Üretimi Ford Otosan’ın Romanya’daki Craiova fabrikasında devam eden Transit Courier ile Tourneo Courier’in Türkiye ve Avrupa’daki müşteri teslimatları başladı. İspanya’da düzenlenen Türk ve Avrupalı gazetecilerin katıldığı basın organizasyonunda 2024 yılı içinde modeli elektrikli versiyonu E-Transit’in de siparişlere açılacağı kaydedildi. 

Ford Otosan’ın mühendislik ve üretim sorumluluğunu üstlendiği yeni Ford Transit Courier, yüzde 25 daha fazla yük hacmiyle bir üst segmente yaklaşırken pratik çözümleri ve yüksek güvenlik ve sürüş destek sistemleriyle de dikkat çekiyor. 

Euro NCAP’te Platin seviyesinde ilk ticari araç 
Yeni Transit Courier kapsamlı sürücü destek teknolojileriyle, Avrupa Araç Değerlendirme Kuruluşu (Euro NCAP) tarafından gerçekleştirilen son güvenlik testlerinde elde ettiği yüzde 93'lük rekor dereceyle platin ödüle layık görülen ilk hafif ticari araç konumunda bulunuyor. 

Ford’un bağlantılı araç teknolojileri ile yeni nesil Courier fabrika çıkışlı bağlantılı olarak müşterilere sunuluyor ve bağlı modemi sayesinde birçok bağlantılı araç teknolojilerini de barındırıyor. FordPass uygulamasıyla, yeni Courier nerede olursa olsun araçla bağlantıda kalmak, uzaktan aracı kontrol etmek ve araca dair güncel bilgilere erişmek mümkün. Telematik hizmetlerinin Türk filo müşterileri için hazır edilmesi için de çalışmaların hızla devam ettiği kaydedilirken, Courier uzaktan araç kilitlerini açma, kilitleme ve uzaktan start/stop gibi ileri özelliklerle donatılıyor. Bağlanabilirlik özellikleri sayesinde araç konumu, depo doluluk oranı, lastik basıncı, güncel kilometre bilgisi ve motor yağı kalan ömür bilgisi gibi verilere FordPass uygulaması üzerinden erişilebiliyor.

Yüzde 25 daha fazla hacim
Aracın ön tarafında cesur ve sağlam SUV tarz dikkat çekerken yük alanın da yer aldığı arkada hacmin verimli olarak kullanılmasını sağlayan kutu tasarım öne çıkıyor. 
Transit Courier van modelinde yük alanının uzunluğu 181 mm artırılarak 1.802 mm’ye ulaşırken açılı amortisörleri de içeren yeni arka süspansiyon, teker kemerleri arasındaki yük genişliğini 1.220 mm’ye çıkarıyor. Böylece araç bu artışlarla iki Euro palet taşıyabiliyor. Toplam yük hacminin 2,9 m olması önceki modele göre yüzde 25 artış anlamına geliyor. Müşterilerin uzun eşyaları taşımasına fırsat veren ve sürücü kabinine uzanan ek alanla birlikte aracın yükleme uzunluğu 2.600 mm’ye ulaşıyor. 
Tüm panel vanlarda standart olarak 180 derece açılabilen 60/40arka kargo kapıları ve altı adet bağlama noktası bulunuyor. 

Yeni nesil Transit Courier’in toplam uzunluğu 180 mm artarak 4337 mm’ye çıkarken, aracın genişliği de 27 mm artarak 1791 mm’ye ulaşıyor. Yeni nesil Ford Courier’le birlikte aracın yüksekliğinde de önemli bir artış yaşanıyor. 1747 mm yüksekliğindeki eski Courier’e göre 80 mm’lik artışla yeni Courier yüksekliği 1827 mm’ye çıkıyor. 
Yeni Courier’in dingil mesafesinde 203 mm’lik artışla önemli bir artış yaşanıyor ve 2692 mm’ye ulaşılıyor.

Büyüyen ölçülerle birlikte aracın yükleme hacminin yanı sıra Yeni Courier’in taşıma kapasitesi de 845 kilo maksimum taşıma kapasitesine ulaşıyor. Bu artışı daha iyi anlamak için aracın önceki neslinde taşıma kapasitesinin 582 kg olduğunu da hatırlatmak lazım. 
Yeni Courier’in dizel versiyonunda çekme kapasitesi 1100 kg, benzinli versiyonlarında ise 1000 kg. 

Peugeot Yenilenen Ticarilerini Türkiye’de Satışa Sundu Peugeot Yenilenen Ticarilerini Türkiye’de Satışa Sundu

Yeni Transit Courier’de dijital panel ve SYNC 4 bağlantı sistemine sahip sekiz inçlik merkezi dokunmatik ekran içeren bir “digiboard” gösterge paneli bulunuyor. Kablosuz Android Auto ve Apple CarPlay uyumluluğu standart olarak sunuluyor.

Standart olarak sağlanan bağlı modemle desteklenen “onboard” bağlantı sayesinde araç Ford Pro ekosistemiyle sürekli bağlantıda kalabiliyor. Zaman içinde aracın yetkinliklerini geliştirebilen kablosuz yazılım güncellemeleri de bu bağlantı özelliğinin yardımıyla servise gitmeye gerek kalmadan yapılabiliyor. 

