2026 yılında Mercedes Benz’in elektrikli orta ve büyük ticari araçlarının platformu olarak kullanılacak VAN EA platformuna kadar kullanılacak olan yeni Vito’da hafif ticari araçta daha fazla premium temel anlayışına yer verilmiş. 2024 yaz aylarında Türkiye'de satışa sunulması beklenen yeni Mercedes Vito'yu sizler için inceledik. 

25 yıllık geçmişe sahip Mercedes Vito; ilk defa araçta ilk defa kullanılacak ve standart olarak sunulacak olan ve 5,5 inçlik renkli gösterge paneli ve 10,25 inçlik dokunmatik ekranla desteklenen MBUX, baldır destekli konfor koltuklar, otomatik şanzımanla birlikte sunulan Distronic-aktif hız sistemiyle dikkat çekiyor. 

Yeni kokpit tasarımı
Yeni sezgisel MBUX ekran ve işletim konsepti iç tasarımdaki değişikliğin merkezinde yer alıyor, Güncellenmiş Vito, 10,25 inç dokunmatik ekran ve kontrol panellerine sahip yeni bir direksiyon ile yeni bir kokpit tasarımı sunuyor. Yüksek çözünürlüklü merkezi ekran, navigasyon, medya, telefon veya araç bilgileri gibi fonksiyonları sunuyor. Yeni gösterge panelinde, hız göstergesi ve devir saati arasında 13,97 cm (5,5 inç) renkli bir ekran, kilometre ve yakıt seviyesi dahil olmak üzere tüm önemli bilgileri gösteriyor. Ayrıca, radyo, isteğe bağlı navigasyon, medya, telefon, yardım sistemleri, araç ayarları ve servis menüden çağrılabiliyor. Menü seçimi, direksiyondaki bir dokunmatik kontrol paneli üzerinden yapılıyor.

Türkiye’de Satılan İlk Elektrikli Hafif Kamyon: eCanter Türkiye’de Satılan İlk Elektrikli Hafif Kamyon: eCanter

Gösterge paneli, merkezi ekran ve yeni dar, orta havalandırma kanalları gövde içine gömülü duruyor. Bu, gösterge paneline daha hafif ve daha dinamik bir görünüm kazandırıyor. Yeni premium görünüm, yeni bir iklim kontrol paneli ve kapasitif eller-serbest algılama özellikli yeni nesil direksiyonların şık tasarımı ile tamamlanıyor. 

MBUX multimedya sistemi, çeşitli eğlence, işletim ve araç fonksiyonları için kişiselleştirilmiş öneriler sunuyor. Merkezi ekran, direksiyon üzerindeki dokunmatik kontrol panelleri veya diyalog ve öğrenme yeteneğine sahip sesli asistan “Hey Mercedes” aracılığıyla işletiliyor. Bu asistan, tavan kontrol panelindeki mikrofonları kullanarak hangi ön koltuktan konuşulduğunun anlaşılmasını sağlayarak araç fonksiyon kontrollerini buna göre gerçekleştiriyor. 

MBUX multimedya sistemindeki ek fonksiyonlar Vito için yeni ve ek fonksiyonlar sunuyor. Merkezi ekrandaki ilgili sembol üzerindeki bir düğmeye basarak, arka kapının açılabileceği çizgili bir alan içinde arka kısımdaki boş alanı ters kamera ile gösteriyor. Mesafe programlanabiliyor ve dolayısıyla yükün büyüklüğüne göre ayarlanabiliyor. Özellikle dar park alanlarında sık sık boşaltma yapmak zorunda kalan kargo şirketleri için yükleme ve boşaltma sırasında konforu artırıyor. Araç yıkama moduyla da otomatik olarak pencereler kapanıyor, cam silecekleri ve park sensörleri devre dışı bırakılıyor. 

İlk kez, elektrikli EASY-PACK bagaj kapağı, pratik yükleme ve boşaltma için Vito Mixto ve Tourer’da sunulmaya başlanıyor. 

