6. Treyler ve Ağır Vasıta Zirvesi’nin ilk paneline TAİD Eski Başkanı İlhami Eksin moderatörlük yaptı. Panele TREDER Başkan Yardımcısı Krone Ticari Araçlar A.Ş. Genel Müdürü Kartal Erköy, BPW Avrupa Satış Direktörü Daniel Twilling-Birkholz, İntermobil Genel Müdürü Rıfat Perahya, Prometeon Türkiye, MEA, Rusya, CIS Bölgesi Pazarlama Direktörü Faruk Uslu, Cloos Türkiye ve MENA Genel Müdürü İbrahim Halil Eyüpoğlu SAF-Holland Türkiye Genel Müdürü Bilal Azizoğlu’nun konuşmacı olarak katıldılar. 

Krone Ticari Araçlar A.Ş. Genel Müdürü Kartal Erköy
Panelin ilk konuşmacısı Krone Ticari Araçlar A.Ş. Genel Müdürü Kartal Erköy, İzmir Tire’de Türk gücüyle üretim yaptıklarını söyleyerek yaptığı konuşmada üretimden sevkiyata kadar mühendislik çalışmaları yaptıklarını kaydetti. 31 ülkeye Tire’den ihracat yaptıklarını söyleyen Erköy, yıllar içinde otomotiv sektöründe Türkiye’nin  önemli bir üretim merkezi olduğunu kaydederek bunda esnek ve yaratıcı Türk gücünün endüstri standartları ve müthiş iş gücünün etkili olduğunu kaydetti. 
Kadın mühendislerin toplam işgücünde üçte 1 orana çıktığını söyleyen Erköy, yalın üretim tekniğiyle üretim yaptıklarını açıkladı. Geleceğin treyleri olan Krone E-Treyler’den de bahseden Erköy, bu araçla rekora koştuklarını da sözlerine ekledi. 

BPW Avrupa Satış Direktörü Daniel Twilling-Birkholz
Daha sonra konuşan BPW Avrupa Satış Direktörü Daniel Twilling-Birkholz ise geleceğin kendi işlerini nasıl değiştirdiğiyle ilgili konuştu. 

Ekonomi yasalar ve toplumsal etkilerin bu değişikliği tetiklediğini kaydeden Birkholz, 2024 yılında treyler pazarının ilk yarısında bir düşüş beklendiğini kaydeden Birkholz, özellikle yüksek otoyol ücretleri ve artan enflasyon gibi etkenlerden etkileneceğini söyledi. 

Avrupa çapında 0 ve düşük emisyon alanlarının arttığını sözlerine ekleyen Birkholz, treylerin yakıt tüketime ve emisyon etkisinin de hesaplanmasına dair VECTO’unun 2023’te yürürlüğe girdiğini hatırlatarak bunun etkilerinin yakın gelecekte artacağını kaydetti.

Türkiye’deki üretim tesisleriyle sürdürülebilirlikten, treylerin elektriklenmesine kadar üreticileri ürünleriyle desteklediklerini açıklayan Birkholz, lastik basınç izleme ve iC Plus yürür aksamla verimliliğe katkıda bulunduklarını ve elektrikli aksla birlikte karbon azaltımının yanı sıra yakıt tasarrufunda yüzde 10 katkı sağlayabildiklerini ifade etti.

İntermobil Genel Müdürü Rıfat Perahya
İntermobil Genel Müdürü Rıfat Perahya ise konuşmasına Türk otomotiv, ağır vasıta ve treyler üretiminin ilk tedarikçi şirketlerinden biri olarak 70. yıllarını kutladıklarını söyleyerek başladı. 

Perahya, telematik, elektronik kilit, anlık lastik basınç-TPMS, kamera sistemleri gibi modern teknolojilerle donatılan treylerlerin değiştiğini, bununla birlikte, Türkiye’nin güçlü treyler üreticilerine sahip olduğunu ve son yıllarda Türk treyler markalarının Avrupa’nın güçlü ticari araç fuarlarını domine etmeye başladığını vurguladı. 

Treylerin geleceğinde daha fazla elektrik olacağını kaydeden Perahya, eskiden treylerde elektriğin sadece aydınlatma, fren ve soğutucu ünitelerinde kullanıldığını ancak bunun değiştiğini  ve treylerin elektrik üretebilecek konuma geldiğini vurguladı. 

