Hafif ticari araç üreticilerinin içten yanmalı motorlardan elektrikli aktarma organlarına hızlı geçişi ve devam eden yenilikler, 19 Eylül'de Almanya'nın Hannover kentinde düzenlenecek olan IAA Taşımacılık 2022'de Uluslararası Yılın Ticari Aracı (IVOTY) jürisi tarafından ödüllendirilecek.

Prestijli yıllık pan-Avrupa ödülünün 31’incisi için aday gösterilen altı markanın tümü batarya elektrik seçeneklerine sahip. Aday araçlar arasında Fiat Professional, Ford Pro, Renault, Nissan, Mercedes-Benz ve Volkswagen Ticari Araçlar’dan yeni hafif ticari araç modelleri yer alıyor.

Renault Kangoo İçten Yanmalı ve Elektrikli Versiyonlarıyla Türkiye’de Renault Kangoo İçten Yanmalı ve Elektrikli Versiyonlarıyla Türkiye’de

IVOTY 2023 ödülünün duyurusu ve sunumu, Hannover Messe'deki IAA Transport fuarının açılış gününün arifesinde H'UP Hybrid Event merkezinde özel bir törenle gerçekleştirilecek.

Fiat Professional, yeni Doblò & E-Doblò ve yeni Scudo & E-Scudo ile revize edilen yelpazesinde iki yeni modelden içten yanması ve elektrikli seçeneklere sahip. Her iki model de Peugeot, Citroen, Opel & Vauxhall gibi kardeş markaların gövde kaplamalarını, aktarma organlarını ve diğer önemli bileşenlerini paylaşarak Stellantis ailesine girmiş oluyor.

Ford Pro ise bu yıl IVOTY 2020 ödüllü EcoBlue Hybrid Transits'ten sonraki elektromobilite geliştirmelerinin bir sonraki aşaması olan Ford E-Transit ile ana ödül için yarışıyor.

Yeni Kangoo E-Tech ve yeni Nissan Townstar ile sıfır emisyon modelleri üreten Renault-Nissan İttifakı, Mercedes-Benz yeni eCitan iş birliği ile yeni bir üretim ortağına sahip. Bu üç yeni ticari araç, ödül sürecinde tek olarak oylanacak. Geçtiğimiz yıl Fransa, Lyon'daki Solutrans 2021 fuarında, Kangoo ve Citan'ın içten yanmalı motor versiyonları beraber IVOTY Ödülü 2022'yi kazanmıştı.

Son olarak Volkswagen Ticari Araçlar ID.Buzz Cargo ile yepyeni bir konsept yarattı. Volkswagen Transporter 6.1 ile paralel olarak konumlandırılan ID.Buzz, özellikleriyle şehirler arası pazarı hedefliyor.

Çeşitlilik ve yakın rekabete vurgu yapan ve 24 kişilik güçlü IVOTY jürisinin kazananı belirlemesi hakkında IVOTY Başkanı Jarlath Sweeney, şunları söyledi: “Yeni yüksek teknolojili, yenilikçi hafif ticari araçlar geliştirmeye toplu olarak büyük yatırım yaptıkları LCV sektöründeki üreticileri takdir ediyor ve alkışlıyoruz. Sadece piyasa trendlerini karşılamakla kalmıyorlar, aynı zamanda emisyonsuz hedeflere de bağlı kalıyorlar. Gelecek bildiğimiz gibi karbonsuz olduğu için, bu jürinin bir sonraki ödüllü ticari aracı da öyle olacak ve bu, geçtiğimiz on yılda üçüncü kez sıfır emisyonlu hafit ticari araçları bu şekilde onurlandıracağız.”

Editör: Akın Öcal