Araç anahtarındaki bir düğme veya bagaj kapağı üzerindeki serbest bırakma kolu kullanılarak elektrikli olarak herhangi bir pozisyonda durdurulabiliyor. Hasar riskini azaltmak için, bagaj kapağında otomatik engel tespiti ve ayarlanabilen açılış sınırı operasyon halinde arka kapak hasarlarının önüne geçiyor. 


Yeni isteğe bağlı merkezi konsol, çıkarılabilir bir bardak tutucu, iki adet C-type girişi ve iki adet açık depolama alanı sunuyor. İstenirse, alt raf, uyumlu akıllı telefonların kablosuz olarak şarj yüzeyi olarak kullanılabiliyor ve aynı anda üç mobil cihaza kadar şarj edilebiliyor.

Vito dış tasarım
Keskinleştirilmiş dış tasarımda yeni Vito’nun önünde, yeni 3 çıtalı radyatör ızgarası ve büyük yan hava girişleri ve daha güçlü bir tasarıma sahip tampon dikkat çekiyor. MULTIBEAM LED farlar, gece görünüşe sunduğu katkıyla beraber aracın tasarımını da güzelleştirmiş.

Mercedes Vito’da ilk kez kullanılan MULTIBEAM LED farlar köy yolu ışığı, otoyol ışığı, köşe ışığı, aktif köşe ışığı ve genişletilmiş sis ışığı fonksiyonlarını da içeriyor ve sürücüsüne olduğu kadar diğer yol kullanıcılarını da dikkate alan uzun far asistanını içeriyor.

Bu farlar SELECT donanımda standart sunuluyor. Arka tarafta, yeniden tasarlanmış LED ışıklar modelin premium iddiasını güçlendirirken arka LED ışıkların karartılmış konturu da buna katkıda bulunuyor.   


Standart versiyonda tamponlarda boya bulunmuyor. Daha özel bir görünüm için radyatör ızgara çıtaları krom kaplanabiliyor ve tamponlar araç renginde boyanabiliyor. Krom radyatör ızgarası ve gövde rengine boyalı tamponlar ise SELECT donanımda sunuluyor.

Güvenlik ve yardımcı sistemler
Yeni Vito’daki gelişmiş güvenlik ve yardımcı sistemlerin çoğu yakın zamanda devreye girecek olan GSR düzenlemelerine uygn olarak standart ekipman olarak sunuluyor. Örneğin, Aktif Fren Asistanı artık çapraz trafik fonksiyonunu içeriyor. Bu sistem dikey olarak kesişen araçları 60 km/s hızda uyarabiliyor ve gerekirse acil frenleme yapıyor. Ayrıca, dönüş yaparken çarpışma riski varsa, artık dönüş yaparken de 40 km/s hıza kadar frenleme yardımı sağlayabiliyor. Yeni Vito’da bir başka yeni özellik de örneğin yanlış yönde giden araçlar gibi başka araçlarla karşı karşıya gelindiğinde, 70 km/s hızda başlayabilecek olan acil frenleme. Yeni ön kamera sayesinde, Aktif Şerit Takip Asistanı da bir yenilik getiriyor. Aktif Şerit Takip Asistanı, istenmeyen şerit değişikliklerine müdahale ediyor. 

Yeni Mercedes Vito’nun standart donanımı içinde; Yorgunluk Asistanı, far asistanı, yağmur sensörlü hız sabitleyici, Çapraz Trafik Fonksiyonu ile Aktif Fren Asistanı, Kör Nokta Asistanı, Aktif Şerit Takip Asistanı, Geri Görüş Kamerası, kamera yardımı ve harita verilerini kullanarak hız sınırlarını algılayan ve bunları gösterge panelinde gösteren sürücüyü görsel ve sesli uyaran Akıllı Hız Asistanı, 360 derece kamera ile Yeni Sürüş Yardım Paketi ve Park Paketi gibi teknolojiler yer alıyor.


 
Yeni Vito’da daha fazla ek sistem Yeni Sürüş Yardım Paketi ile bir araya getiriliyor: Aktif Mesafe Asistanı DISTRONIC, sıkışık trafik dahil olmak üzere trafik durduğunda, aracı durdurabiliyor ve hareket halinde 3 saniye içinde aracı otomatik olarak hareket ettirerek özellikle yoğun bir günün ardından sürücüsünün üzerindeki yüke destek olabiliyor. 

