Yeni Mercedes-Benz Elektrikli Sprinter Tanıtıldı Yeni Mercedes-Benz Elektrikli Sprinter Tanıtıldı

Covid-19 pandemisinin artçı etkileriyle mücadele eden küresel otomotiv endüstrisi, gelişen teknolojilerle bu dönemden kurtulmaya çalışıyor. KPMG'nin yayınladığı “Otomotiv Sektöründe Gelişen Teknolojiler” raporu bu sürece ışık tutuyor. 
Yaşanan daralmayla 2021 yılına ait küresel yolcu ve hafif ticari araç üretim adedi yaklaşık 76,9 milyon iken 2022 yılının ilk 6 aylık dönemdeki yıl sonu üretim öngörüleri yaklaşık 81,5 milyon oldu. Otomotiv üretimin 2025 yılında ise pandemi öncesi dönemi yaklaşık yüzde 10 oranında geçeceği öngörülüyor.
Türkiye'de ise pazarda yaşanan araç, akaryakıt maliyetlerindeki artış ve Türkiye’nin ana otomotiv pazarı Avrupa'daki daralma satışları olumsuz etkiliyor. 
Avrupa’daki daralmayı Çin’deki artış dengeledi
Küresel otomotiv üretimi pandemiyle yüzde 16 oranlarına varan ölçüde daralırken ham madde fiyatlarındaki artış, devletler tarafından emisyon kriterlerindeki regülasyon sıkılaştırmaları, çip arzının eksikliği gibi faktörler sürece damga vuruyor. Buna rağmen otomotiv üretimi; 2022 yılında 2020 ve 2021 senelerine göre daha olumlu ilerlerken sektörün henüz pandemi öncesi dönemindeki seyrine dönmediği gözlemleniyor. 2022 Haziran itibarıyla satış rakamları Avrupa'da 1996'dan beri en düşük seviyesinde iken 2022 yılındaki olumlu seyir özellikle Çin'deki üretim artışı nedeniyle gerçekleşti.
Geçtiğimiz dönemde Çin, ABD, Avrupa Birliği ve diğer birçok ülke 2050 yılına kadar karbon emisyonlarında net sıfır olma hedeflerini açıkladı. Avrupa Parlamentosu bu yıl, 2035 ve sonrası için benzinli ve dizel araç satışlarının satışının yasaklanacağını bildirirken otomotiv sektörünün karbondioksit salınımına yönelik halihazırda yapılan çalışmaların yanında daha fazla teknolojik geliştirmeler ve yenilemeler yapmak durumunda bırakacağı öngörülüyor. 
KPGM raporunda başta elektrifikasyon olmak üzere batarya teknolojisi, 3D baskı, yapay zeka ve sektördeki dönüşüm trendlerine dikkat çekiliyor. 

Editör: Akın Öcal