Türkiye’de üretilen ve AB ülkeleri başta olmak üzere yurt dışına ihracatı yapılan jantların testleri TÜV Austria Mobility laboratuvarında gerçekleştirilecek.  Daha önce test ve sertifikalandırma işlemleri için yurt dışına gönderilen jantların testlerinin Türkiye’de yapılmasıyla ihracat süreçlerinin kolaylaşması bekleniyor. 

TÜV Austria Mobility tarafından hizmete sunulan Türkiye’nin ilk Jant Laboratuvarı’nın açılışına TÜV Austria Mobility yöneticileri, otomotiv sektörü üreticileri, sektör dernekleri, kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı. 
 TÜV Austria Mobility Jant Laboratuvarı’nın açılış konuşmasını TÜV Austria Mobility Genel Müdürü Zehra Doğan gerçekleştirdi. 

Allison Ventures İnovasyonu Yatırımla Destekleyecek Allison Ventures İnovasyonu Yatırımla Destekleyecek


Yaklaşık 6 milyon TL’lik bir yatırım ile açılışı gerçekleştirilen TÜV Austria Mobility Jant Laboratuvarı’nın Avrupa Birliği yetkili otoriteler ve Türkiye Sanayi ve Teknloji  Bakanlığı onaylı ve  bir akredite kuruluş olduğunun altını çizen Zehra Doğan, “Yetkilendirilmiş ve akreditasyon süreçlerini tamamlamış bir grup olarak tüm homologasyon süreçlerini yönetme konusunda 20 yılı aşkın engin tecrübeye sahibiz. Yılda 25 milyon adete yakın üretim gerçekleştiren ve bu üretimin yüzde 75 civarını ihracata yönlendiren araç jant üreticilerini TÜV Austria’nın jant alanındaki yüksek bilgi birikimi ile sizlere hizmet vermek için buluşturduk” dedi. 
Doğan, yeni yatırımlar yapılacağını söyleyerek, “Türkiye’de bu zamana kadar üretilen birçok ürünün Avrupa Birliği gibi dış pazarlarda hak etmiş olduğu büyüklüğe ulaşamamasının nedenlerinden biri de belgelendirme süreçlerindeki yaşanan zaman ve maliyet kaybı. Türkiye’de üretim yapan jant firmalarının test ve belgelendirme maliyetleri toplam 2 milyon Euro seviyesinde. Jant laboratuvarımızla ilave yapacağımız Ar-Ge çalışmaları ve yeni yatırım planlarımız ile önümüzdeki 2 yıl içerisinde yurt dışına aktarılan bu kaynağın ülkemizde kalmasını hedeflemekteyiz” diye konuştu.
Doğan ayrıca, Türkiye’de ilk kez açılan jant laboratuvarı ile üreticilerin üretim süreçlerinin hızlanmasının yanı sıra, ürün devreye alma süreçlerinin de en aza inerek test maliyetlerinde 2 kata yakın bir tasarruf sağlanacağına da belirtti. Doğan sözlerine şöyle devam etti: “Bugün elektrikli araçların da homologasyon süreçlerine hızlıca uyum sağlayarak hizmet verebilir duruma geldik. Elektrikli araçların sektöre getirmiş olduğu komponent ve diğer gereksinimleri çok yakından takip ederek son 10 yılda Pazar payını çok büyü bir oranda artıran ve önümüzdeki yıllarda çok daha büyük yol kat edecek bu pazarda üreticilerin belgelendirme ihtiyaçlarını gidermeleri ve çağa ayak uydurmaları için çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz” dedi. 
 

Editör: Akın Öcal