Dünya Gazetesi’nden Aysel Yücel’in haberine göre DFDS, Türkiye’nin önde gelen lojistik şirketlerinden Ekol’ün uluslararası karayolu taşımacılığı bölümünü devralıyor. Dünya gazetesinin konuya yakın kaynaklardan aldığı bilgiye göre; taraflar prensipte el sıkıştı. Resmi imzaların atılması ve Rekabet onayının ardından, grubun cirosunun yaklaşık yüzde 60’ını oluşturan Ekol Uluslararası Karayolu Taşımacılığı şirketi, DFDS bünyesine katılacak.

Gazetenin haberine göre karayolu taşımacılık şirketini DFDS’e devretmeye hazırlanan Ekol, depolama, dağıtım ve teknoloji şirketlerini ise Ekol Vakfı’na devretmeyi planlıyor. Ekol Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Musul’un uzun yıllardır, şirketi şirket çalışanlarına bırakmak istediği kaydedildi.

UND RO-RO’dan DFDS’ye…

Yugoslavya iç savaşı sırasında karayolu taşımacılığının çıkmaza girmesiyle araçlarını Avrupa’ya denizden ulaştırmak isteyen 47 uluslararası nakliyecinin dönemin UND Başkanı Saffet Ulusoy’un öncülüğünde bir araya gelmesiyle 1994 yılında kurulan UND RO-RO kısa zamanda dünyanın en büyük operatörlerinden biri haline geldi.

DFDS Türkiye’de Uluslararası Taşımacılık İşine Giriyor DFDS Türkiye’de Uluslararası Taşımacılık İşine Giriyor

Türk karayolunu denizle tanıştıran bu girişimin ismi 2000’li yılların başında Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nde (UND) yaşanan başkanlık değişimi ve sonrasında kurulan Ro-Ro ve Kombine Taşımacıları Derneği  (RODER) arasındaki çatışmalardan dolayı ismini U.N. Ro-Ro olarak değişti.

Uzun tartışmalar sonucu U.N. Ro-Ro 2007 yılında dünyanın büyük fon şirketlerinden biri olan KKR’ye 910 milyon euro karşılığında satılarak yönetim değişti. Bu satıştan yedi yıl sonra, fon şirketi KKR, 2014 yılında U.N. Ro-Ro’yu açıklanmayan bir bedelle Esas & Actera konsorsiyumuna sattı.

Bu satıştan henüz dört sene sonra ise Danimarkalı lojistik ve deniz taşımacılığı şirketi DFDS, UN Ro-Ro’yu 950 milyon euroya satın aldığını duyurarak Türkiye’ye geldi.

Editör: Akın Öcal