Aktif Hız Sınırı Asistanı: Kamera ve navigasyon aracılığıyla hız sınırlarını algılayabiliyor ve bu uyarılar gösterge panelinde görüntüleyebiliyor. Algılanan hız sınırları otomatik olarak Aktif Mesafe Asistanı DISTRONIC tarafından alınıyor ve sürüşe dahil ediliyor. 

Aktif Direksiyon Asistanı: Sürücüyü aracı şeridin ortasında tutmada destekliyor. Bu sistem düz veya hafifçe kıvrımlı yollarda özellikle yardımcı oluyor. Sistem tanınan yol işaretlerini kullanıyor ve yol işaretleri algılandığında acil fren yapabiliyor. Trafik sıkışıklıklarında, sistem önündeki aracı takip edebiliyor.

Konforlu ve hızlı park için, 360 derece kamera ve yeni 3D ekran ile Park Paketi ilk kez sunuluyor. Otomatik şanzımanla birlikte, PARKTRONIC ile Aktif Park Asistanı, arka çapraz trafik uyarısı, yaya acil freni ve kalkış asistanını içeriyor. Römork çeki demiri ile birleştirildiğinde, Römork Manevra Asistanı da dahil oluyor. MBUX'a entegre edilerek, bir römork manevrası yapılırken sezgisel ve etkili destek sağlayabiliyor. Geri viteste stabilizasyon sağlamanın yanı sıra, 90 dereceye kadar köşe dönüşlerinde yönlendirme yapabiliyor. İstenen açı, MBUX merkezi ekranı aracılığıyla belirtilebiliyor.

Yeni Vito’da sunulan ve ticari araç kullanıcılarının hayatını kolaylaştıran dijital iç dikiz aynası da opsiyonel olarak sunulan teknolojiler arasında yer alıyor. 

Yeni Vito varyantlarında 2 litrelik OM 654 kodlu dört silindirli dizel motor, beş güç seviyesinde sunuluyor. Vito’da konfor unsurunu katlayan AIRMATIC hava süspansiyonu isteğe bağlı olarak tercih edilebiliyor. 

Yük taşıma ve çekiş özellikleri
İzin verilen toplam araç ağırlığı 2,8 ile 3,2 ton arasında olan Mercedes-Benz Vito, VIP transfer taşımacılığından yük taşımacılığına kadar geniş yelpazede orta segment ticari araç kullanıcılarına hitap ediyor. Türkiye’de özellikle Tourer modeliyle özel transfer ve lüks taksi taşımalarında yoğun olarak kullanılan Vito, üç farklı uzunluk ve iki farklı dingil mesafesiyle sunuluyor. Rakiplerinden sadece arka tekerlekten sunduğu çekişle ayrılan Vito, dört tekerlekten çekiş sistemlerini de opsiyon olarak sunuyor. 
1.354 kilograma kadar yük taşıma kapasitesine sahip olan Vito, yük taşımacılığına yönelik Panelvan, insan taşımasında Tourer veya her ikisini optimize eden çift kabinli Mixto versiyonlarıyla satılıyor. 

Mercedes-Benz Vito test sürüşünden notlar: 
136 beygir gücünden 237 beygir gücüne ve 330 Nm tork değerinden 500 Nm tork değerine çıkan 4 seviyede güç ve tork seçenekleriyle yeni Vito bu alanda sunduğu geniş yelpazeyle farklı iş kollarındaki kullanıcılarına uygun seçeneklerini sunuyor. Tork değerlerine ise 1500 devirin altında ulaşılıyor olması ise araç verimliliğine önemli ölçüde katkıda bulunuyor. 

Mercedes-Benz’in hafif ticari araçlardaki daha fazla premium anlayışıyla yenilenen Mercedes-Benz Vito, temel bir ticari aracın sahip olması gereken arkada geniş yük alanı kabinde bolca saklama alanı ve bağlantı ve şarj noktalarına sahip. Araç fonksiyon tuşları ve dokunmatik kontroller sürüş ergonomisine uygun olarak dağıtılmış ve aracın kabin içi tasarımında şık detaylar olarak kullanılmış. 

