyon ağaç dikmek gerekiyor. Tüm bunları göz önüne alırsak, sunduğumuz verimlilik çözümleri çevresel etkiler açısından büyük önem taşıyor. Ürettiğimiz teknolojiler sayesinde boş yolculukların önüne geçerek hem ticari yük taşımacılığı yapan tedarikçilere hem yükveren şirketlere hem de ülke ekonomisine katkıda bulunuyoruz.”

Adlım: “9 ayda 16 ülkeye ulaştık”
Sene başı itibarıyla uluslararası taşımacılığa başladıklarını ve bugün 16 ülkeye karayolu taşımacılık hizmeti verdiklerini belirten Berkay Adlım bu konuda hızlı bir büyüme kaydettiklerinin altını çizdi. Mevcut müşterilerinin yüzde 20’sinin uluslararası yüklerini taşıdıklarını, uluslararası taşımacılıkla beraber toplam müşteri sayılarının yüzde 28 arttığını söyleyen Adlım; Irak, Almanya, İsviçre, Çekya, Fransa, İngiltere, Kosova, Romanya, İtalya, Polonya, İskoçya, Kıbrıs, Arabistan, Hollanda, Norveç, Estonya’ya taşımacılık hizmeti verdiklerini söyledi. 

Platforma kayıtlı 20 binin üzerinde kamyon bulunduğunu ve bu rakamın bir önceki yıla göre yüzde 70 artış gösterdiğini belirten Adlım; platformda 200’den fazla yük veren firma bulunduğunu ve bu iş birliklerini arttırarak yeşil lojistiği desteklemeğe devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Büyük hedefler
Gelecek dönem hedeflerini de paylaşan Adlım bugün 40 kişilik ekibe ulaştıklarını açıklayarak sözlerine şöyle devam etti; “Orta vadede Türkiye’nin en güçlü lojistik platformlarından biri olmayı, uzun vadede ise globalde ciro bazında ilk 5 nakliye platformundan biri olmayı hedefliyoruz. Bu büyük hedefe ulaşmak için, aldığımız yatırımları büyük bir disiplin ve stratejik yaklaşımla şirketimizin büyümesine kanalize etmeye devam ediyoruz. 2025 itibarıyla uluslararası pazarda büyümemizi daha da hızlandıracak, lojistiği besleyecek dikey alanlarda yapabileceklerimize odaklanacağız. Yalnızca Türkiye’de değil, dünya genelinde taşımacılık sektörünü dönüştürme hedefiyle teknolojimizi ve hizmetlerimizi küresel pazarlara taşımak, verimliliği en üst düzeye çıkaran çözümler sunmak ve sektörün dijital dönüşümüne katkıda bulunmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”


 

Editör: Akın Öcal