Telematik sistemlerini filolara sattıklarını, filoların araç arızası, sürücülerin sürüş performansını, nerede kapak açıldığını, kameralarla yükün düzgün yüklenip yüklenmediği, kaçak yolcuların olup olmadığını görmek istediğini belirtti. 
Son 3 yılda 2,5 kat büyüyen treyler endüstrisinin daha da büyüyeceğini ön gördüklerini söyleyen  Perahya, ölçek ekonomisine geçilmesi gerektiğini kaydederek şu bilgileri verdi: “Türkiye’de senelik 100 adedin ürerinde 66, 1.000 adedin üzerinde treyler üreten 8, 5.000 adedin ürerinde üretim yapan 2 üreticimiz var”

Prometeon Türkiye, MEA, Rusya, CIS Pazarlama Direktörü Faruk Uslu
Prometeon Türkiye, MEA, Rusya, CIS Bölgesi Pazarlama Direktörü Faruk Uslu ise ticari araç lastiklerine odaklanmış ilk marka olduklarını, Türkiye’de her dört araçtan birinde lastikleri olduğunu hatırlattı. Prometeon’un Türkiye’deki fabrikalarıyla ülke ekonomisine ve ihracatına katkıda bulunduklarını kaydeden Uslu, lastiklerde çip, lastik basınç izleme-TPMS, gibi sistemlere otonom ve bağlantılı araçları desteklediklerini söyledi.

Elektrikli araçlara yönelik yeni geliştirdikleri lastikleri sunmaya başladıklarını da belirten Uslu, treyler lastiklerinin toplam yakıt tüketiminin yüzde 60’nı etkilediğini kendilerinin de  02 serisiyle sürtünme direncini yüzde 18 azaltarak katkıda bulunduklarını söyledi. 

Aks başına 10 tonluk kapasiteli lastiklerini de verimlik için sunduklarını da belirten Uslu, sözlerine şöyle devam etti: “Filolar yük ve rota optimizasyonları için lastiğin yolla ve araçla iletişim halinde olmasını istiyorlar. Biz de lastiğin fabrikadan çıkışından müşteriye gidene kadar takip etmek üzere çalışmalar yapıyoruz. Doğal malzemelerin daha fazla kullanımı ve geri dönüşüm süreçlerini yürüterek sürdürülebilirlik ve karbon ayak izimizi azaltmak adına çalışmalara devam ediyoruz. Lastiklerimizin defalarca kaplanabilir hale getirdik.”

Cloos Türkiye ve MENA Genel Müdürü İbrahim Halil Eyüpoğlu

Schmitz Cargobull Zirvede Gelecek Vizyonunu Paylaştı Schmitz Cargobull Zirvede Gelecek Vizyonunu Paylaştı

Cloos Türkiye ve MENA Genel Müdürü İbrahim Halil Eyüpoğlu ise yaptığı sunumda treyler üretiminde robotik sistemlerin avantajına dikkat çekerek Türkiye’den farklı üretim tesislerinde örnekler verdi. 

SAF-Holland Türkiye Genel Müdürü Bilal Azizoğlu
SAF-Holland Türkiye Genel Müdürü Bilal Azizoğlu ise geleceğin treylerine nasıl katkıda bulunacaklarına dair hazırlık yaptıklarını, ancak Türk treyler endüstrisinin de bunlara hazır olmasının önemine dikkat çekti. 

İsveç’te liman içinde hareket eden otonom treyler olduğu bilgisini veren Azizoğlu, 5 yıl sonra müşterilerin karbondioksit salınımından frenden enerji kazanımına kadar bütün alanlarda yeni nesil treylerler talep edeceklerini söyledi. 

SAF-Holland olarak geçtiğimiz yıllarda tanıttıkları elektrikli akslarını ilk olarak Hatay’da BRF ile ortak bir projede kullanacaklarını kaydeden Azizoğlu, deprem dolayısıyla bu projenin biraz gecikmeli de olsa hayata geçeceğini ve insanların bu sistemlerin nasıl çalışacağını canlı olarak göreceklerini ifade etti.  

Hem çekici hem treyler tarafında akstan başlayarak fren sistemlerine ve çok önemli markaları müşterilerine tedarik ettiklerini söyleyen Azizoğlu, Düzce’de 2024’te pleyt üretimine, 2025’ten itibaren de fren kaliperi üretimine başlayacaklarını vurgulayarak, “Gelecek sene açıklayabileceğim bir yatırımın daha hazırlıklarına devam ediyoruz” dedi. 

Editör: Akın Öcal