Almanya Wörth’te bulunan Mercedes-Benz fabrikasında ilk seri üretim tamamen elektrikli eActros DB Schenker’e şirketin Leipzig bölgesinde paletli gönderileri taşıma faaliyetleri için teslim edildi. İlk seri üretim aracın teslim töreninde Mercedes-Benz Trucks CEO'su Karin Rådström, dağıtım taşımacılığı için kullanılacak olan eActros 300’ü DB Schenker’e teslim eden isim olurken araç, DB Schenker Avrupa Kara Taşımacılığından Sorumlu Başkan Yardımcısı Cyrille Bonjean ve DB Schenker Ağ ve Hat Taşıma Yönetiminden Sorumlu Bakan Yardımcısı Wolfgang Janda tarafından teslim alındı.

Aerodinamik kutu kasalı olarak müşteriye sunulan elektrikli iki dingilli bir araç olarak yapılandırıldı. İzin verilen toplam ağırlığı 19 ton olan eActros, federal fon için onaylanmasının ardından teslim edildi. DB Schenker, "eActros inovasyon filosunun" bir parçası olarak eActros'un bir prototipi ile uzun bir süre deneyim kazanmıştı.

400 kilometreye ulaşan menzil

eActros, her biri 112 kWh kurulu kapasiteye ve yaklaşık 97 kWh kullanılabilir kapasiteye sahip üç (eActros 300) veya dört pil paketinden (eActros 400) oluşuyor. Dört pil takımıyla donatılmış eActros 400, isminden anlaşılabileceği üzere 400 kilometreye kadar bir menzil sunuyor. Elektrikli kamyonun teknolojik kalbi, iki entegre elektrik motoruna ve iki vitesli şanzımana sahip rijit bir elektrikli akslı tahrik ünitesinden oluşuyor. İki sıvı soğutmalı motor, 330 kW’lık sürekli güç çıkışı sağlarken en yük 400 kW güç sağlıyor. Öngörülü sürüşlerde geri kazanım sayesinde elektrik enerjisi geri kazanılabiliyor. Frenleme ile geri kazanılan enerji, eActros'un bataryalarını geri besliyor ve ardından tekrar araca güç sağlamak için kullanılabiliyor. eActros 160 kW'a kadar şarj edilebilir. 400A şarj akımına sahip geleneksel bir DC hızlı şarj istasyonunda, üç pil paketinin yüzde 20 kapasiteden yüzde 80'e kadar şarj olması bir saatten biraz fazla sürüyor.

Elektrikli kamyonun yüksek verimliliğe sahip iki entegre elektrik motoru yüksek başlangıç ​​torku ile sabit güç dağıtımı sağlıyor. Elektrik motorları ve iki vitesli şanzıman tarafından anında sağlanan tork, güçlü hızlanma, yüksek sürüş konforu ve geleneksel dizel motorlu bir kamyondan daha rahat, daha düşük stresli kullanım sağlayan sürüş dinamikleri sunuyor. Bu özelliklere ek olarak, düşük ağırlık merkezi viraj almayı iyileştiriyor. İç gürültü seviyesinin 10 dB düşürülmesi ise algılanabilir gürültü seviyesinin yarı yarıya azalması ve tam yüklüyken bile sürücü konforunun artması anlamına geliyor. Düşük gürültü seviyesi sayesinde gece teslimatları ses sınırlaması olan alanlarda da mümkün olabiliyor. Ayrıca dizel bir kamyonun aksine, titreşimin önemli ölçüde azaldığı vurgulanıyor.

TEMSA Teknofest’te Mikromobilite Araçlarını Tanıtacak TEMSA Teknofest’te Mikromobilite Araçlarını Tanıtacak

Editör: Akın Öcal