Tüm Transit Courier araçlarda akıllı telefonlarına sürekli erişmesi gereken sürücüler için ön panelde entegre bir telefon tutucu kanat bulunuyor. Böylece telefon tutucuları vantuzla ön cama veya havalandırma açıklıklarına takmaya gerek kalmadan cihazlar güvenli ve görünür bir yerde tutulabiliyor.

Yeni kabin içi saklama çözümleri günlük çalışma için gerekli evrak, cihaz ve kabloları düzenli tutmayı sağlıyor. Sürücüler dijital panelin arkasındaki ve torpido gözünün üstündeki açık bölmelere ve orta konsoldaki tablet veya A4 dosyaların sığdırılabildiği saklama alanına kolayca erişebiliyor. Kapılardaki cepler bir ayraç ve 1,5 litreye kadar şişelerin konabildiği bir yuva içeriyor. 

Courier ilk defa otomatik

Yeni Transit Courier gücünü markanın binek araçlarından tanıdığımız 1,0 litre EcoBoost benzinli motorunun 100 PS ve 125 PS’lik bir versiyonundan alıyor. 
EcoBoost motor altı vitesli manuel şanzıman veya çoğunlukla dur-kalk trafikte araç kullanan müşterileri desteklemek için yeni yedi vitesli çift kavramalı şanzımanla birlikte sunuluyor. Bu otomatik şanzımanla Ford’un en küçük ticari aracı Transit Courier ilk defa otomatik şanzımana kavuşuyor. 
Daha önceki versiyonda Türkiye’de yoğun olarak tercih edilen 100 PS 1,5 litre EcoBlue dizel motor seçeneği de yeni nesil Courier ile sunulmaya devam ediliyor. Ancak bu motor sadece altı vitesli manuel şanzımanla sunuluyor. 

Yeni Ford Tourneo Courier
Courier’in bireysel ve iş kullanımını optimize eden koltuklu versiyonu Yeni Tourneo Courier’de SUV görünüm öne çıkarken iç mekanda hem yolcular hem bagaj için daha fazla hacim dikkat çekiyor. 

Bagaj hacmi yüzde 44 artan Yeni Ford Tourneo Courier’de bagajı temiz tutmak veya evcil hayvanlarına yer bırakmak isteyen araç sahipleri, çamurlu veya sabit olmayan yükleri için yan panellerde yer alan yeni bölmeleri kullanabiliyor. Tourneo Courier, arka koltukları yatırıldığında 2.162 litreye kadar bagaj hacmiyle daha büyük eşyalar için geniş bir alan sunuyor.

Önceki modele göre daha fazla baş ve omuz mesafesi sunan üç koltuklu bir arka sıra koltukla sunulan Tourneo Courier’da 60/40 oranında bölünmüş koltuklar katlanıp yatırılarak 1,4 metreye kadar uzunluktaki eşyaların taşınmasına yardımcı oluyor. 

Çoklu aktivite aracı olarak tanıtılan Tourneo Courier Active’in koltuk döşemesinin bir kısmında kullanılan yumuşak kumaşın kolayca temizlendiği, ıslak giysilerden etkilenmediği ve kışın temas edildiğinde soğuk hissettirmediği kaydediliyor. 

Ford’un en yeni kompakt araç platformunun sağladığı teknolojik özelliklerden ve ileri yetkinliklerden yararlanan Tourneo Courier, standart olarak Şerit Takip Sistemi, Çarpışma Uyarı Asistanı, Akıllı Hız Asistanı, Trafik Tabelası Tanıma, Sürücü Uyarısı, Hız Kontrolü gibi çeşitli gelişmiş sürücü destek sistemleriyle sunuluyor: 

Müşteriler seriye ve seçeneklere bağlı olarak Kör Nokta Uyarı Sistemi, Gelişmiş Çarpışma Önleme Yardımcısı, Adaptif Hız Kontrol Sistemi (Otomatik şanzımanda Dur-Kalk özelliği ile), Manevra Destek Sistemi gibi özelliklerden de yararlanabiliyorlar. 

Yeni sürücü destek özelliklerinin yanı sıra standart arka park sensörleri de şehirde sürüşü kolaylaştırmaya yardımcı oluyor. Kaldırımdan kaldırıma 10,7 metre dönüş çapı ve 4,4 metrenin altındaki toplam uzunluk ise manevra kabiliyetini ve dar alanlara erişimi geliştiriyor. 

Ford Europe Dış Tasarım Müdürü Murat Seven: 
Aracın tasarımını müşteri beklentilerini göz önüne alarak işin dışında hobi ve spor aktivitelerini gerçekleştirebilecekleri şekilde geliştirdiklerini söyleyen Ford Europe Dış Tasarım Müdürü Murat Seven, aracın ön tasarımında genişleyen ızgaranın ön farlarla birleştiğini ve güçlü ve sağlam bir görünüm sunduğunu kaydetti. 
Seven, araçtaki SUV görünümü ön ve yan çizgilerdeki aerodinamik unsurlarla desteklediklerini 
Sürücünün aracın kaputunun üzerinden araca ve çevreye hakim olduğunu kaydeden Seven, iç tasarımda aracın dokunmatik ekranının solundaki cep telefonu alanı ve alt kısımdaki kablosuz şarj alanına dikkat çekerek, sürücünün araç içinde ergonomik bir ortamda çaba harcamadan aracı kullanabileceğini sözlerine ekledi. 
 

Editör: Akın Öcal