Markanın -yine Vito platformu üzerinde yükselen lüks modeli- V Class modelinden izler taşıyan, test aracımız olan Vito Tourer, Mercedes-Benz’în binek araçlarında kullanılan 9G Tronic otomatik şanzımana sahip aracımızdaki 2 litrelik dizel motorla çok iyi ve pürüzsüz bir uyumla çalışıyordu. Araçta kullanılmaya başlanan baldır destekli konfor koltuklar özellikle uzun bacaklara sahip sürücüler için önemli bir avantaj sağlıyor. 

Sessiz ve konforlu sürüşe sahip olan yeni Mercedes-Benz Vito’da platform değişmese de aracın modernleştirilmesinde önemli bir çaba harcanmış. Arkadan çekişe sahip olmanın da avantajını kullanan Mercedes mühendisleri, düşük dönüş yarı çapı manevra kabiliyeti yüksek olan bir araca imza atmışlar.

Elektrikli Vito
İçten yanmalı Vito ile birlikte markanın elektrikli versiyonu eVito da yenilendi. eVito Panelvan, maksimum 950 kilograma kadar taşıma kapasitesi ve 6,6 metreküpe kadar yük hacmi sunarak batarya aracın alt tabanında bulunduğu için tüm yükleme alanı kısıtlamasız olarak kullanılabiliyor. eVito Panelvan 3,2 ton ve eVito Tourer 3,5 ton maksimum toplam ağırlığa ulaşıyor. eVito Tourer, sekiz yolcuya kadar çeşitli oturma düzenleri sunuyor. Hem Panelvan hem de Tourer, iki gövde uzunluğunda (uzun ve ekstra uzun) sunuluyor. 

eVito Panelvan, 60 kWh bataryaya sahip. Elektrikli motoru 85 kW (116 hp) tepe çıkışa ve 70 kW (95 hp) sürekli çıkışa sahip. Elektrikli menzil 319 kilometreye kadar ulaşıyor. eVito Tourer'ın tepe çıkışı 150 kW (204 hp) ve sürekli çıkışı 70 kW (95 hp). Kullanılabilir kapasitesi 60 kWh veya 90 kWh olan iki batarya boyutu seçeneğine sahip. Daha büyük batarya ile donatıldığında, WLTP menzili 381 kilometreye kadar ulaşırken yeni elektrikli Sprinter’da olduğu gibi etkili reküperasyon ve termal yönetimin optimize edilmesi sayesinde gerçekleşiyor (eVito Tourer 90 kWh: birleşik enerji tüketimi: 28.6-25.9 kWh/100 km; birleşik CO₂ emisyonları: 0 g/km; CO₂-Sınıfı: A). 

Yeni eVito teknik olarak daha da geliştirilerek bataryadan gelen atık ısıya ek olarak elektrik motorundan gelen atık ısı da kullanılabiliyor. Bu, özellikle dış sıcaklıklar düşük olduğunda iç mekanın menzil tasarrufu sağlayan bir şekilde iklimlendirilmesini sağlıyor ve menzili artırıyor. 

Dört reküperasyon seviyesi manuel olarak seçilebiliyor (D-, D, D+, D++). Optimum enerji geri kazanımı ve özellikle verimli ve konforlu bir sürüş tarzı için sürücü ayrıca otomatik reküperasyon DAUTO'ya da geçebiliyor.

ECO Assist, sürücünün gaz pedalını ne zaman bırakması gerektiğini gösteriyor ve araç sonrasında uygun reküperasyon seviyesini seçiyor. Ek olarak, dört sürüş programı, maksimum konfor veya maksimum menzil arasında seçim yapmanıza yardımcı oluyor ve tüm sürüş programlarında maksimum iklim performansı sağlıyor: ‘Spor’a ek olarak, ‘Konfor’ güç ve torkun tam bir etkileşimini sunuyor. ‘Ekonomik’ program, daha büyük verimlilik için motor gücünü sınırlıyor. ‘Maksimum Menzil’ sürüş modunda, bunun daha da azaltıyor ve iklim kontrolü mümkün olan en yüksek menzil lehine ayarlıyor.
 

Editör: Akın Öcal