DFDS Türkiye’de Uluslararası Taşımacılık İşine Giriyor DFDS Türkiye’de Uluslararası Taşımacılık İşine Giriyor

DHL ve NYU Stern İşletme Fakültesi, 2021 yılı  DHL Global Bağlılık Endeksi’ni yayınladı. 10’uncu yıl özel raporu, uluslararası ticaret, sermaye, bilgi ve insan akışlarını analiz ederek pandeminin küreselleşme üzerindeki etkisi hakkında yeni bir perspektif sunuyor. Akış türüne göre değişen farklı eğilimler olsa da DHL Global Bağlılık Endeksi toplamda 2020’de çok mütevazı ölçüde azaldı ve 2021’de de yükseliş yolunda.

DHL Express CEO’su John Pearson raporu şöyle değerlendirdi: “Pek çokları global krizin küreselleşmenin ilerleyişini tehlikeye atacağından korkuyordu. Biz yıllardır dünya çapındaki çok çeşitli uluslararası akışları analiz ediyoruz ve 1,5 yıllık pandemi sürecinin ardından artık şunu rahatlıkla söyleyebiliriz: Pandemi, küreselleşmenin çökmesine yol açmadı. 2020’de ilk etapta yaşanan düşüşlerden sonra DHL Global Bağlılık Endeksi bu yıl yeniden yükselişe geçti bile. Ticaret, dünyanın dört bir yanında ülkeler açısından bir can simidi oldu ve DHL Express de aşı dağıtımından e-ticarete kadar çeşitli alanlarda kilit rol oynadı.”

Pandeminin başlarında ciddi bir düşüş yaşadıktan sonra mal ticareti, 2020’nin sonuna gelinmeden pandemi öncesi seviyesinin üzerine çıktı. Küresel mal ticareti, 2021’de yeni rekorlar kırdı. Doğrudan yabancı yatırım akışları 2020’de ticaretten daha fazla küçüldü ancak 2021’de tam anlamıyla toparlanma yolundalar. Uluslararası veri akışları, 2020’de kişiler arası etkileşim çevrimiçi dünyaya taşınınca hızla arttı ama bu, bilgi akışlarının küreselleşmesinde daha uzun vadeli bir yavaşlamaya neden olmadı. Son olarak uluslararası insan akışları pandemiden en ağır şekilde etkilendi ve yavaş bir toparlanma sürecinde. Uluslararası seyahatler 2020’de yüzde 73 düştü ancak 2021’in ortalarından itibaren başlayan bir toparlanma hissediliyor.

Editör: TE Bilişim