Anadolu Isuzu, otobüs ve kamyon üretimi gerçekleştirdiği Gebze Çayırova’daki tesislerinde otomotiv gazetecilerini ağırladı. Basın buluşmasında, medya mensupları Anadolu Isuzu’nun modern üretim tesislerinde hayata geçirdiği Akıllı Fabrika uygulamasının yanı sıra, “Terzi Usulu İmalat” modeli ile Ar-Ge ve Teknoloji merkezini ziyaret etti.

Etkinlikte bir konuşma yapan Anadolu Isuzu Genel Müdürü Tuğrul Arıkan, uzun bir aradan sonra yeniden fiziksel etkinliklerde bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti ifade etti. Yıkıcı teknolojinin sadece elektrikli araçlarda değil biyodizel gibi diğer alternatif yakıtlı araçları da kapsadığını da söyledi.

Arıkan: “Yerli ekosistem altyapısı için iş birliği yapmalıyız”

Akıllı ve bağlantılı araçların da gündemde olduğunu belirten Arıkan, bunu Türkiye’deki ekosistemle birlikte yapmaya çalıştıklarını vurguladı. Şu an için Türkiye’de kamyon ve otobüs üretiminde yerlilik oranının çok yüksek olduğunu hatırlatan Arıkan, yeni teknolojilerde bunu korumak için birçok firmayla iş birliği içinde çalıştıklarını söyledi. Konuşmasında işbirliği çağrısına vurgu yapan Arıkan test platformlarını sektörde ihtiyaç duyan herkese açtıklarını da yineleyerek, “Türkiye otobüste güçlü bir ülke. Bütün otobüs endüstrisi yerli bir ekosistem içinde yer almalı. Özellikle 2024 yılında Avrupa’da devreye girecek yeni teknolojileri göz önüne alınca bunlar ciddi bir altyapı istiyor” dedi.

Yeşil Mutabakat’a dikkat!

Fabrikalarını daha akıllı hale getirmek için çalıştıklarını ve yatırım yaptıklarını kaydeden Arıkan, hem Ar-Ge’de hem de üretimde terzi usulü çalıştıklarını söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: “Şu anda özellikle Avrupa’da iklim konusunda büyük bir duyarlılık var. Bu duyarlılık daha da hassas hale gelirken Yeşil Mutabakat konusu gündeme geldi. Bu konu ülkemizde Avrupa’ya ihracat yapan şirketleri de etkileyecek bir gelişme. Yakın zamanda karbon vergileri Türk şirketlerinin karşısına çıkabilir. Biz de bu süreçte hem hazırlıklarımı tamamlamak hem de artan enerji maliyetlerini de dikkate alarak fabrikamızda güneş enerjisi kullanma sürecine girdik. Yakın zamanda tamamlanacak yatırımımızla ilk etapta enerji ihtiyacımızın yüzde 50-55’ini güneşten karşılayacağız. Devam edecek yatırımlarla bu oranı yüzde 70-75’e çıkarmayı hedefliyoruz.”

Sürat Kargo'da Elektrikli Ticari Araç Sayısı 125’e Çıkıyor Sürat Kargo'da Elektrikli Ticari Araç Sayısı 125’e Çıkıyor

Geniş bayi ve servis yapılanmasıyla iç pazarda müşteri memnuniyetini yükseltmeye çalışırken yurtdışı faaliyetlerini de 45 ülkeye çıkardıklarını açıklayan Arıkan, 6 yılda Fransa’ya sattıkları otobüs sayısında 2021 sonunda 1000’e ulaştıklarını kaydetti.

2023-2024 yıllarında alternatif yakıtlı araç portföyünü de tamamlamış olacaklarını sözlerine ekleyen Arıkan, toplantıda “Çayırova’daki fabrikamız sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en modern ticari araç üretim tesislerinden biri konumunda. Bu etkinliği fabrikamızda düzenlemek bizim için çok anlamlı ve önemli. Her geçen yıl daha da güçlenen Türk otomotiv endüstrisinin en önemli üretim ve Ar-Ge merkezlerinden biri olan tesislerimizde yaptığımız üretimle ülkemizin ihracatına, ekonomisine, gelişimine çok yönlü katkılar sağlıyoruz. Bu tesislerde ‘terzi usulü imalat’ modeli ile ürettiğimiz araçlarımızın dünyanın 45 ülkesinde yüzlerce şehirde etkin bir şekilde hizmet veriyor olmasından büyük bir gurur duyuyoruz. Üretimde yerlilik oranlarını her geçen yıl daha da artırıyoruz. Üretim kalitesine ve teknoloji altyapısına yönelik güçlü, istikrarlı ve kararlı yatırımlarımızı bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kesintisiz olarak sürdüreceğiz.”

Editör: Akın Öcal