Ekol Lojistik'in Türkiye ile Avrupa'yı birbirine bağlayan uluslararası taşımacılık iş kolunu satın alan DFDS, Türkiye ile Avrupa arasındaki taşımacılık koridorundaki operasyon ve hizmet ağını güçlendirmeyi hedefliyor. Satın alma işleminin, AB birleşme kontrol onayı alınmasını takiben 2024'ün 4. çeyreğinde tamamlanması bekleniyor. 

Marmara’nın İki Önemli Limanı DP World ve Evyap Birleşti Marmara’nın İki Önemli Limanı DP World ve Evyap Birleşti

DFDS, Avrupa'nın 10 ülkesinde bulunan ofisleri ve tesisleriyle Türkiye ile Avrupa arasında yük taşımacılığı yapan Ekol Lojistik'in uluslararası taşımacılık iş kolunu satın almak üzere anlaşma imzaladı. Ekol Lojistik’in uluslararası taşımacılık iş kolunun 3700 çalışanı bulunuyor ve şirket 2023 yılında 470 milyon euro (3.5 milyar DKK) gelir elde etti. Alım bedeli ise 260 milyon euro (1.9 milyar DKK) olarak gerçekleşti.    

DFDS Ro-Ro’yla beraber karayolu taşımacısı da olacak
DFDS bu satın almayla Akdeniz’deki mevcut Ro-Ro hatlarına kara yolu taşımacılığını ekleyerek, DFDS’in Kuzey Avrupa’da uyguladığı deniz yolu-kara yolu iş modelini bölgeyi kapsayacak şekilde yaygınlaştırıyor. Satın almayla, DFDS'in lojistik ağı da Avrupa çapında genişletiliyor. 

Ekol Lojistik’in uluslararası taşımacılık ağının da eklenmesiyle DFDS, Türk firmalarına ve Türkiye’de üretim veya montaj tesisleri bulunan Avrupalı ve global üreticilere dağıtım hizmetleri ve depolama da dahil olmak üzere, Türkiye ile Avrupa arasında taşımacılık çözümleri sunabilecek.

Ancak, gerçekleşen satın almanın Türkiye’de uluslararası taşımacılara Ro-Ro hizmeti hizmet veren DFDS’in ülkenin en büyük uluslararası taşımacılık filosunu satın almasıyla birlikte müşterileriyle rekabet dengesini nasıl kurgulayacağı da bir süredir mesleki sivil toplum kuruluşları tarafından tartışılıyor.
 
Carlsen: “Türkiye’nin üretim merkezi rolü güçlenecek”
DFDS CEO’su Torben Carlsen, konu hakkında şunları söyledi: “Bu satın alma, DFDS için mükemmel bir stratejik eşleşme. Kara, deniz ve demir yolu kombinasyonlarını kullanarak büyük hacimli römorkları güvenilir ve verimli bir biçimde taşımak bizim ana işimiz. Bunun yanı sıra, tedarik zincirlerinin yakın pazarlara yönelmesiyle, Türkiye’nin Avrupa için üretim merkezi rolünün gelecekte daha da güçleneceğini düşünüyoruz.” 

Ekol Lojistik'in kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Musul ise “Ekol Lojistik'in uluslararası taşımacılık ağı ile tüm yetenekli ve özverili çalışanlarının, uzun süredir iş ortağımız olan DFDS ile yeni bir döneme başlayacak olmasından büyük mutluluk duyuyorum. Bu gelişme, Türkiye ile Avrupa arasındaki taşımacılık altyapısını daha verimli hale getirecek ve Türkiye'nin üretim merkezi olarak çekiciliğini daha da artıracak potansiyele sahip” dedi. 

Türkiye-Avrupa taşımacılık pazarının, tedarik zincirlerinin Avrupa yakınlarına çekilmesinin verdiği destekle 2028 yılına kadar yıllık ortalama yüzde 14 büyümesi bekleniyor.

Ekol Lojistik'in uluslararası taşımacılık iş kolu, 2023 yılında 470 milyon euro (3.5 milyar DKK) gelir elde etti. FVÖK marjı ise, 2022’de yüzde 4,8’den yüzde 2,5’e geriledi. FAVÖK marjını, 2027 yılına kadar yüzde 5 civarına çıkarmayı hedefleyen bir iş ve entegrasyon planı mevcut.

Son onay AB’den bekleniyor
Avrupa Birliği birleşme kontrol onayı alınması ve sözleşme koşullarına bağlı olarak, satın alma işleminin 2024'ün 4. çeyreğinin başlarında tamamlanması bekleniyor. 28 Temmuz 2023'te işlemin Türkiye Rekabet Kurumu tarafından onaylandığı bildirilmişti.
 

Editör: Akın Öcal