Nissan’ın elektrikli tahrik sisteminin merkeze alınarak içten yanmalı bir motorun, bataryayı elektrik üreterek desteklediği e-POWER teknolojisine sahip Nissan X-Trail ve Qashqai modellerini Türkiye pazarına sunmaya başladı.  Elektriğin Yeni Yolculuğu ismi verilen organizasyonda markanın Avrupa’da müşterilerine sunmaya başladığı hafif ticari modeli Townstar EV ve tamamen elektrikli araçların geleceğine dair en büyük ipuçlarının yer aldığı elektrikli modeli Ariya’nın da ilk gösterimi gerçekleştirildi. 
Global olarak Nissan Ambition 2030 stratejisi çerçevesinde gelecek 5 yılda elektrikli teknolojiler için 2 trilyon yen değerinde yatırım yapacağını kaydeden marka yöneticileri, Avrupa’nın yüzde 60-70 Türkiye’nin de yüzde 55 civarında elektrikli araçlara dönmesinin tahmin edildiğini açıkladılar. 
Nissan, Renault ve Mitsubishi’den oluşan İttifak’ının (Alliance) bu süreçte teknoloji paylaşımı yaptığını kaydeden Nissan Türkiye Genel Müdürü Charbel Abi Ghanem, 2028 yılında katı hal batarya teknolojisinin devreye alınmasının ise asıl dönüşümün köşe taşı olacağını açıkladı. Daha ekonomik olmakla birlikte daha hızlı şarj ve daha uzun menzil sağlayacak bu teknolojiyle birlikte bütün modellerinin tamamen elektrikli olacağını vurguladı. 

Iveco’nun Vizyonunda Alternatif Enerji ve İş Birlikleri Var Iveco’nun Vizyonunda Alternatif Enerji ve İş Birlikleri Var


Ghanem: “Şarj altyapısının tamamlanması elektrikli araç satışlarını arttıracak”
Nissan Türkiye’nin yapısal bir değişiklikle artık Nissan Avrupa organizasyonun bir parçası haline geldiğini de sözlerine ekleyen Charbel Abi Ghanem, Türkiye’nin araç satışlarında Avrupa’da ilk beşte yer almasını beklediklerini de kaydetti. 2022 yılında hibrit türevi araç satışlarının toplam satışlardan aldığı payın yüzde 10’a ulaştı bilgisini de veren Ghanem, Türkiye’de 2-3 yıl içinde şarj alt yapısının büyük ölçüde tamamlanmasıyla elektrikli araçlara geçişte hızlı bir büyümenin yaşanmasının beklendiğini de sözlerine ekledi. 
Sağladığı elektrikli güç ve sürüş dinamikleriyle hibrit modellerden farklılaşan Nissan’a özgü e-POWER teknolojimize güvendiklerini kaydeden Ghanem, dışarıdan şarj etmeye gerek kalmayan kablosuz elektrikli modelimiz e-POWER ile pazarın ve tüketicilerin ihtiyaçlarını karşılayacak bir değer yarattığımız için gururluyuz. Türkiye’de 180 bin üzeri satış ile son 10 yılın en çok satan SUV markasıyız. Yarattığı güçlü algı ve DNA’sına sadık kalarak müşterilerimizin beklenti ve ihtiyaçlarını karşılayacak modellerimiz ile marka bağlılığımızı artırarak devam edeceğiz” dedi.
Nissan’ın C-SUV segmentini yaratan modeli Qashqai’nin e-POWER teknolojili modeli 1.171.600 TL’den başlayan fiyatlarla, tamamen yeni ve e-POWER teknolojisine sahip X-Trail ise 1.674.400 TL’den başlayan fiyatları ile Nissan yetkili satıcılarındaki yerini alacağı kaydedildi.


e-POWER sistemi nasıl çalışıyor? 
e-POWER sistemi ile içten yanmalı motorun optimum sıkıştırma oranı ile çalışması sağlanırken geleneksel benzinli motorlara göre daha düşük yakıt tüketimi ve CO2 emisyonu değerleriyle dikkat çekiyor. 
e-POWER sistemi ile jeneratör ünitesinde bulunan 1.5 litrelik içten yanmalı motor, yalnızca elektrik üretmek için kullanılıyor. Burada üretilen enerji invertör aracılığı ile bataryaya ve elektrik motoruna iletiliyor. Gaz pedalı hareket ihtiyacını elektrik motorundan aldığı için anlık performans üst düzeye çıkıyor. Ayrıca yavaşlama ve frenleme anında geri kazanılan kinetik enerji, yeniden kullanılmak üzere bataryaya yönlendiriliyor. e-POWER sisteminin gaz pedalına gösterdiği anlık tepki, tüm sürüş koşullarında benzersiz ve heyecan verici bir deneyim sunuyor.  
e-Pedal 
Sürüş süresinin yüzde 70'inin şehir içinde geçirildiğini düşünerek Nissan, “e-Pedal” olarak adlandırdığı yeni bir sürüş deneyimi geliştirdi. e-Pedal, sürücülerin yalnızca gaz pedalını kullanarak hızlanmasına ve yavaşlayabilmesine olanak tanıyor.
Yeni Nissan Qashqai e-POWER ve Nissan X-Trail e-POWER’da yer alan bu donanım, sürücünün ayağını gaz ve fren arasında sık sık hareket ettirdiği dur-kalk şehir içi sürüşün tekrarlayan yükünü ortadan kaldırmak için tasarlandı. 
Sistem önce orta konsoldaki düğme ile etkinleştiriliyor ve devreye girdiğinde gaz pedalı her zamanki gibi hızlanmayı sağlıyor. Gaz pedalının bırakılmasından sonra, e-Pedal fren lambalarını yakmaya yetecek kadar 0,2 g kuvvet ile frenliyor ve tam durma yerine yakın "oldukça yavaş" bir hıza indiriyor. Bu da düşük hızda park etme manevralarının mümkün olduğunca yumuşak olmasını sağlıyor. 


