DB Schenker'i 14,8 Milyar Euro’ya Danimarkalı DSV Satın Alıyor DB Schenker'i 14,8 Milyar Euro’ya Danimarkalı DSV Satın Alıyor

Avrupa Ücretli Yol ve Altyapı Operatörleri Birliği’ne (ASECAP) Türkiye’den tam üye olarak kabul edilen ilk ve tek işletmeci olan ICA, ASECAP’ın her yıl düzenlediği ASECAP Days zirvesinin gelecek yıl Türkiye’de düzenleneceğini bir basın toplantısı ile duyurdu. Toplantıda ASECAP Genel Sekreteri Malika Seddi ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu’nun işletmecisi olan ICA Genel Müdürü Serhat Soğukpınar açıklamalarda bulundu.

Yabancıı plakalı araçlardan ücret  tahsil edilemiyor

Toplantıda açıklamalarda bulunan ICA Genel Müdürü Serhat Soğukpınar, Rusya-Ukrayna savaşının çıkmasıyla yabancı plakalı TIR’ların kuzey koridoru yerine Türkiye’den geçen orta koridorun yoğun bir şekilde kullanmaya başladığına dikkat çekti. Köprüde yabancı plakalı ağır ticari araç trafiğinin 8-9 ay gibi bir süre içinde yüzde 32 arttığına dikkat çeken Soğukpınar, bu araçlardan geçiş ücretlerinin toplanmasında önemli sıkıntılar yaşandığını vurguladı. Avrupa için de önemli bir sorun haline gelen ücret toplanması için görüşmelerin devam ettiğini kaydeden Soğukpınar sınırda tahsilatla ilgili devletin bir çalışma yaptığını ancak bu durumun özel otoyolları kapsamadığını açıkladı. 
Özellikle “free flow” olarak adlandırılan bariyersiz geçişte tahsilat oranının sadece yüzde 3’te kaldığına işaret eden Soğukpınar, bu durumun haksız rekabete yol açtığını da sözlerine ekledi. 

ICA Genel Müdürü Serhat Soğukpınar konuşmasında, “ASECAP Avrupa’daki özel otoyol işletmecilerini buluşturan çok önemli ve değerli bir uluslararası platform niteliği taşıyor. Biz de ICA olarak hem ülkemizi hem de sektörümüzü ASECAP bünyesinde en iyi şekilde temsil etmek için çalışıyoruz. Bu amaçla özel otoyol işletmecileri arasında ‘sürdürülebilirlik raporu’ yayınlanan ilk şirket olduk. 
Düzenli aralıklarla yayınladığımız sürdürülebilirlik raporlarımızın yanı sıra, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile geliştirdiğimiz ve İstanbul Boğazı’nı gemi kaynaklı kirlilikten koruyan, İstanbul Boğazı Deniz Kirliliği Tespit projemiz Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun düzenlediği ‘Ortak Yarınlar’ Ödülleri’nde ‘Yeşil Dönüşüm’ kategorisinde birinci oldu. Ayrıca İTÜ ile sürdürülebilirlik alanında yeni projeler geliştirmek için iş birliği anlaşması imzaladık. Altyapı işletmecileri için önem arz eden sürdürülebilirlik konusundaki adımlarımız, ASECAP DAYS 2023’ün Türkiye’de düzenlenmesi için gerekli altyapıyı oluşturuyor. Cumhuriyetimizin 100. yılında, Avrupalı sektör temsilcileri İstanbul’da buluşacak ve özel otoyol işletmeciliği sektörünün geleceği ülkemizde konuşulacak” şeklinde konuştu.  

ASECAP Genel Sekreteri Malika Seddi, ise karbonsuzlaşma gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu. Bu süreçte otoyol işletmelerinin de elektrikli araçlar için şarj altyapısı ve ağır ticari araçlar için hidrojen altyapısı kurma çalışmalarına katılacağını aktaran Seddi sözlerine şöyle devam etti: “COVID-19 pandemisi ve ardından gelen Ukrayna’nın işgaline rağmen dünya, ortaya konulan karbonsuzlaşma hedefinden vazgeçmeyeceğini gösterdi. Avrupa Birliği ülkeleri, birliğin ortaya koyduğu 2050 hedeflerini gerçekleştirmek için alternatif yakıt sistemlerinden, yeni regülasyonlara, değişimin gerektiği tüm alanlarda çalışmalarını sürdürüyor. Sıfır karbon hedefinin bir diğer önemli başlığını ise ‘ulaşım’ oluşturuyor. Alternatif yakıt teknolojilerinden ve yeni toplu taşıma uygulamalarından bahsediyoruz. Tüm bu çözümlerin gerçekleştirilebilmesi için ise altyapı projelerimizin ‘gelecek araçlara ve çözümlere’ uygun olması gerekiyor. ASECAP burada, karbonsuzlaşma hedefi için köprü, tünel ve otoyol işletmecilerinin neler yapması gerektiğini belirliyor, başarılı örnekleri paylaşarak bilginin yayılmasını sağlıyor ve karşılaşılacak sorunlar üzerine tüm paydaşlarla ortak çalışmalar yürüterek bugünden geleceği tasarlamaya çalışıyor” ifadelerini kullandı. 

ASECAP hakkında 

1973 yılında kurulan ASECAP, Avrupa Birliği içerisinde özel otoyol işletmeciliği, ücret toplama, bakım ve onarımla ilgili düzenlemelerin oluşturulmasında ve geliştirilmesinde referans kuruluş işlevi üstleniyor. ASECAP’ta her ülkeden sadece bir asıl üye olmak üzere toplam 22 ülkeden otoyol, köprü ve tünel işleticisi firmalar yer alıyor. ASECAP üyeleri günümüzde toplam 80 bin kilometreden uzun otoyol, köprü ve tünelin işletme sorumluluğunu üstleniyor ve bu ulaşım ağı, Trans- Avrupa Karayolu Ağının da (TEM) büyük bölümünü oluşturuyor.

Editör: Akın Öcal