Nissan X-Trail
2001’de piyasaya sürülmesinin ardından bugüne kadarki üç nesliyle 7 milyon adede yakın satılan Nissan X-Trail dünyanın en popüler aile araçlarından biri. Nissan X-Trail, sezgisel teknolojisi ile SUV stiline ek olarak esnek kullanım ve dört tekerlekten çekiş özelliklerine sahip gelişmiş bir güç aktarma organına sahip. Yeni X-Trail, hem beş hem de yedi koltuklu konfigürasyon seçenekleri sunuyor.
Yeni Alliance CMF-C platformunda üretilen X-Trail, ön ve arkada bulunan çift motoruyla gelişmiş elektrikli dört tekerlekten çekiş güç aktarma organıyla elektrikli SUV modellerinin nasıl olacağına dair ipuçlarını da barındırıyor. 
Yeni X-Trail, Nissan'ın Avrupa ürün gamındaki, yenilikçi e‑POWER sürüş sistemi ile donatılan ikinci modeli olacak. 
Yeni X-Trail'in e-POWER sistemi; yüksek çıkışlı bir batarya, jeneratör ünitesi, invertör ve 150 kW ön elektrik motoru ile entegre güç aktarma sisteminden oluşuyor. 
Yüzde 100 elektrikli motor tahriki sayesinde, içten yanmalı motorlarda veya geleneksel hibritlerde olduğu gibi gecikmeye neden olmayarak bu alanda özel konuma yerleşiyor. Elektrikli motorun anında tepki verdiği, yüksek tork değerleriyle çevik bir şekilde hızlanmayı sağladığı için sollama esnasında veya otoyolda giderken araba kullanmayı daha kolay ve daha güvenli hale getiriyor.  
e-4ORCE
Nissan'ın elektrikli güç aktarma organları ile çalışmak üzere tasarlanmış yeni bir dört tekerlekten çekiş sistemi de Yeni X-Trail ile tanıtıldı. Nissan'ın en gelişmiş dört çeker teknolojisi e-4ORCE ile iki ayrı elektrik motoru toplamda 157 kW (213 PS) güç üretiyor. Böylece X-Trail 0-100 km/s hızlanmasını 7 saniyede tamamlıyor. Güçlü çift e-motor sisteminin mekanik bir dört çeker sisteme kıyasla arka tork tepkisi 10.000 kat daha hızlı. Buna ek olarak, sabit tork dağılımı ve mükemmele yakın ağırlık dengesi, güvenli yol tutuşuna ve sürüş konforuna katkıda bulunarak güçlü ancak yumuşak bir sürüş deneyimi sağlıyor.
e-4ORCE, güç çıkışını ve frenleme performansını her bir tekerlek için özel olarak yöneterek bu sayede yumuşaklık ve dengeyi koruyor, sürüş stilini veya girdisini değiştirmeye asla gerek olmadan neredeyse her türlü yol yüzeyinde ana hatta kalarak sürücünün daha güvende hissetmesini sağlıyor. Örneğin, karla kaplı yollarda viraj alırken araç, ultra yüksek hassasiyetli motor, tork dağılımı ve fren kontrolü sayesinde sürücünün kalmak istediği hatta kalabiliyor. 
Sistem, ön ve arka tork dağılımını optimize etmenin yanı sıra, her dört tekerin viraj alma kuvvetini en üst seviyeye çıkarmak için her birine bağımsız fren kontrolü uyguluyor. 
Hafif hibrit ICE versiyonlu X-Trail
X-Trail'in e-POWER donanımlı versiyonu yanı sıra 1.5 litrelik değişken sıkıştırma oranı ile tekerleklere geleneksel tarzda güç sağlayan turbo şarjlı modeli de satışa sunulacak. 
120 kW (163PS) ve 300 Nm tork üreten, tekerleklere gücü Xtronic kademeli sürekli değişken CVT şanzıman ile aktarılacak olan bu versiyon, sadece iki tekerlekten çekişli modeli ile piyasaya sürülecek. 
Güç aktarma sistemi ayrıca, 12V hafif hibrit teknolojisi ile donatıldı. Sistem, hem yakıt ekonomisi sağlayan hem de CO2 çıkışını azaltan tork desteği, uzatılmış rölantide durma, hızlı yeniden başlatma ve boşta durma özelliklerine sahip.


Qashqai e-POWER
Nissan Qashqai’nin üçüncü nesli de e-POWER teknolojisi ile Türkiye’de satışa sunuldu. e-POWER teknolojisine sahip Nissan Qashqai e-POWER, değişken sıkıştırma oranlı 1.5 litrelik, 4X2, üç silindirli turbo şarjlı 156 hp benzinli motora sahip. e-POWER, jeneratör ünitesi, invertör ve 140 kW güç üreten elektrik motoru ile tamamlanan yüksek çıkışlı bir bataryadan oluşuyor. Jeneratör ünitesinde bulunan benzinli motor, sürüş senaryosuna göre invertör aracılığıyla yüksek voltaj bataryasına, elektrik motoruna veya aynı anda her ikisine de enerji üretiyor.  
Nissan’ın, uzun vadeli vizyonu olan “Ambition 2030'u” gerçekleştirmede bir sonraki adımı işaret eden bu iki model; Nissan'ın Avrupa'daki yüzde 75'lik konsolide satış planını ve 2026 mali yılına kadar elektriklendirilme hedefini destekliyor.
 

Editör: Akın Öcal